Eén van de leukste dingen rondom de zomer zijn de festivals. Het liefst met een stralende zon, lekkere drankjes en je favoriete artiesten. Toch kan zo'n festival uiteindelijk nog een hoop kosten. Maar dat hoeft niet, want er zijn verschillende manieren waarop je uiteindelijk geld kunt besparen op je festivalbezoek! Toegegeven, ik kom er zelf niet vaak meer, behalve natuurlijk op de Zwarte Cross, maar ik weet wel hoe je kunt besparen!

Toegangskaart

Koop je toegangskaart zo vroeg mogelijk. In de voorverkoop zijn kaarten meestal goedkoper dan aan de deur. Sommige festivals kennen zogenaamde 'early-bird-tickets'. Vaak is het programma dan amper bekend, maar als je de gok durft te nemen, bespaar je veel. Als je een heel weekend blijft, kun je meestal samengestelde tickets kopen die geldig zijn voor 3 dagen en 2 nachten of iets dergelijks. Je kunt ook in de gaten houden of er nog gratis kaarten worden weggegeven, wie weet ben jij de gelukkige die via een prijsvraag gratis naar een festival mag!

Aanbiedingen

Houd ruim van te voren aanbiedingen in de gaten. Rondom het festivalseizoen maar ook daarvoor zijn er genoeg leuke aanbiedingen te vinden van goedkope koepeltenten of bijvoorbeeld luchtbedden en slaapzakken. Dit kan je soms tientallen euro's schelen. Ook komen er rondom het seizoen weer speciale festivaltentjes. Tenten met leuke festivalgerelateerde printjes waarmee je op de campingplaats zeker weten de show steelt.

Verspreid je uitgaven

Als je voor het eerst een paar dagen naar een festival gaat, moet je in één keer vrij veel spullen aanschaffen. Verspreid deze uitgaven over een periode van een aantal maanden. Doordat je door het jaar heen je spullen verzamelt, hoef je deze uitgaven niet in één keer te doen. Uiteindelijk hoeft dit natuurlijk niet per se goedkoper te zijn, maar doordat je niet alles tegelijk hoeft te kopen, zorgt dit niet opeens voor een gat op je (spaar-)rekening.

Kleding

Shoppen is natuurlijk nooit verkeerd, maar aan een leuke festivaloutfit ben je al snel veel geld kwijt. Vooral voor meerdaagse festivals kan hier een hoog prijskaartje aan hangen. Tegenwoordig zijn er veel manieren om aan goedkope kleding te komen! Zoek eens naar tweedehandswinkels in de buurt en je gaat je verbazen hoeveel leuke kleding je daar kunt shoppen of ruil met vrienden of vriendinnen. Allemaal wat nieuws in de kast en lekker voor nop!

Eten & drinken

Ook met eten en drinken kun je besparen tijdens festivals. Het aanbod van eten en drinken op festivals is vaak erg ruim, maar ook duur. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je één dag eten koopt op het festivalterrein en de rest van de dagen je eigen eten verzorgt. Een blik soep, knakworsten en broodjes bijvoorbeeld. Zorg ook dat je tussendoor wat te knabbelen hebt, zodat je minder in de verleiding komt om alsnog wat op het terrein zelf te kopen. Investeer hierbij in een koelbox zodat je eten zo lang mogelijk vers blijft. Ook kun je een BBQ of gaspitje meenemen als dit is toegestaan op het terrein.

Munten inleveren

Bij steeds meer evenementen en festivals kun je je gekochte munten weer inleveren als je ze niet gebruikt hebt. Op sommige festivals kun je ook munten sparen door bekers te verzamelen. Misschien meer iets voor kleine kinderen, maar wie het kleine niet eert... Voor munten op een festival betaal je meestal een hoop geld en het komt wel eens voor dat je aan het eind van de dag nog munten overhoudt. Het is zonde om deze te behouden want uiteindelijk kun je ze nergens voor gebruiken. Lever ze in en ontvang je geld terug!

Met deze tips kom je vast wel het festivalseizoen door zonder dat al je vakantiegeld op raakt. Naar welke festivals ga jij dit seizoen?