Een kijkje in de caravan van... Jannet en Sietse

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan.

Vertel iets over jezelf. Hoe lang kamperen jullie al?

Wij zijn Sietse en Jannet en wonen met onze twee jongens van 8 en meisje van 5 in Zuidlaren (Drenthe). Sietse werkt als locatiemanager bij een crematorium, ik (Jannet) doe gebiedsontwikkelingen bij een gemeente. In onze vrije tijd zijn we graag bezig. Zo gaan we met de kinderen naar sport en zijn we ook vaak aan het klussen. We zijn niet superhandig, maar door het opknappen van ons huis dat 10 jaar leeg had gestaan, hebben we een hoop geleerd. Sietse kampeert eigenlijk al z’n hele leven. Alleen wat minder sinds hij mij kent, want ik ben niet zo gek op een luchtbed in een tent. Toen we kinderen kregen, huurden we vaak een (glamping) tent of chalet. Maar dan voel je je toch een beetje een nep-kampeerder. Daarbij moet je al heel vroeg boeken (ben ik niet zo goed in) en betalen we sinds de kinderen allemaal op school zitten de hoofdprijs in het hoogseizoen. Ofwel: na 10 jaar praten over een caravan kreeg Sietse dit jaar z’n zin. We zijn nu veel goedkoper uit én flexibeler. Wanneer de camping of het weer ons niet aanstaat vertrekken we weer!

Vertel iets over de aankoop van de caravan. Welke caravan heb je gekocht?

In de zoektocht naar een caravan hebben we onszelf in eerste instantie een budget van zo’n 5000 euro gegeven. We hebben een aantal caravanzaken bezocht en kwamen erachter dat er voor dit bedrag niet zo heel veel keus is. Maar ik zag ook dat welke caravan je ook koopt, een hele oude of een splinternieuwe, er geen enkele caravan naar mijn smaak was. In mijn ogen waren ze lelijk, lelijk of nog lelijker (arme Sietse, hij wilde zo graag een caravan). Dus was onze conclusie: als ze dan toch allemaal lelijk zijn, kunnen we net zo goed een oudje kopen die wel comfortabel en technisch in goede staat is. We testen hem 1 of 2 jaar en weten dan beter wat we echt belangrijk vinden en of dit echt bij ons past. Dan kopen we daarna een duurdere. Uiteindelijk vonden we op marktplaats voor 1900 euro deze caravan inclusief voortent met aanbouw en alle inventaris (tot een stofzuiger en een complete tuinset aan toe).

Hoe ontstond het idee om de caravan te gaan pimpen?

Daar waar we eerst van plan waren de caravan een jaar te gebruiken om te zien of deze manier van vakantie vieren bij ons past, kreeg ik al verfkriebels toen het ding goed en wel op de oprit stond. Ik heb Sietse er heel voorzichtig van overtuigd dat het niet zoveel kwaad kon om in ieder geval het (bruine) plafond wit te verven, zodat de caravan iets minder claustrofobisch voelde. Want wat valt er te verpesten aan een caravan die zo goedkoop was? Nadat het plafond wit was, kon ik niet meer stoppen en heb ik alles wat bruin was, wit gemaakt voor een zo ruimtelijk mogelijk gevoel.

Vertel hoe de verbouwing ging. Verliep alles volgens planning?

We hadden ongeveer een maand de tijd om de caravan op te knappen voor ons eerste kampeertripje dat al geboekt stond. Ik begon met schilderen: alles eerst met primer en daarna 2 lagen wit. Dit ging eigenlijk verbazingwekkend goed en natuurlijk was het een behoorlijke klus, maar goed te overzien. We kwamen er al wel snel achter dat de vloer wat teveel veerde. Deze was toch wat verrot van onderen. Sietse heeft daarom een extra houten plaat van onderaf tegen de bodem aan gezet en van bovenaf hebben we gaatjes in de vloer geboord en deze opgevuld met een soort kit die speciaal bedoeld is om de caravanvloer weer stevig te maken. Verder hebben we de schuifdeuren die tussen het voorste bed en de rest van de caravan zaten eruit gehaald voor wat extra bedbreedte. Het zitje vervingen we door een lattenbodem en een goede matras waardoor we nu een heerlijk vast bed hebben. Ik heb een deel van de wanden behangen met een houtlook behang. In eerste instantie dacht ik dit wel met Action behangplaksel te kunnen doen, maar na een warme zomerdag kwam het behang weer los van de muur. Dit moest opnieuw en een goede behangrandenlijm bleek de oplossing!

Wat hebben jullie allemaal veranderd?

Het was vooral een cosmetische verbouwing met verf, behang, nieuwe bekleding en een ander vloertje. Verder hebben we een vast bed gemaakt en werd de vloer verstevigt. Ik ben zelf gek op ‘echte’ materialen zoals hout en metaal, maar dit is voor een caravan natuurlijk veel te zwaar. Gelukkig ontdekte ik plakhout: hele dunne strookjes ruw, stoer hout met een plaklaagje erachter. Lekker lichtgewicht en met een groots effect! Een riem van de Action verknipte ik tot nieuwe leren handgreepjes en een mandje van Flying Tiger werd een lampje. Plaktegeltjes van AliExpres in de keuken en een nieuw vinyl vloertje hadden ook een groot effect.

Waar ben je het meest trots op?

Eigenlijk op het totaal. Misschien nog wel het meest op dat we met zo weinig geld nu zo’n leuke caravan hebben waar ik me thuis voel. Lekker licht en eigentijds.

 

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de caravan op pad zijn?

Eerlijk gezegd krijgen we niet zoveel reacties. We hebben namelijk niets aan de buitenkant gedaan, die is nog steeds erg lelijk. Oeps! Vandaar dat ik ook eigenlijk helemaal geen foto van de buitenkant heb. De buitenkant is creme wit met een oranje / gele streep. Echt nineties dus. Ik ben verliefd op de echt retro caravans die er ook van buiten lekker retro en speciaal uitzien, maar dat was voor ons niet praktisch omdat ik wel graag het comfort van een toilet, koelkast en veilige stroom etc wilde. Zodra mensen binnenkomen zijn ze wél enorm verrast. En gaat het volgens mij bij de meeste mensen kriebelen om ook meteen die verfkwast te pakken!

Wat zijn je plannen met de caravan? Staan er vakanties gepland?

De caravan staat nu in de stalling. Voor het aankomende pinksterweekend staat het volgende tripje gepland met vrienden. Nadeel van de caravan vinden we wel dat je toch echt langzamer op je bestemming komt. En dat maakt dat we, om het leuk te houden, waarschijnlijk niet veel verder dan Frankrijk en Denemarken zullen komen. Na volgend seizoen verkopen we de caravan waarschijnlijk. Het jaar erop willen we een grote reis maken naar onze (schoon)ouders in Canada. En daarna zien we wel weer of we de caravan missen en een nieuwe willen aanschaffen. Dat wordt dan trouwens hoe dan ook weer een pimpproject, want het was gewoon ontzettend leuk om te doen en het wordt zoveel meer eigen dan een standaard caravan uit de showroom!


Deel dit artikel: