Kijkje in de camper van Rianne en Odette

Tv-programma’s waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat met andermans caravan of camper? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan of camper heeft ingericht? Wij wel! Daarom gaan we regelmatig een kijkje nemen in een gepimpte caravan of camper. Deze keer is de camper van Rianne en Odette aan de beurt!

Eigenaar van deze camper Rianne, Odette en Nora (Duitse dog)
Leeftijd Rianne (26 jaar), Odette (30 jaar) en Nora (16 weken)
Kamperen sinds Rianne sinds jongs af aan al, Odette is ‘besmet’ sinds onze camperreis in Canada 2 jaar geleden.
Campertype Mercedes-Benz LF 408 (oud brandweerwagen)
Bouwjaar 1968
Kamperen in een oude brandweerwagen

Vertel iets over jezelf (en je eventuele partner/gezinssamenstelling).

Wij zijn Rianne (26) & Odette (30) en sinds kort is ons gezinnetje uitgebreid met een Duitse dog puppy (Nora, geboren op 16 juni 2020). We wonen met z’n drieën in Breda. Samen zijn wij twee jaar geleden ons eigen bedrijf gestart in personal training & voedingsbegeleiding/lifestylecoaching. Hierbij begeleiden we mensen naar een gezonde leefstijl en een fitter lichaam. Allebei zijn we erg sportief en avontuurlijk en zijn we altijd op zoek naar een nieuw ‘project’ in ons leven. Rianne kampeert al vanaf jongs af aan. Odette is ‘besmet’ met het virus sinds onze camperreis twee jaar geleden door Canada.

Vertel iets over de aankoop van de camper.

Wij hebben allebei een zwak voor oude voertuigen. Toen het idee ontstond om een camper te gaan bouwen, zijn wij dus gaan zoeken naar oudere bussen. Al snel kwamen we erachter dat het een oude Mercedes bus moest gaan worden. Eén ding was zeker, we wilden wat anders hebben dan een ander ;) Na het doen van wat research kwamen we erachter dat oude brandweerauto’s vaak weinig kilometers hebben gereden, altijd goed onderhoud hebben gekregen en binnen hebben gestaan. Na een paar weekjes zoeken zijn we op Marktplaats onze Rudi tegen gekomen. Hij stond in Ridderkerk en was toen twee jaar daarvoor vanuit Duitsland (de Duitse brandweer) ingevoerd in Nederland. De man waarvan we hem kochten heeft hem van binnen helemaal leeggehaald en alle brandweerattributen verwijderd. Daarnaast heeft hij heel veel werk gehad aan het verhogen van het dak (om sta-hoogte te creëren) en het behandelen van de carrosserie. Door alle liefde die hij er al in had gestoken, was deze bus voor ons het perfecte ‘canvas’. Helemaal leeg en amper roest. Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht. Toen we de straat in reden waren we eigenlijk al om. We mochten een proefritje maken en zaten beiden met een lach van oor tot oor, dus toen was de keuze snel gemaakt.

Hoe ontstond het idee om de camper te gaan pimpen? Waarom hebben jullie dit bedacht en hoe verliep dat?

Een vriendinnetje van ons trok inmiddels een paar jaar geleden samen met haar vriend de stoute schoenen aan: samen kochten ze een bestelbus om deze om te bouwen tot camper. Wij vonden dit zo onwijs gaaf en daardoor is het bij ons ook gaan kriebelen. Omdat we allebei totaal geen klus-ervaring hadden (en geen man in huis ;)) was het misschien in eerste instantie niet zo’n goed idee. Toch leek het ons geweldig om ons eigen plekje op wielen te creën en leek ons juist het proces van bouwen (en dus ook leren klussen) geweldig. Omdat wij houden van nieuwe avonturen en projecten, zijn we er gewoon voor gegaan. ‘We zoeken het wel op YouTube’ was ons motto ;)

Een kleine side-note is dat we ook geen garage en gereedschap hadden. Daardoor was de parkeerplaats onze werkplek en de bus zelf onze ‘workmate’. In een later stadium bleken we daar toch niet voor alles mee weg te komen en heeft onze (schoon)vader ons flink geholpen.

Vertel hoe de verbouwing ging. Hoe ben je begonnen, verliep alles volgens planning, waren er tegenslagen?

Uhmm.. we zijn begonnen met een YouTube tutorial: hoe werkt een boor? Haha! Trouwens, toen we de bus kochten hadden we nog niet eens een boor. Dus ons eerste tripje was naar de bouwmarkt! Voorafgaand aan het bouwen zelf hebben we heel veel blogs gelezen, Instagram accounts bekeken en filmpjes gekeken van camperbouwprojecten. Aangezien wij door ons werk alleen in het weekend en in de avonduurtjes aan de camper konden werken, hadden wij ons er wel een beetje op verkeken hoeveel werk er in ging zitten. We hebben wel van ieder moment genoten en de grootste lol beleeft. Tegenslagen hebben we niet echt gehad. Uiteraard ging er wel eens wat mis, waardoor we iets weg moesten gooien, maar dat hoort er ook wel bij. Eigenlijk hadden we vanaf het begin af aan al meteen een goede rolverdeling.

Wat hebben jullie allemaal verbouwd/veranderd? Waar heb je inspiratie vandaan gehaald?

