4 praktische tips: waar zet je je tent het beste op?

Ga je dit jaar voor het eerst kamperen met een tent? Of misschien heb je al eerder met een tunneltent gekampeerd, maar is het alweer lang geleden. Als je een ervaren tentkampeerder bent zijn onderstaande tips misschien niet nieuw, maar toch is het verstandig om er ieder jaar opnieuw rekening mee te houden. Hoe dan ook: doe er je voordeel mee!

Tip 1: Vooraf controleren

Zet je (nieuwe) tent eerst thuis op. Zo weet je of alles er (nog) bij zit, of dat je misschien onderdelen moet vervangen. Als je vooraf controleert staat je op de camping in ieder geval geen onaangename verrassing te wachten. Neem ook wat reserveonderdelen mee naar de camping. Handig om bij je te hebben zijn ducktape, rotspennen en extra haringen en grondpennen. Met ducktape kun je als het nodig is zelf kleine reparaties uitvoeren. Rotspennen zijn van staal en zijn handig als je de gewone bijgeleverde haringen niet in de grond krijgt.

Tip 2: Vlakke ondergrond

Je bent op de camping aangekomen en wilt eigenlijk maar één ding. Met de benen languit voor je tent zitten met een drankje en wat lekkers erbij. Of toch beter maar eerst de tent opzetten? Zoek een vlakke ondergrond uit om je tent neer te zetten. Mocht je plek toch iets hellen, ga dan met je hoofd aan de 'hoge' kant liggen, want dat voelt het natuurlijkste aan. Heb je je plek bepaald, haal dan stenen, dennenappels, wortels of andere scherpe voorwerpen weg om beschadiging van het grondzeil te voorkomen. Voor extra bescherming van het grondzeil van je tent is het raadzaam om een extra grondzeil op de grond leggen.

Tip 3: Let op de windrichting

Ook al heb je de locatie niet altijd voor het kiezen, hoe je de tent neerzet vaak wel. Zorg er in ieder geval voor dat de wind niet op de ingang van je tent staat, anders loop je het gevaar dat je tent de lucht in gaat. Ga je onder een boom staan, let dan op dat die niet harshoudend is. Harsvlekken zijn namelijk heel hardnekkig. En kijk ook uit met (dode) takken die boven je tent hangen. Als het flink gaat waaien en de tak valt op je tent, dan kun je rekenen op beschadigingen.

Tip 4: Kies de juiste locatie

Ga je kamperen in een gebied waar de kans op regen zeker aanwezig is, zet je tent dan niet op de laagste plek op de camping op. Anders heb je al snel een vijver bij jouw tent en dat wil je echt niet. Of je een plek in de zon of schaduw wilt is heel persoonlijk. Bedenk ook op welk moment van de dag je zon wilt. Het voordeel van schaduw is dat je (in een warm land) niet heel vroeg je tent uitbrandt. Integendeel, het blijft relatief koel. Ook voor je tent is een plek in de schaduw beter, want tenten lijden onder UV-stralen. Tenten die lang aan directe UV-straling hebben blootgestaan, raken beschadigd. Het tentmateriaal maakt natuurlijk wel verschil, want een katoenen tent kan beter tegen UV-straling dan polyester of nylon tenten.

Wanneer je rekening houdt met deze tips, kan het alleen nog maar goed gaan. Is je vakantie voorbij, ga dan ook goed met je tent om. Pak haringen en tentstokken apart van het tentdoek in. Mis je onderdelen of zijn er wat kapot gegaan, vervang deze dan meteen na je vakantie, zodat je voor je volgende vakantie alles in orde hebt.


Deel dit artikel