gaskooktoestel

Een thermische beveiliging - ook wel vlambeveiliging genoemd - van een gaskooktoestel zorgt er kort gezegd voor dat wanneer de vlam van de brander dooft, de gastoevoer automatisch stopt. Maar wanneer kies je voor een thermische beveiliging? En hoe weet je of een gaskooktoestel een thermische beveiliging heeft?

Hoe werkt een thermische beveiliging?

Bij een thermische beveiliging zijn alle branders voorzien van een thermokoppel, zoals hierboven te zien op de foto. Dit thermokoppel werkt eigenlijk als een soort sensor: zolang deze worden verwarmd, blijft de gastoevoer open. Waait de vlam uit? Dan koelt het thermokoppel af en daardoor wordt de gastoevoer onmiddellijk afgesloten. Door deze beveiliging kan er dus nooit gas ontsnappen als de branders niet branden.

Wel of geen thermische beveiliging?

Of je wel of niet voor een gaskooktoestel kiest met thermische beveiliging, hangt eigenlijk af van één belangrijke factor: of je het gasstel ook binnen wilt gebruiken. Een kooktoestel op gas voor binnen werkt alleen veilig met een thermische beveiliging.

Zonder thermische beveiliging stopt de gastoevoer alleen als je het gas uitdraait. Gaat de vlam per ongeluk uit en heb je dit niet door? Dan gaat de gastoevoer gewoon door en ontsnapt er als het ware dus onverbrand gas. Dit onverbrande gas kan een gasexplosie veroorzaken in een gesloten ruimte. Een gaskooktoestel in je caravan of voortent gebruiken zonder thermische beveiliging is dus erg gevaarlijk.

Aangezien gaskooktoestellen voor op de camping ook vaak buiten gebruikt worden, is niet ieder camping kooktoestel thermisch beveiligd. Let hier dus goed op als je een gaskooktoestel koopt. Wil je het kooktoestel ook binnen in de voortent of caravan gebruiken? Dan raden wij altijd aan om te kiezen voor een gaskooktoestel met thermische beveiliging.

Benieuwd naar meer informatie over koken op de camping? Lees dan al onze blogs over koken.


Deel dit artikel: