Waterpomp kopen

In je camper of caravan ben je natuurlijk graag voorzien van water. Je doet de kraan open en voilá: het water stroomt uit de kraan. Je gaat er pas bij nadenken als er op een dag geen water meer uit je kraan komt. Grote kans dat je waterpomp dan defect is. Welke waterpomp heb je eigenlijk? Wat doet een waterpomp precies en waar moet je op letten als je een nieuwe waterpomp wilt aanschaffen? Wij leggen het je allemaal uit in dit blog.

Tip: Neem op vakantie altijd een reserve waterpomp mee. Het is erg vervelend als de pomp tijdens je vakantie defect raakt en je zonder water komt te zitten.

Wat doet een waterpomp?

Voordat we toelichten waar je op moet letten, is het eerst belangrijk dat je begrijpt wat een waterpomp precies is en doet. Een waterpomp zit gemonteerd bij de watertank in je camper of caravan. De watertank vind je vaak onder een vaste bank of bed. Om ervoor te zorgen dat het water uit de watertank uiteindelijk bij de kraan terecht komt, is het belangrijk dat het water door de leidingen naar de kraan wordt gepompt. Hier zorgt een waterpomp voor: een waterpomp zuigt het water uit de watertank en door de druk van de pomp stroomt het water vervolgens door de leidingen naar je kraan.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een waterpomp?

Bij de aanschaf van een waterpomp kom je waarschijnlijk allerlei technische termen tegen. Als je nog nooit een waterpomp hebt vervangen, of voor het eerst in bezit bent van een caravan of camper, dan is het wellicht niet gelijk duidelijk wat het allemaal betekent. Wij hebben de belangrijkste waterpomp eigenschappen voor je op een rijtje gezet:

1. Dompelpomp of Drukpomp

We onderscheiden twee soorten waterpompen. Een dompelpomp en een drukpomp. Zoals het woord waarschijnlijk al doet vermoeden, hangt een dompelpomp in het water in de watertank. Een dompelpomp pompt het water direct uit de watertank en het water wordt vervolgens door de leidingen naar je kraan geleidt. Een drukpomp is buiten de watertank gemonteerd en zuigt het water d.m.v. een slang uit de tank.

Het enige merkbare verschil kan zijn dat een drukpomp iets meer geluid maakt dan een dompelpomp. Een drukpomp ligt namelijk niet in het water, en als de drukpomp aan het pompen is en bijvoorbeeld op een houten ondergrond ligt, dan is dit hoorbaar.

2. Terugslagventiel

Een terugslagventiel zorgt ervoor dat wanneer je de kraan dichtdraait, het water uit de leidingen niet terugloopt de watertank in. Het voordeel hiervan is dat zodra je de waterkraan losdraait, je direct water hebt en niet hoeft te wachten tot de waterpomp het water naar de kraan heeft gepompt. Let op: Heb je een boiler? Dan mag je geen waterpomp met terugslagventiel hebben. Een boiler kan niet continue onder druk staan, dus het water moet terug kunnen lopen de watertank in.

3. Automatische ontluchting

Een automatische ontluchting zorgt ervoor dat alle zuurstofbelletjes uit de leidingen gehaald worden. Dit wordt gedaan door kleine kogeltjes in de waterpomp. Een automatische ontluchting is niet noodzakelijk, maar het voordeel hiervan is dat er een constante straal uit je kraan komt.

4. Capaciteit

Bij de waterpompen zijn veel verschillende capaciteiten verkrijgbaar. Dit heeft niets met de druk te maken, maar staat voor hoeveel liter water een waterpomp kan pompen per minuut. Houd er rekening mee dat hoe meer liters per minuut, hoe voller de waterleiding en hoe sneller je watertank leeg is. De capaciteit varieert tussen de 10 en 25 liter per minuut.

5. Druk

Het aantal bar geeft de druk aan. Wij adviseren altijd: hoe groter de afstand het water moet afleggen, hoe hogere druk je kiest. De druk varieert bij een dompelpomp van 0,5 tot 2,1 bar en bij een drukpomp van 0,5 tot 3,1 bar.

Als je gebruik maakt van een boiler, dan is het belangrijk om te kijken tot hoeveel druk je boiler gaat. De Truma TT2 boiler bijvoorbeeld is maar tot 1,5 bar geschikt, dus kun je hier geen waterpomp van 2.1 bar op aansluiten. Hiermee loop je het risico dat de boiler knapt.

6. Aansluitspanning

Vrijwel alle dompel- en drukpompen werken op 12 volt. Een enkeling werkt op 24 volt.

Een waterpomp zorgt er dus voor dat er water uit de kraan stroomt als jij de kraan open zet. Naast dat het belangrijk is om te kijken of je een dompel- of drukpomp wilt, is het ook belangrijk om te bepalen of je een waterpomp wilt met een terugslagventiel en welke capaciteit en druk je wilt.


Deel dit artikel