Wat zijn Gore-Tex wandelschoenen?

Je begint fanatiek aan een wandeling en bij thuiskomst ben je blij dat je wandelschoenen uitkunnen: je hebt namelijk een blaar. Een blaar kan hinderlijk zijn tijdens het wandelen en doet vooral veel pijn. Pijnlijke plekken op je voet ontstaan vaak door een combinatie van natte voeten en wrijving. Om dit te voorkomen, kun je het beste Gore-Tex wandelschoenen gebruiken. Deze wandelschoenen zijn die waterdicht én ademend. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Lees dan snel verder.

Wat is Gore-Tex?

Je kunt in wandelschoenen op twee manieren natte voeten krijgen: zweet of vocht van buiten (regen of sneeuw). Leer en kunststof zijn van zichzelf namelijk nooit 100% waterdicht. Om natte voeten te voorkomen, heb je dus een waterdichte én ademende schoen nodig. Op deze manier kan er geen water van buitenaf de schoen in komen, en bij een schoen die ademt ontstaat er geen zweetvorming. Dit lijkt onmogelijk (geen vocht naar binnen, maar wel vocht naar buiten) maar met een Gore-Tex wandelschoen is dit wél mogelijk.

Gore-Tex is een superdun membraan dat verwerkt zit in de voering van de leren of kunststof schoen. Een membraan is als het ware een dun vlies dat twee ruimtes van elkaar scheidt. In dit geval zit Gore-Tex tussen de binnenvoering en het buitenmateriaal van de schoen. Water dat van buiten komt, gaat door het buitenmateriaal van de schoen en stuit op het Gore-Tex membraan en wordt afgestoten. Door het ademend vermogen van Gore-Tex kan vocht wel naar buiten worden afgevoerd. Hoe dit werkt zie je hierboven in de afbeelding.

Wat te doen als je voeten toch zweten?

Heb je Gore-Tex wandelschoenen en krijg je toch opeens last van zweetvoeten? Dan zijn de poriën van de schoen verstopt geraakt door vuil. Dit kun je verhelpen door de schoen met lauwwarm water te vullen en dit een tijdje te laten weken. Laat de wandelschoen daarna op een natuurlijke manier drogen. Zet ze in ieder geval niet bij een warmtebron neer. Als ze weer droog zijn, is het Gore-Tex membraan weer optimaal en kun je wandelen zonder zweetvoeten.

Hoe herken je een Gore-Tex wandelschoen?

Ben je benieuwd of jij Gore-Tex wandelschoenen hebt of hoe je deze schoenen herkent tijdens het shoppen van nieuwe schoenen? Zoek dan naar een label op de wandelschoen waar ‘Gore-Tex’ opstaat. Iedere wandelschoen met het Gore-Tex membraan heeft dit label.


Deel dit artikel