Kamperen met een baby: 10 tips!

Kamperen met een baby: fijn met je gezinnetje genieten in de buitenlucht. Met kamperen kun je immers niet vroeg genoeg beginnen! Wel heeft zo'n kampeertripje wat voorbereiding nodig. We zetten hier onze tips voor je op een rijtje om de kampeervakantie zo leuk mogelijk te maken!

In dit blog hebben we tien tips over kamperen met een baby voor je op een rij gezet.

1. Kies voor een kindvriendelijke camping

Een kindvriendelijke camping is de beste optie als je met een baby op vakantie gaat. Er zijn tegenwoordig zelfs campings met voorzieningen speciaal voor baby's en peuters. Een kindercamping is ook ideaal als je iets oudere kinderen hebt: vaak worden er veel activiteiten georganiseerd zodat de kids de hele dag door druk zijn. De campings zijn dan ook veilig ingericht zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen. Op zo'n kindvriendelijke camping kun je vaak ook profiteren van voorzieningen die het kamperen een stuk prettiger maken. Denk hierbij aan de volgende faciliteiten:

 • Plekken met veel schaduw
 • Sanitairvoorzieningen voor kinderen (familiedouches, babykamers, babybadjes etc.)
 • Magnetrons om flesjes en potjes op te warmen
 • Wasmachines.

2. Bereid je goed voor

Het geldt eigenlijk voor alle kampeerders: een goede voorbereiding is het halve werk. Nu de camping gekozen is en bekend is wat er wel of niet aanwezig is op de camping is het tijd voor de voorbereiding. Wat neem je allemaal mee? Hoeveel kleding, luiers, billendoekjes, etc. wil en kan je meenemen? Maak een lijstje en streep af wat je hebt ingepakt!

Kamperen met een baby

3. Test je kampeeruitrusting

Heb je alles? Test het dan even uit in de tuin! Op deze manier weet je precies of er nog dingen missen of stuk zijn én kan je kindje vast wennen aan het kamperen. Zo zul je ook de kampeeruitrusting sneller op kunnen zetten; waardoor je eerder van de vakantie kunt genieten!

4. Neem genoeg kleding mee

Als je op vakantie gaat moet je rekening houden met het weer. Je kan van tevoren de weersvoorspellingen checken. Maar je moet er dan wel rekening mee houden dat het weer helemaal om zou kunnen slaan en dat het in de avonden afkoelt. Neem daarom veel verschillende soorten kleding mee. Zorg dat je bijvoorbeeld korte broekjes meeneemt maar ook truien. Een andere reden om genoeg kleding mee te nemen is dat er ongelukjes kunnen gebeuren en het vies kan worden door het spelen. Als er een wasmachine ter beschikking is zou je het de kleding kunnen wassen. Is dat niet zo, zorg dan voor genoeg kleding of neem en camping wasmachine mee.

5. Maak de reis zo prettig mogelijk

Vaak vinden jonge kinderen een lange reis niet erg: ze slapen immers het grootste deel van de reis. Toch zijn er een aantal dingen die de reis extra makkelijk kunnen maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om 's nachts te rijden, want de kans dat je kindje dan lekker slaapt is groter. Rijd ook niet te lang door, kies voor maximaal 2 uur (tenzij je baby lekker slaapt natuurlijk!). Let er ook goed op dat de baby geen last krijgt van de airconditioning en tocht. Denk verder aan de volgende dingen:

 • Een autostoeltje
 • Voldoende zonwering
 • Babyspullen: luiers, voeding, billendoekjes, speentjes, knuffel, extra kleding, dekentjes, etc.
 • Muziek of video voor ontspanning: kies voor dingen waar je kindje bekend mee is
 • Koelbox en/of thermoskan voor melk/voeding
 • Een dekentje waarop je kindje kan rondkruipen tijdens tussenstops

6. Luister naar je baby

Wees niet te ambitieus met uitjes plannen. De ene dag kun je van alles ondernemen, omdat je baby lief in de kinderwagen slaapt. Maar de andere dag is een tripje naar de supermarkt al te veel. Kijk per dag hoe het gaat, het is niet erg als het wat minder gaat. Het kan de dag er na al weer helemaal anders zijn. Als het een dag wat minder gaat kun je ook gewoon lekker op de camping blijven. Vaak vinden kinderen op de camping spelen het allerleukste wat er is.

Tips voor kamperen met een baby

7. Zorg ervoor dat je baby zorgeloos kan spelen

Het mooiste is als je gewoon rustig voor je tent kunt zitten terwijl je kindje heerlijk kan rondkruipen in de buitenlucht. Met het hele gezin op een grote picknickdeken en genieten maar. De volgende dingen maken het spelen op de vakantie extra prettig:

 • Een parasol of tarp voor extra schaduw
 • Zonnebrand en mugwering
 • Een babybadje of opblaasbaar badje: dan kan jouw kindje ook op de campingplaats lekker badderen
 • Een opvouwbare speelplaats, bijvoorbeeld de Summer Infant Pop'n Play Portable Playard
 • Spelletjes, knuffels, boeken en andere dingen waar jouw kindje gek op is
 • Een dobbermandje en zwemluiers mee
 • Mocht je op pad gaan denk dan aan een draagzak of wandelwagen.

8. Zorg voor een goede nachtrust

Ook gedurende de dag heeft een baby nog veel slaap nodig; dit betekent dat je zelf lekker buiten op de camping kunt zijn. Om de dutjes van je kindje zo prettig mogelijk te maken moet je aan de volgende dingen denken:

 • Een bedje: zo kun je voor een campingbedje kiezen of het reiswieggedeelte van de kinderwagen gebruiken.
 • Muskietennetten tegen insecten
 • Extra dekentjes voor koudere nachten
 • Een emmer met deksel of een potje voor plasjes 's nachts.

9. Denk na over de voeding

Tijdens de vakantie zal je kindje al aan veel dingen moeten wennen. Probeer je kindje daarom langzaam te laten wennen aan de babyvoeding van daar. Neem potjes mee van thuis en wissel daarmee af. Hierdoor is de verandering niet zo groot. Eet je kindje al vaste voeding? Wees dan in het buitenland extra voorzichtig met de hygiëne en let op de drinkbaarheid van water. Neem een goede thermoskan mee: hierin kun je 's avonds kokend water doen waarmee je in de ochtend meteen flesvoeding of pap kunt maken.

10. Geniet en probeer het gewoon!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met je kindje in het laagseizoen op vakantie te gaan. Hierdoor kun je met je gezinnetje extra genieten van de rust.


Deel dit artikel