Functies campingoven: Welke bereidingsfuncties kan een campingoven hebben?

Heb jij een campingoven met meerdere functies, maar weet jij niet wat de symbolen betekenen en waarvoor je de verschillende standen kunt gebruiken? Als je niet weet wat die symbolen betekenen dan kan het lastig zijn om de juiste stand te kiezen voor jouw gerecht. In dit blog leggen wij jou uit wat alle symbolen betekenen en welke stand je waarvoor kunt gebruiken.

campingoven ontdooistand

Ontdooifunctie

We beginnen met de ontdooifunctie, deze herken je aan het sterretje met daaronder een druppel. Bij deze stand creëert de oven warme lucht met een lage temperatuur waardoor het gerecht ontdooit zonder het te verhitten.

Boven- en onderwarmte

Dan hebben we boven- en onderwarmte, deze stand kan verdeeld zijn in 3 functies. Bovenwarmte, onderwarmte en boven- en onderwarmte tegelijk.

campingoven functie bovenwarmte

Bovenwarmte

Bij bovenwarmte wordt de oven alleen opgewarmd door het verwarmingselement die bovenin de oven zit. Dit gebruik je bijvoorbeeld wanneer je de bovenkant van een ovenschotel wilt gratineren. Hierdoor krijgt de bovenkant een extra bruine korst, maar voorkom je dat de onderkant aanbrandt.

campingoven functie onderwarmte

Onderwarmte

Bij onderwarmte wordt de oven alleen opgewarmd door het verwarmingselement aan de onderkant. Ideaal voor een krokant gebakken taart- of pizzabodem.

campingoven functie boven- en onderwarmte

Boven- en onderwarmte

Bij boven- en onderwarmte zijn de twee functies gecombineerd. Deze stand is te gebruiken voor bijvoorbeeld het bakken van ovenschotels. Ook voor een cake dat nog moet rijzen is boven- en onderwarmte ideaal! Gebruik bij deze stand het liefst maar 1 bakplaat, zodat de warmte niet wordt tegengehouden.

campingoven functie hetelucht

Hetelucht

De hetelucht functie herken je aan het ventilatortje in het symbool. Hierbij wordt de oven verwarmd vanuit de boven en onderkant. De ventilator zorgt ervoor dat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld over de hele oven. Ideaal wanneer je meerdere lagen in de oven gebruikt, want de oven is op iedere plek even warm.

campingoven functie bovenwarmte met ventilator

Bovenwarmte met ventilator

Bij de stand bovenwarmte met ventilator komt de warmte van het bovenste verwarmingselement en zorgt de ventilator ervoor dat het gerecht ook rondom verwarmd wordt. Ideaal voor gerechten met een dunne bodem.

Draaispit

Bij de stand bovenwarmte met draaispit wordt alleen het bovenste verwarmingselement verhit. Hierdoor is het ideaal voor het grillen van vlees, vis, brood of gratineren.

Als laatste heb je ook nog de stand draaispit met boven- en onderwarmte en een ventilator. De warmte van de elementen en de ventilator zorgt ervoor dat het gerecht rondom door hete lucht wordt verwarmd, waardoor grotere gerechten gegrild kunnen worden aan het spit.

We hebben nu alle functies van de campingoven besproken. Hopelijk kun jij nu een betere keuze maken welke bereidingsstand voor jouw gerecht geschikt is.


Deel dit artikel: