Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een verkoelende duik te nemen in je eigen zwembad? Of je kinderen uitgelaten zien spetteren in de pool met vriendjes uit de buurt? Heerlijk toch? Maar dan moet het water in de pool wel schoon zijn. Alleen in helder en fris water is de waterpret leuk en gezond! Maar hoe hou je het water in de pool een hele zomer lang schoon en veilig? Wij leggen het uit en geven tips.

Tip 1: Gebruik een filterpomp

Een eerste vereiste voor schoon zwembadwater is een filterpomp. Deze wordt meestal bij een nieuw zwembad mee geleverd. Een filterpomp zorgt ervoor dat het water in het zwembad rondgepompt en gefilterd wordt. Het duurt gemiddeld vier tot vijf uur tot al het zwembadwater door de filter is gegaan. Om het water echt goed schoon te houden raden we aan, het water minstens twee keer per dag volledig rond te pompen. Wees dus niet te zuinig en laat je pomp minimaal 8 tot 10 uur per dag draaien. Je kunt kiezen tussen de traditionele cartridge filterpomp en een zandfilterpomp. Een cartridge filterpomp is duidelijk lager in aanschafkosten. Het systeem werkt met een cartouche filter dat je om de twee weken moet vervangen. Een zandfilterpomp is de duurdere variant maar vereist slechts eens in de 5 jaar onderhoud.

Tip 2: Gebruik chloor en andere chemicaliën

Het filteren van het water is echter niet genoeg. Om het ontstaan van bacteriën, schimmels en groenalgen te voorkomen moet het water gedesinfecteerd worden. Dat gebeurt meestal door het regelmatig toedienen van chloor. Groenalgen zijn weliswaar ongevaarlijk voor de mens (in tegenstelling tot blauwalgen) maar laten een lelijk smerig laagje achter in het water en op de oppervlakte. Zeker niet leuk om in te zwemmen. Om het chloor zijn werking te laten doen, moet de pH- waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 liggen. Deze waarde moet je dus regelmatig meten. Dit kan door middel van een digitale tester of teststrip. Begin daarmee direct na het vullen van de pool met leidingwater en doe het minstens twee keer per week. Op drukke dagen beter dagelijks. Corrigeer een te lage of te hoge waarde met pH-verlagende of pH-verhogende middelen. Met het Interline starterset heb je een goede basis voor een schoon zwembad, hierin zitten onder andere chloortabletten, test strips en pH-verlagend poeder. Bovendien een handige informatiekaart over zwembadbehandeling.

Tip 3: Gebruik een skimmer

Waar de filter van de filterpomp het fijne vuil uit het water haalt, is een skimmer bedoeld voor het grovere vuil zoals blaadjes, takken, gras en insecten. De skimmer is een afzuigpunt en wordt gemonteerd aan het wateroppervlak ongeveer 2 cm onder de zwembad rand. In de skimmer bevindt zich een mandje waar het grove vuil opgevangen wordt. Het mandje moet je natuurlijk wel regelmatig leeg maken. Wil je het zonder skimmer doen, dan zul je regelmatig met een schepnetje het vuil uit de pool moeten vissen.

Tip 4: Gebruik een stofzuiger

Een zwembad stofzuiger gebruik je om de bodem en eventueel wand van je zwembad te reinigen. Je kunt kiezen tussen een elektrische stofzuiger die je handmatig bedient en een zwembadrobot die de pool geheel zelfstandig schoon maakt, zonder dat je er omkijken naar hebt. Vind je het stofzuigen in huis al vervelend genoeg? Dan is een zwembadrobot zeker het overwegen waard.

Overige tips

Deze handige zwembad accessoires zorgen er dus voor, das het water in je pool schoon blijft. Met je gedrag in en om het water kun je zelf ook aan bijdragen dat het water minder snel vuil wordt. Hier een paar extra tips:

  • Zet je zwembad niet onder of in de buurt van een grote boom. Daar komt veel troep van in het water.
  • Installeer een douche in je tuin en ga eerst douchen voordat je in het poolwater duikt.
  • Of zet een emmer met schoon water neer als je een douche te veel vindt en laat voor het zwemmen iedereen de voeten even indompelen. Zeker bij kinderen die buiten spelen, door het gras rennen of zelf in de zandbak spelen, scheelt dat enorm aan viezigheid in het water.
  • Maak een looppad naar je zwembad toe met bijvoorbeeld de Intex Floor protector. Ook daarmee voorkom je dat er veel vuil in het bad terecht komt.
  • Laat zonnebrandcrème goed intrekken, voordat je een duik neemt. Crème of olie die van het lichaam in het water komt, vormt een vetlaagje op het water.
  • Gebruik watervast make-up. Beter voor je water en voor je uiterlijk na de tijd!
  • Niet in het water eten of drinken. Hoe verleidelijk het ook is om op een luchtmatras in het water te dobberen en een zakje chips te eten of een cocktail te drinken, het risico dat er wat in het water terecht komt, is groot. Dat geldt zeker ook voor kinderen die aan het snoepen zijn.
  • Ga regelmatig met een schepnet bladeren en insecten uit het water halen. Dan blijft je skimmermandje langer schoon. Wil je dit voor kinderen een beetje leuker maken, maak dan een kleine wedstrijd van. Wie haalt het meeste troep uit het water?
  • Dek het zwembad af als het niet in gebruik is. Dat scheelt een hoop bladeren en andere viezigheid.

Er komt dus best wat bij kijken als je een zwembad in je tuin hebt. Maar het is de moeite meer dan waard! Wat vind jij het leukste aan een zwembad in je tuin? En heb jij nog tips hoe je het water schoon houdt?