Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een verkoelende duik te nemen in je eigen zwembad? Of je kinderen uitgelaten zien spetteren in het opblaasbare zwembad of opzetzwembad met vriendjes uit de buurt? Heerlijk toch? Maar dan moet het water in het zwembad wel schoon zijn. Alleen in helder en fris water is de waterpret leuk en gezond! Maar hoe hou je het water in je opzetzwembad een hele zomer lang schoon en veilig? Wij leggen het uit en geven tips.
- Tip 1: Gebruik een filterpomp
- Tip 2: Gebruik chloor en andere chemicaliën
- Tip 3: Gebruik een skimmer
- Tip 4: Gebruik een stofzuiger
- Overige tips
Tip 1: Gebruik een filterpomp
Een eerste vereiste voor schoon zwembadwater is een filterpomp. Deze wordt meestal bij een nieuw zwembad meegeleverd. Een filterpomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad rond gepompt en gefilterd wordt. Het duurt gemiddeld vier tot vijf uur tot al het zwembadwater door de filter is gegaan. Om het water echt goed schoon te houden raden we aan, het water minstens twee keer per dag volledig rond te pompen. Wees dus niet te zuinig en laat je pomp minimaal 8 tot 10 uur per dag draaien. Je kunt kiezen tussen de traditionele cartridge filterpomp en een zandfilterpomp. Een cartridge filterpomp is duidelijk lager in aanschafkosten. Het systeem werkt met een cartouche filter dat je om de twee weken moet vervangen. Een zandfilterpomp is de duurdere variant maar vereist slechts eens in de 5 jaar onderhoud.
Tip 2: Gebruik chloor en andere chemicaliën
Het filteren van het water is echter niet genoeg. Om het ontstaan van bacteriën, schimmels en groenalgen te voorkomen moet het water gedesinfecteerd worden. Dat gebeurt meestal door het regelmatig toedienen van chloortabletten. Groenalgen zijn weliswaar ongevaarlijk voor de mens (in tegenstelling tot blauwalgen) maar laten een groen laagje achter in het water en op de oppervlakte. Zeker niet leuk om in te zwemmen. Om het chloor zijn werking te laten doen, moet de pH- waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 liggen. Deze waarde moet je dus regelmatig meten. Dit kan door middel van een digitale tester of teststrip. Begin daarmee direct na het vullen van de pool met leidingwater en doe het minstens twee keer per week. En wanneer je het zwembad veel gebruikt, beter dagelijks. Corrigeer een te lage of te hoge waarde met pH-verlagende of pH-verhogende middelen. Met het Interline starterset heb je een goede basis voor een schoon zwembad, hierin zitten onder andere chloortabletten, test strips en pH-verlagend poeder. Bovendien een handige informatiekaart over zwembadbehandeling.
Tip 3: Gebruik een skimmer
Waar de filter van de filterpomp het fijne vuil uit het water haalt, is een skimmer bedoeld voor het grovere vuil zoals blaadjes, takken, gras en insecten. De skimmer is een afzuigpunt en wordt gemonteerd aan het wateroppervlak ongeveer 2 cm onder de zwembadrand. In de skimmer bevindt zich een mandje waar het grove vuil opgevangen wordt. Het mandje moet je natuurlijk wel regelmatig leeg maken. Wil je het zonder skimmer doen, dan zul je regelmatig met een schepnetje het vuil uit de pool moeten vissen.
Tip 4: Gebruik een stofzuiger
Een zwembadstofzuiger gebruik je om de bodem en eventueel wand van je zwembad te reinigen. Je kunt kiezen tussen een elektrische stofzuiger die je handmatig bedient en een zwembadrobot die de pool geheel zelfstandig schoonmaakt, zonder dat je er omkijken naar hebt. Vind je het stofzuigen in huis al vervelend genoeg? Dan is een zwembadrobot zeker het overwegen waard.
Overige tips
Deze handige zwembad accessoires zorgen er dus voor, dat het water in je opzetzwembad schoon blijft. Hier een paar extra tips die je zelf kunt toepassen om het water in je zwembad zo schoon mogelijk te houden:
- Zet je zwembad niet onder of in de buurt van een grote boom. Daar komt veel troep van in het water.
- Installeer een douche in je tuin en ga eerst douchen voordat je in het zwembadwater duikt. Of zet een emmer met schoon water neer als je een douche te veel vindt en laat voor het zwemmen iedereen de voeten even indompelen. Zeker bij kinderen die buiten spelen, door het gras rennen of in de zandbak spelen, scheelt dat enorm aan viezigheid in het water.
- Maak een looppad naar je zwembad toe met bijvoorbeeld de zwembad vloertegels. Ook daarmee voorkom je dat er veel vuil in het bad terecht komt.
- Laat zonnebrandcrème goed intrekken voordat je een duik neemt. Crème of olie die van het lichaam in het water komt, vormt een vetlaagje op het water.
- Niet in het water eten of drinken. Hoe verleidelijk het ook is om op een luchtmatras in het water te dobberen en een zakje chips te eten of een cocktail te drinken, de kans is groot dat er wat in het water terecht komt.
- Ga regelmatig met een schepnet bladeren en insecten uit het water halen. Zo blijft je skimmermandje langer schoon. Wil je dit voor kinderen een beetje leuker maken, maak er dan een kleine wedstrijd van! Wie haalt de meeste troep uit het water?
- Dek het zwembad af met een zwembad afdekhoes als het niet in gebruik is. Dat scheelt een hoop bladeren en andere viezigheid.
Er komt dus best wat bij kijken als je een zwembad in je tuin hebt. Maar het is de moeite meer dan waard! Heb jij nog geen zwembad in je tuin, maar wil jij er wel één? Bekijk dan welk zwembad bij jou past in onze keuzehulp voor het kiezen van een zwembad.