Hoe bouw je het beste zandkasteel?

Zandkasteel bouwen

Altijd een leuke activiteit als je op het strand bent: een zandkasteel bouwen! Maar hoe bouw je nou een stevig zandkasteel? In dit blog lees je hoe jij het mooiste zandkasteel van het strand maakt.

Wat heb je nodig om een zandkasteel te bouwen?

De basisbenodigdheden zijn natuurlijk: zand en water. Hiermee kun je al gaan bouwen, maar om je bouwwerk wat op te leuken, kun je gereedschap gebruiken. Je kunt van alles meenemen: grote emmers, kleine emmers, bakjes, huishoudelijk gereedschap, een schep, verfroerstokjes, een plamuurmes, lepels en het liefst vele handjes. Want die maken licht werk!

Stap 1: Teken een plattegrond

Het is natuurlijk niet echt nodig, maar wil je het redelijk professioneel aanpakken dan kun je een plattegrond tekenen. Teken een vak waar jouw kasteel in moet komen. Teken ook waar bijvoorbeeld de ingang moet komen. Heb je een plan, dan weet iedereen ook wat ze moeten doen en waar ze moeten graven.

Stap 2: Maak een zandbult

Het echte werk begint: graven. Schep zand van buiten je uitgetekende ‘plattegrond’ binnen de lijnen in het midden van je tekening en maak een grote hoop. De berg moet iets hoger komen dan de eerste verdieping van je kasteel, want je maakt wel een kasteel met meerdere verdiepingen, toch?

Stap 3: Maak de zandbult fijn en glad

Druk met de achterkant van een schep de berg zand wat meer samen en vorm muren. Maak de muren iets hoger dan het midden van de heuvel, zodat je een soort schaal maakt waarin je water kunt bewaren. Blijf samendrukken totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt.

Stap 4: Voeg water toe

Giet emmers met water in het midden van de heuvel zodat je een soort poel krijgt. Het water zorgt ervoor dat het zand aan elkaar plakt en je zandkasteel dus stevig wordt. Giet het water gelijkmatig rond de binnenkant zodat je geen zwakke plekken creëert. Als het water naar beneden zakt, voeg dan meer zand en water toe. Werk de heuvel bij zodat het midden van de heuvel even hoog is als de zijkanten.

Stap 5: Begin met bouwen

Plaats een grote emmer, waar de bodem uitgesneden is, op de heuvel. Vul driekwart van de emmer met zand. Giet er water in en stamp goed aan. Tik rondom tegen de zijkant van de emmer aan met bijvoorbeeld een latje, zodat de lucht eruit kan. Herhaal dit totdat de emmer vol is en til dan de emmer op.

Stap 6: Geef je kasteel vormen

Met kleine emmers kun je heel goed torentjes maken. Je hoeft ze alleen maar met vochtig zand te vullen. Doe eerst iets meer zand in de emmer dan past. Strijk het zand af, zoals je doet bij een afgestreken schep koffie. Plaats de emmer op z’n kop, uiteraard op de gewenste plek, en til de emmer op. Als je verschillende maten emmers hebt, dan kun je verschillende formaten torens maken. Op die manier kom je al tot een aardig kasteel samen met je (klein)kinderen. Wil je het zandkasteel echt mooi maken, dan kun je ‘m gaan perfectioneren.

Stap 7: Perfectioneer je zandkasteel

Wanneer je de basisvorm van het zandkasteel hebt gemaakt, kun je wat specialer gereedschap gebruiken. Bijvoorbeeld om de zijkanten recht te maken, ramen en deuren toe te voegen of bepaalde ornamenten te maken. Omdat het zand goed met het water samengeperst is, zal het zijn vorm behouden. Het is het beste om de muren vorm te geven wanneer je van boven naar beneden werkt, in een neerwaartse beweging dus. Snijd in de zijkant met een spatel of verfroerstokje en verwijder het zand. Om de muren gelijk te maken en de hoeken strak, doe je aan alle vier kanten hetzelfde. Hoe gladder en strakker de muren zijn, hoe echter jouw kasteel zal lijken!

Stap 8: Voeg extra elementen toe

Schuif de spatel of het verfroerstokje over het dak om het vlak te maken. Met de spatel kun je nu ook jouw torens een punt geven door met een ‘zagende’ beweging schuin van boven naar beneden door de toren te gaan.

Teken ramen in jouw zandkasteel met een (plastic) mesje of spatel. Gebruik de afgeronde rand van het mes of de spatel om de bochten van de ramen vorm te geven. Maak uitkijkramen met een meloenschep (net als een ijsschep, maar dan kleiner voor meloenballetjes) of met maatlepels. Blaas overtollig zand voorzichtig weg.

Voeg naast ramen ook deuren toe. Teken de vorm met een spatel of een mes. Snijd het zand, zoals je bij de ramen hebt gedaan. Als je een dubbele deur wilt maken, teken dan een tweede boog lichtjes binnen de buitenste opening. Snijd het zand weg. Maak de wand glad door een (plastic) mes langs de achterkant van de deur te laten lopen.

Stap 9: Versier jouw zandkasteel

En dan de laatste stap om jouw zandkasteel helemaal af te maken: versieren! Versier jouw kasteel met schelpen, stokjes of andere dingen die je op het strand vindt. Klaar? Vergeet niet om foto’s te maken van je zandkasteel!

Als je al deze stappen volgt, is jouw zandkasteel echt over-the-top.


Deel dit artikel