Eigenlijk hebben we alle inspiratie voor het verbouwen van onze camper van Instagram, Pinterest en YouTube gehaald. Bij het verbouwen hebben we heel veel gehad aan blogs en YouTube video’s. Omdat onze camper helemaal leeg was, was de eerste stap het isoleren van de camper. Dit hebben we gedaan met armaflex, een soort zelf klevend materiaal wat je op maat moet snijden en kunt plakken. Stiekem hebben heeft hier best wat werk in gezeten. Toen we de brandweerwagen kochten, kon je ongeveer langs 8 plekken naar buiten kijken in de bus, dus er is ook aardig wat kit en pur werk verricht. Toen we alles geïsoleerd hadden moesten we beginnen met een houten frame, waarop we de wanden moesten gaan vastmaken. Dit was in deze bus wel een uitdaging, omdat alles wat scheef kon zijn ook scheef was. We moeten toegeven dat onze (schoon)vader hierin wel wat schoonheidsfoutjes heeft moeten wegwerken. Het plafond hebben we vervolgens betimmerd met houten latjes (schrootjes), wat er meteen ook super tof uit zag.

Het aanleggen van de elektra was een flinke uitdaging. Allebei hadden we er echt 0 verstand van en wisten we net het verschil tussen + en -. Na flink wat avonden research doen en lezen (wat eigenlijk voelde als een nieuwe studie), hebben we het toch voor elkaar gekregen om dit aan te leggen. Op het moment dat we aan de meubels moesten gaan beginnen, hebben we toch maar wat mannelijke hulp ingeschakeld van Rianne haar vader. Hij is echt super handig en heeft ons flink verder geholpen. Vanaf dat moment is het echt super snel gegaan. We hadden nooit verwacht dat ons idee over het interieur zó mooi zou lukken, maar daarvoor gaan ook heel veel credits naar onze (schoon)vader. Hij heeft ons erg goed geholpen en wist onze ideeën heel goed te vertalen naar echt vakmanschap. Het was super tof om samen met hem te werken aan dit project. Op het moment dat alle meubels erin stonden konden we alles gaan verven en konden we er natuurlijk een zo gezellig mogelijk stulpje van gaan maken met bijvoorbeeld de gordijntjes, plantjes, kruiden en andere cosy-items.

Heeft jullie camper een bijnaam?

Ja zeker, derrrr Rudi. We moesten natuurlijk een Duitse naam hebben!

Waar zijn jullie het meest trots op?

Hmm moeilijke vraag, want eigenlijk zijn we op alles enorm trots. Zo zijn we zelfs heel trots op onze stopcontacten, omdat het echt een hele studie voor ons was om dit uit te zoeken en voor elkaar te krijgen. Maar het allermooist vinden we toch wel de keuken. Waar we vooral ook trots op zijn is dat we de stap gezet hebben om de brandweerwagen te kopen en zonder ervaring gewoon begonnen zijn met klussen en ideeen vormen. We bleken ook echt een goed klusteam te zijn en vulden elkaar goed aan. Rianne was bijvoorbeeld meer van het heavy duty werk zoals gaten in metaal boren voor de electrakabels, maar ook van de electra-zelfstudie en Odette hield haar meer bezig met het verfwerk en afkitten.

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de camper op pad zijn? Wat is de leukste/meest gehoorde reactie?

Ja heel veel. Onderweg zwaaien heel veel mensen (vooral kleine kindjes en oudere mensen) naar ons. Dat vinden wij juist ook het leuke aan deze bus, dat er zoveel mensen een praatje met ons komen maken. Ook als we op een camping staan komen er veel mensen even langs gelopen en veel mensen willen zelfs even binnen kijken. En een veelgestelde vraag is of de sirenes het nog doen, haha! En jazeker, die doen het nog!

Wat zijn je plannen met de camper? Staan er vakanties gepland? Wat is jullie favoriete vakantieland?

Rudi was dit jaar aan het eind van de zomer pas echt af. We hebben hierna tripjes in eigen land gemaakt en dat is al erg goed bevallen. Ook voor onze puppy was dit natuurlijk de eerste keer kamperen en dat ging gelukkig erg goed. Zij vindt het ook erg leuk. We kunnen niet wachten om nog veel meer tripjes met Rudi te gaan maken! Op onze bucketlist staan bijvoorbeeld landen als Zweden, Noorwegen, Spanje en Portugal. Rudi rijdt nu echter nog op benzine en verbruikt zo’n 1 op 3, dus de volgende stap is een LPG-installatie om het iets aantrekkelijker te maken om ook wat verder weg te gaan rijden.

Hebben jullie nog andere leuke punten om te vertellen?

We zijn ook erg blij met de grote opbergruimte onder het bed en hebben aan de zijkant van de bus veel kastruimte, erg handig wanneer je met 3 dames op pad bent die voor 1 weekend weg al 3 weekendtassen aan spullen meesleuren. Rudi heeft geen stuurbekrachtiging maar eigenlijk lukte het ons van begin af aan al erg goed om in te parkeren of Rudi om te keren. We hebben geprobeerd echt zo veel mogelijk zelf te doen en zelf te maken aan de bus, dus van isoleren tot horretjes en gordijntjes maken, bijna alles is handmade.

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan, camper of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!


Deel dit artikel