Een kijkje in de camper van Sandra en Sascha

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans camper? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn camper heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte camper. Deze keer een kijkje in de camper van Sandra en Sascha.

Eigenaren van deze camper Sandra (46) en Sascha (46)
Kamperen sinds hun kindertijd (met enige tussenpozen)
Campertype Iveco Eurocargo
Bouwjaar 1996

Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

"Wij zijn Sandra en Sascha (beide 46 jaar oud) en zijn sinds 1996 getrouwd. Wij wonen samen met onze vier kinderen - Sarah Lena (23 jaar), Sina Lara (21), Silas Julian (20) en Sinja Mare (16) - op schiereiland Angeln in het noordelijke Sleeswijk – Holstein in Duitsland. Sascha is paramedicus in de jeugdgevangenis van een justitiële inrichting en Sandra is huisvrouw en werkt in de thuiszorg."

"In onze vrije tijd werken we graag aan ons huis en in onze tuin. In de vakanties gaan we natuurlijk zo vaak mogelijk kamperen. Sinds onze kindertijd zijn we al met onze ouders met de tent en caravan op vakantie gegaan. We zijn dus echt opgegroeid als kampeerders en hebben dit ook aan onze kinderen doorgegeven."

"Met onze kinderen zijn we altijd met een caravan op kampeervakantie gegaan. Eerst met een Dethleffs, daarna met een Hobby 610 en daarna met een Hobby 720 ukfe. Omdat we in Noord-Duitsland wonen hebben we veel in onze eigen deelstaat gekampeerd, maar ook in Denemarken. Sinds de kinderen een stuk ouder zijn en niet meer met ons op vakantie gaan, hebben we er lang over nagedacht hoe wij onze kampeervakanties zonder kinderen wilden gaan doorbrengen."

Hoe kwamen jullie bij deze camper?

"We besloten al snel dat onze grote Hobby 720 ukfe veel te groot was voor ons tweeën en verkocht zou moeten worden. Daarna moesten we bedenken welk voertuig het moest gaan worden. We kozen voor een camper."

"Maar toen volgde het volgende overleg: wat voor camper willen we graag? Hier vonden we direct een gemeenschappelijke deler: een absolute must was een grote badkamer. We waren al geïnspireerd geraakt op de jaarlijkse pimp-bijeenkomst op Südseecamp in Wietzendorf bij Soltau, maar zo groeide het idee om een camper zelf te gaan ombouwen steeds meer."

"Na een lange zoektocht kochten we in de zomer van 2019 via een veiling onze Iveco Eurocargo vrachtwagen (een 7,5 tonner). Hij was door de politie in beslag genomen en had geen papieren en geen algemene keuring (TÜV). Wel was hij technisch in goede staat, alhoewel de carrosserie en opbouw er minder goed aan toe waren."

Is alles volgens plan verlopen?

"We hebben een kale vrachtwagen gekocht zodat we hem volledig naar onze wens en smaak konden ombouwen naar een camper. We begonnen alles eerst uit te denken en vroegen ons af: wat is voor ons belangrijk? Hoe moet het eruit zien? Hoe moet de indeling worden?"

"We begonnen met de elektrische opstap, omdat deze aan de onderkant bevestigd moest worden. Hierdoor kwamen we al direct bij de eerste wijziging van de plannen. De trap kon alleen, vanwege ruimtegebrek, op de huidige positie worden gemonteerd. Daarna hebben we de bodem geïsoleerd met drukvaste en weerbestendige piepschuim platen. Daar hebben we vervolgens OSB-platen opgeschroefd. Nu moesten we ons plan weer even overdenken en werd de geplande indeling veranderd. Vervolgens gingen we verder met het isoleren van de wanden en het dak, ook met drukvaste piepschuim platen. Toen moesten we gaan bedenken of we een dubbele bodem wilden inbouwen om vervolgens de ramen op de gewenste hoogte en positie in te plannen. De gaten werden gemaakt en de ramen gemonteerd. Toen werd het tijd voor de elektriciteit. De leidingen werden weggewerkt in de muren en het dak en daarna volgden de water- en gasleidingen. De muren hebben we nadien met decoplaten bekleed. Daarna was de douchecabine aan de beurt om ingebouwd en geïnstalleerd te worden. De douchebak wilden we zoveel mogelijk gelijkvloers hebben. Daarna monteerden we de dubbele bodem, steunpoten, OSB-panelen, isolatie en nog meer OSB-panelen. Ook legden we zonnepanelen op het dak."


