Heb jij weleens gehoord van de Greenways-fietsroutes? Deze mooie routes door heel Europa voeren vaak over voormalige spoorlijnen of langs trekkanalen. De oude industrie heeft plaatsgemaakt voor veilige en vlakke fiets- en wandelroutes. In het Duits heten ze meestal Bahnstrassenwege of Bahnstrasseradweg. En het fietsen over zo'n prachtige route heet natuurlijk Bahstrasseradeln. We vertellen je meer over deze mooie routes en lichten er drie uit.
Fietsen is een ideale manier om een gebied te ontdekken. Net als bij een wandeling, ga je rustig genoeg om de omgeving echt in je op te kunnen nemen. Maar ook snel genoeg om behoorlijke afstanden af te leggen en een variatie aan landschappen te zien. Bovendien is fietsen gezond en duurzaam. Allemaal redenen waarom begin deze eeuw afgesproken is om in heel Europa Greenways aan te leggen.
Wat zijn Greenways?
In 2000 spraken een aantal landen af om meer routes te maken voor ongemotoriseerd verkeer. Fietsers, wandelaars, maar bijvoorbeeld ook paardrijders kunnen deze 'groene routes' gebruiken. Voor deze routes werden oude treinsporen en trekpaden langs kanalen omgebouwd tot pad, meestal geasfalteerd of met gravel bedekt. Als je erover nadenkt is dat heel handig: alle infrastructuur zoals bruggen en tunnels ligt er al, en de routes zijn tamelijk vlak, waardoor ze met een gemiddelde fietsconditie en gewone fiets prima te doen zijn.
Veilige routes
De Greenway-routes liggen in heel Europa. In Frankrijk heten ze Voies Vertes, in Spanje Vias Verdes, in Wallonië heet het netwerk RAVeL. De routes zijn grotendeels afgescheiden van gemotoriseerd verkeer en daardoor veilig om te fietsen.
Industrieel erfgoed en natuur
De Bahnstrassewege voeren vaak over in onbruik geraakte spoorlijnen. Zo beland je vanzelf in een stukje industriële geschiedenis van een streek. De oude routes werden vaak gebruikt om delfstoffen uit de mijnbouw te vervoeren. Onderweg kun je allerlei overblijfselen uit die tijd tegenkomen. Van oude stationnetjes of 'vergeten' treinwagons, tot grote, bizar uitziende bouwwerken die ooit in de mijnbouw gebruikt werden.
Maar maak je geen zorgen dat je alleen tussen het beton fietst. Het is juist de afwisseling tussen het platteland, veengebieden, bossen en dorpjes die de routes zo mooi maakt.
We stellen je graag voor aan deze drie bijzondere fietsroutes.
Fietsen in het Ruhrgebiet, 'der Industriekultur'
In het Duitse Ruhrgebiet, niet ver over de grens met Nederland, ligt een fietsroutenetwerk van zo'n 700 kilometer. Deze 'industrial heritage trail' of 'route van de industriecultuur' bestaat grotendeels uit de fietsroutes Emscherparkradweg en de Rundkurs Ruhrgebiet en onderweg kun je kiezen uit talloze kortere routes voor een bijzondere dagtrip.
Als je deze veelzijdige route volgt, kom je onderweg bijzondere bouwwerken tegen, zoals de scheepslift Henrichenburg in Waltrop en de Hansa cokesfabriek in Dortmund. Veel van die oude bouwwerken hebben een nieuwe culturele of sportieve bestemming gekregen. Een aanrader is het Landschafspark Duisburg Nord. Dit oude industriecomplex is omgetoverd tot een park waar je prachtig kunt fietsen en wandelen. Je kunt er zelfs duiken of een hoogteparcours volgen. Onderweg fiets je in een groen en landelijk landschap met knusse dorpjes, een mooie afwisseling dus.
Ontdek campings in het Ruhrgebied.
De bekroonde Vennbahn, van Aachen naar Luxemburg
De 125 kilometer lange Vennbahn is een van de bekendste en meest geliefde Greenways. Je fietst over een voormalige goederenspoorlijn door de Duitse Eifel en Wallonië naar het eindpunt in het Luxemburgse Troisvierges. Bijzonder is het hoogveenlandschap met unieke flora en fauna. Ook kom je langs prachtige meren zoals het stuwmeer van Robertville. Neem zeker de tijd om rond te struinen in de historische stad Aachen, maar ook het mooie middeleeuwse plaatsje Monschau.
Langs de route vind je verschillende oude stations en treinwagons. Soms fiets je nog een stukje langs de oude spoorlijn. De route is grotendeels autovrij en je kunt gebruik maken van verschillende shuttle services zoals een fietsbus tussen Aachen en Kalterherberg, die rijdt tussen juni en oktober.
Vind campings in de Duitse Eifel.
Van Regensburg naar Falkenstein, fietsen in Beieren
Bij Beieren denk je al snel aan een landschap vol bergen en heuvels. Toch kun je hier, mede dankzij de Greenways ook prima uit de voeten als gewone Nederlandse fietser. Een geliefde Greenway, de Falkenstein Radweg, loopt van de prachtige middeleeuwse stad Regensburg aan de Donau naar het hoger gelegen plaatsje Falkenstein, tussen de beboste heuvels van het Beierse woud. In dit 'Luftkurort' vind je een oude burcht en in het rotsachtige natuurgebied bij het kasteel kun je heerlijk wandelen en de sprookjesachtige granietformaties en kloven ontdekken.
De route is ongeveer 40 kilometer lang, met een stijgingspercentage dat niet hoger wordt dan twee procent. Je komt door mooie berglandschappen met steile granietwanden, velden, dorpjes, oude stations en kunstobjecten. Voor fietsers is er een speciale fietsbus. Deze route is goed te combineren met het bekende langeafstandsfietspad de Donauradweg.
Vind campings bij Regensburg.
Praktisch
Je kunt de routes prima op eigen houtje fietsen en onderweg kamperen. Bij sommige bekendere routes zijn er ook georganiseerde reizen of extra service voor fietsers. Denk bijvoorbeeld aan shuttlebussen met fietsvervoer, of taxiservices. Een groot overzicht van Duitse Greenways vind je op deze Duitstalige website: bahstrasseradeln.de.