Met een reservewielhouder kun je eenvoudig een reservewiel meenemen zonder dat het veel ruimte in beslag neemt in je caravan. Maar hoe weet je welke reservewieldrager op jouw caravan past? In dit blog vertellen wij je hoe je erachter kunt komen welke reservewielhouder voor jou geschikt is.

Met een reservewielhouder, ook wel reservewieldrager genoemd, kun je een reservewiel onder je caravan plaatsen. Zo houd je meer ruimte in je caravan over voor andere zaken. Daarnaast neemt het gewicht op de dissel af wanneer je ervoor kiest om het reservewiel onder de caravan te plaatsen in plaats van in de disselbak.

Soorten reservewielhouders

Een reservewielhouder van AL-KO kan gemonteerd worden aan AL-KO chassis vanaf bouwjaar 1985. In deze chassis zitten namelijk boringen waaraan je de reservewielhouder kunt bevestigen. Deze boringen zijn zo geplaatst dat hier precies de reservewielhouders van AL-KO inpassen. Wanneer jouw chassis deze gaten niet heeft, kun je geen AL-KO reservewielhouder plaatsen, maar kom je uit op een universeel model van bijvoorbeeld Enduro.

Er zijn verschillende modellen AL-KO reservewielhouders:

Type EH1 EH1 EH1 EH1/BR EH1/BR
Uitvoering A B C NL E
Frameafstand in mm 1050 - 1250 1250 - 1550 1450 - 1850 1265 - 1515 1465 - 1815
Gewicht in kg 6,4 6,8 7,7 6,8 7,7

Welke reservewielhouder past onder mijn caravan?

Om te weten welk model voor jouw caravan geschikt is, moet je de frameafstand tussen de boringen meten. Als je dat gemeten hebt kun je in bovenstaande tabel kijken welk model je moet hebben. Meet je bijvoorbeeld 163 cm dan is type C voor jou geschikt. Meet je bijvoorbeeld 150 cm dan kun je zowel type B als type C gebruiken. We adviseren in dit geval om te kiezen voor type C, omdat je bij type B de buizen ver moet uitschuiven om de juiste grootte te behalen. Bij type C hoeft dit niet waardoor de reservewieldrager steviger is.

Naast dat het belangrijk is om te kijken wat de afstand is tussen de chassisbalken heb je natuurlijk ook nog te maken met diverse bandenmaten. Standaard zijn de reservewielhouders geschikt voor een maximale bandenmaat van 195. Voor een wat dikkere band tot maximaal 205 zijn er uitvoeringen met /BR.

Met behulp van deze informatie moet het zeker lukken om de juiste reservewielhouder voor jouw caravan te vinden. Heb je nog vragen? Stel ze dan hieronder in de reacties.