Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Welk gasdrukregelaarsetje heb ik nodig?

Vrijdag, 10 Augustus 2018

Misschien herken je het wel: je bent op zoek naar een nieuwe gasbarbecue of kooktoestel en je hebt geen idee welke gasfles of drukregelaarsetje hierbij hoort. Een gasdrukregelaar zorgt ervoor dat de juiste druk wordt geregeld zodat het apparaat dat je aangesloten hebt goed werkt. Als je de verkeerde gasdrukregelaar gebruikt, kunnen er zelfs steekvlammen ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de juiste gasdrukregelaar gebruikt. Benieuwd welke gasdrukregelaar je nodig hebt?


Het type gasfles en het aansluitapparaat

Welk gasdrukregelaarsetje (bestaande uit een gasdrukregelaar en gasslang) je nodig hebt, hangt af van het apparaat dat je hebt en het type gasfles. Bij een apparaat dat op gas werkt, staat vrijwel altijd aangegeven op hoeveel mbar het apparaat werkt. In principe is dit altijd 30 mbar of 50 mbar. Om het iets makkelijker te maken: vrijwel alle nieuwe apparaten in Nederland werken op 30 mbar. Controleer dit altijd even voor de zekerheid, maar in Nederland komen 50 mbar apparaten niet veel meer voor.


Als je het aantal mbar zeker weet, bekijk je vervolgens welke gasfles je gebruikt. Het komt op het volgende neer:

  • Heb je een campingaz gasfles (te herkennen aan de blauwe kleur) en een apparaat dat op 30 mbar werkt? Dan heb je altijd de gasdrukregelaarset G903 nodig. Campingaz flessen hebben een andere aansluiting dan de groene/bruine gasflessen
  • Heb je een standaard gasfles van 5 kg met een bruin/groene kleur en een apparaat dat op 30 mbar werkt? Dan heb je gasdrukregelaarset G-901 of het gasdrukregelaarset G-909 nodig. Het verschil tussen deze twee is de aansluiting: de manier waarop de gasslang aan het apparaat wordt aangesloten.

De G-909 heb je nodig als er op je apparaat een schroefaansluiting zit en de gasdrukregelaarset 30 mbar als je een slangpilaaraansluiting hebt. Hieronder laten we met afbeeldingen het verschil zien:
Schroefaansluiting op apparaat                                    Gasdrukregelaarsetje G-909
Slangpilaaraansluiting                                                      Gasdrukregelaarsetje G-901

Bij sommige apparaten wordt zowel een schroefaansluiting als een slangpilaaraansluiting geleverd, zoals bijvoorbeeld bij veel Gimeg kooktoestellen. Hierbij kun je dus beide setjes gebruiken.


Gasdrukregelaarset 50 mbar

Heb je een apparaat dat op 50 mbar werkt? Dan heb je de gasdrukregelaarset 50 mbar nodig. Deze gasdrukregelaar werkt op groene gasflessen van 2,5 - 5 en 11 kg. Vrijwel alle apparaten in Duitsland op 50mbar hebben een schroefaansluiting.


Zoals gezegd komen apparaten op 50 mbar niet meer zoveel voor in Nederland, maar in Duitsland wel. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld in Duitsland op vakantie gaat, of je van plan bent om een apparaat op gas in Duitsland te kopen. Als je een 30 mbar setje gebruikt op een 50 mbar apparaat, dan is er te weinig druk en zal het apparaat niet werken. Doe je het andersom, dus gebruik je een 50 mbar drukregelaar op een installatie van 30 mbar, dan heb je kans op steekvlammen bij een kooktoestel/gaskachel door teveel druk.


Gasdrukregelaar in de caravan of camper

De gasdrukregelaars hierboven genoemd zijn niet toegestaan in caravan, campers of boten. Voor een gasfles in de caravan of camper heb je een speciale drukregelaarset nodig. Een gasdrukregelaar die je in de caravan of camper gebruikt, moet altijd een afblaasventiel hebben. Mocht er een gaslek ontstaan, dan blaast het ventiel het gas af, waardoor het gas niet in de leefruimte terecht komt.


In de caravan of camper kun je de Gimeg caravan drukregelaarset gebruiken bij een gasleiding van 8 mm. Er zijn ook caravans en campers met een gasleiding van 10 mm, in dit geval moet je een losse drukregelaar en losse gasslang aanschaffen.


Het is bij een gasbarbecue of kooktoestel voor je eigen veiligheid dus erg belangrijk dat je het juiste gasdrukregelaarsetje gebruikt. Welk gasdrukregelaarsetje geschikt is, hangt af van de gasfles, het apparaat en de aansluiting van het apparaat. Twijfel je nog welke set jij nodig hebt of heb je een vraag? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties

HH
"Wanneer is G-909 set weer in winkel? Vanmorgen was vak leeg."
"Hoi Henk, Deze komt waarschijnlijk eind volgende week weer voorradig. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
RV
"Bij ons in de camper is de gasdrukregelaar in een aparte ruimte waar je tóch iets gas ruikt
Moet er tussen de regelaar en fles een rubbertje zitten?"
"Hoi Ruud, Dit is per drukregelaar verschillend. Zou je een foto van de aansluiting van de drukregelaar kunnen sturen naar info@obelink.nl. Wij kijken het dan even voor je na. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...