"De montage van de dakluiken moesten we uitlijnen met de daklijsten van de oplegger. Het plafond en de verlichting werden ingebouwd. Daarna volgde de uitbouw en de installatie van de badkamer. We bouwden muren van meubelpanelen, er werd een stapelbed geplaatst en natuurlijk de zithoek en de keuken."

"Ons bed bevindt zich achterin boven de opbergruimte / het serviceluik, dat we via de laadklep makkelijk kunnen bereiken. De positie van de koelkast bleef wel een ding, omdat we ons idee en de uitwerking nog niet helemaal samen kregen. We vonden de wasbak in de keuken niet meer mooi en daar maakten we dus een andere in. Hier moesten we wel het keukenblad voor demonteren om de uitsnede van de bak aan te passen. Zo zijn we stap voor stap aan de slag gegaan en natuurlijk gaf het tegenslagen, maar tegenslagen moet je incalculeren en je er niet door laten ontmoedigen."

"Momenteel zijn we in de laatste fase. De oplegger is in de grondverf gezet. In de cabine moeten we nog wat roest wegwerken en dan kan deze ook in de grondverf worden gezet. We hebben ongeveer 1,5 ton materiaal gebruikt en hebben nu nog circa 1 ton aan laadvermogen over."

Hoe lang heeft de verbouwing geduurd?

"De voorbereiding en reparatie van het voertuig duurde van herfst 2019 tot begin zomer 2020. Nadat hij goedgekeurd was zijn we begonnen aan de bouw die we in maart 2021 afgerond hebben, zodat de papieren van vrachtwagen naar camper gewijzigd konden worden. De laatste details en afwerking zijn nog in volle gang."

Waar hebben jullie de inspiratie vandaan gehaald?

"Eigen ideeën, beursbezoeken, ervaringen uit de praktijk, andere renovatieprojecten bij de pimp-meeting tijdens Südseecamp, internet en op diverse fora en Facebookgroepen."

Heeft jullie camper een bijnaam?

"Wij noemen hem liefdevol 'Bruno'."

Waar zijn jullie het meest trots op?

"Wij zijn trots op de hele verbouwing. Aan de ene kant dat we onze ideeën om konden zetten en aan de andere kant dat al het werk de moeite waard is geweest. Onze badkamer is hoe we het bedacht hadden en we hebben alles kunnen realiseren wat we in onze gedachten hadden, zoals een grote douche, genoeg ruimte op de wc en porseleinen wasbak met mooie kraan. We hebben voldoende grote kasten. Een handdoekverwarming volgt nog."

Krijgen jullie veel reacties als jullie met deze camper op pad zijn?

"We ontvangen inderdaad bij ieder uitstapje tot nu toe nieuwsgierige blikken. Direct daarna volgt de vraag: hebben jullie deze zelf gebouwd? Dan komen de meeste mensen een kijkje nemen en willen ze alles weten over de verbouwing."


Hebben jullie nog plannen met deze camper? Staan er al wat reisjes op de planning?

"Wij zijn van mening dat je met zo’n renovatie nooit klaar bent, want we hebben altijd ideeën om verder te klussen. In de praktijk kom je er toch vaak achter wat er nog mist en wat je kunt veranderen. Eigenlijk hebben we nog niet echt een vakantieplanning. We weten grofweg een richting, maar kijken en informeren tegen die tijd en gaan dan op pad."

Wat is jullie favoriete vakantieland?

"Ons favoriete vakantieland voor in de toekomst is Zweden en natuurlijk weer Denemarken en Nederland (Obelink


Deel dit artikel