Keuzehulp trekkingstokken: hoe kies je de beste trekkingstokken?

Wandel of hike jij graag in bergachtige gebieden en kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Maak dan gebruik van trekkingsstokken. Trekkingstokken bieden steunhulp en je kunt ze zien als een paar extra benen in heuvelachtig en bergachtig gebied. Het gebruik van stokken wordt steeds populairder en als je de stokken goed gebruikt, hebben ze veel voordelen. Ben je benieuwd welke voordelen trekkingstokken hebben en waar je op moet letten bij de aanschaf en gebruik? Wij leggen het je uit.

Inhoud keuzehulp: trekkingstokken kiezen

Waarom wandelstokken?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat we onder trekkingstokken of wandelstokken geen Nordic Walking stokken verstaan. Waar wandelstokken en trekkingstokken bedoelt zijn om je te ondersteunen en vermoeidheid tijdens het wandelen tegen te gaan, zijn Nordic Walking stokken bedoelt om mee te trainen. Ook zet je bij trekkingstokken de stok voor je neer, waarbij je bij Nordic Walking de stok naast je neerzet en naar achteren doorhaalt. Voordelen wandelstokken & trekkingstokken:

Extra ondersteuning

  • Ze ondersteunen je hele lichaam en gewrichten
  • Verlicht tot 8 kg van het lichaamsgewicht per stap
  • Ontlasten spieren

Veiligheid

  • Extra hulp op moeilijk terrein, vooral bij natte of gladde ondergrond
  • Je staat steviger: beter evenwicht
  • Je kunt jezelf opvangen als je een verkeerde stap zet

Uithoudingsvermogen

  • Trekkingstokken houden het lichaam in een rechte positie waardoor de longen vrij blijven. Hierdoor kun je beter ademhalen en wordt het uithoudingsvermogen bevorderd.

1. Bepaal het type stok: vast, telescopische of micro vario

Trekkingstokken zijn te verdelen in 3 verschillende typen:

  • Vaste stokken hebben een vaste lengte
  • Telescopische stokken zijn in lengte verstelbaar
  • Micro vario stokken zijn in lengte verstelbaar en opvouwbaar

Vaste stokken spreken voor zich: deze zijn niet verstelbaar of opvouwbaar. Als er meerdere personen van de stokken gebruik willen maken, dan is het aan te raden telescopische stokken te gebruiken. Deze zijn in lengte verstelbaar, en daardoor te gebruiken door meerdere personen. Een ander voordeel is dat je de stokken ook kunt verstellen als je gaat klimmen of dalen. Als je daalt kun je de stokken iets langer maken zodat je een rechte rug houdt tijdens de afdaling. Als je klimt kun je de stokken iets kleiner maken.

Kies voor micro vario stokken (opvouwbare wandelstokken) als je ze niet de hele tijd nodig hebt tijdens je wandeling. Opgeklapt nemen ze zo'n 38 centimeter in beslag, dus je kunt de stokken gemakkelijk in je rugzak kwijt. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je gaat backpacken.

beste trekkingstokken kiezen

2. Bepaal de wandelstokken lengte

Dat een wandelstok in lengte versteld kan worden is natuurlijk een fijne bijkomstigheid, maar hoe lang moet de stok dan precies zijn? Het is hierbij belangrijk dat je rechtop staat en je arm/elleboog in een hoek van 90 graden houdt. Op deze hoogte moet de stok afgesteld worden op een vlakke ondergrond.

3. Kies het materiaal trekkingstok

Een groot deel van onze trekkingstokken zijn van Leki. Hierbij hebben we de keuze uit Leki stokken van titanium of aluminium. Aluminium is licht, sterk en aantrekkelijk geprijsd. Titanium is nog sterker dan aluminium, maar ook duurder. Ben je van plan om de trekkingstokken erg intensief te gaan gebruiken? Dan is het een goede keuze om te investeren in titanium. Ga je trekkingstokken voor het eerst proberen of is het niet voor intensief gebruik? Dan volstaat aluminium.

handvat van een trekkingstok

4. Denk na over de handgreep

Het is belangrijk dat de handgreep lekker in de hand ligt, zodat je pols in een natuurlijke positie blijft. Met een polsband aan de handgreep zit je op een veilige manier aan de stokken verbonden, zodat je ze niet kwijt kunt raken bij een flinke klim. De polsband kan maar op 1 manier goed gedragen worden: je haalt je hand door de polsband en pakt vervolgens de handgreep vast. Als je een verstelbare polsband hebt, dan is het belangrijk dat de polsband niet te los zit. Indien mogelijk trek je de polsband dan iets aan. De polsbanden van Leki zijn ademend en sneldrogend, waardoor je geen last hebt van bijvoorbeeld zweet.

tip en teller van een trekkingstok

5. Denk na over de tip en teller

Onderaan een trekkingstok zitten de tip en teller. Een tip is als het ware het onderste puntje aan de trekkingstok. Omdat een trekkingstok regelmatig te maken krijgt met verschillende soorten ondergrond, is de tip gemaakt van erg hard materiaal zodat de tip niet snel slijt. Bij de meeste Leki trekkingstokken zit de tip aan een flexibel deel aan de stok, waardoor de punt tot wel 30 graden gebogen kan worden. Op deze manier beweegt de stok altijd mee en heeft de tip niet snel de kans om af te breken. Een basket of teller is een rond schijfje boven de tip die voorkomt dat de punt te ver de grond in zakt. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld in de sneeuw loopt of op een hele zachte ondergrond.

Trekkingstokken zijn dus zeker aan te raden als je een fanatiek wandelaar bent. Het helpt je niet alleen met je uithoudingsvermogen, maar het is ook beter voor de houding van je lichaam. Als je op bovengenoemde punten let bij de aanschaf, dan ga jij nog veel plezierige kilometers tegemoet!


Deel dit artikel: