Kamperen met baby’s en peuters: waar moet je op letten?

Kamperen met baby’s en peuters

Als je gaat kamperen met je baby of peuter zijn er andere dingen waar je op moet letten, dan wanneer je gaat kamperen met kinderen. Hoewel veel mensen je misschien afraden om met baby op vakantie te gaan, raden wij het je zeker aan! Mits je goed voorbereid bent, want hoe leuk is het dat je je baby of peuter al op zo’n jonge leeftijd kennis kunt laten maken met kamperen en al het moois wat het te bieden heeft?! Wij vertellen je in dit blog waar je op moet letten bij het kamperen met baby’s en peuters.

Je zult wat vrijheid in moeten leveren

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: tijdens het kamperen met baby’s en peuters heb je niet meer de vrijheid die je gewend bent. Op de bonnefooi gaan en zien wat de dag brengt kan soms lastig zijn met een kleintje. Je moet rekening houden met de middagdutjes en voedingen van je baby of peuter. Zorg er dus voor dat je de uitstapjes en activiteiten zo veel mogelijk om dit schema heen plant. Heb je ook oudere kinderen mee? Zorg er dan voor dat je genoeg leuke camping spelletjes meeneemt, zoals kubb of een vang- en werpspel, zodat zij zich ook vermaken.

Kies voor een kindvriendelijke camping

Eén van de beste voorbereidingen die je kunt treffen voor het kamperen met baby’s en peuters is het kiezen van een leuke camping voor kinderen, oftewel een kindvriendelijke camping. Een kindvriendelijke camping is niet alleen een camping waar veel dingen te doen zijn voor kinderen, maar het beschikt over veel meer voordelen. Bij een kindvriendelijke camping kun je denken aan de volgende faciliteiten:

  • Schaduwrijke plekken
  • Sanitair voor kinderen
  • Magnetrons om flesjes en potjes op te warmen
  • Wasgelegenheid
  • Speeltuin
  • Animatieprogramma
  • Veilige speelomgeving

Lees je goed in en kies de camping die voor jouw baby of peuter het meest geschikt is. Als je naar een kindvriendelijke camping wil, raden we je wel aan om vooraf te reserveren. Lees alles over het vinden van een kindvriendelijke camping in onze blog: ‘Kindvriendelijke camping zoeken: waar moet je op letten?’.

Ga proefkamperen!

Om zeker te weten dat je niets bent vergeten kun je eens gaan proefkamperen. Als je met een caravan, camper of vouwwagen gaat kun je een leuke staanplaats in de buurt zoeken, zodat je even snel naar huis kunt als je toch iets bent vergeten. Kampeer je met een tent? Dan is je achtertuin natuurlijk de perfecte plek om eens te overnachten. Dan kun je die ook van je bucketlist afstrepen! ;) Misschien is de Nationale Kampeerdag wel hét moment om eens te gaan proefkamperen. Je kunt dan meteen oefenen met het campingbedje opzetten en het slapen met een baby of peuter tijdens het kamperen.

Bereid je voor op de lange autorit met peuter of baby

Als je flink wat uren moet rijden om op je bestemming aan te komen is het belangrijk om de autorit goed voor te bereiden. Neem je standaard uitrusting mee, die je ook meeneemt als je een dagje op pad gaat met je baby of peuter, maar neem ook wat extra’s mee. Zorg bijvoorbeeld voor goede zonwering voor het autoraam en een lekker kleedje waar je kindje op kan kruipen en spelen tijdens de tussenstop. Je zult regelmatig tussenstops moeten maken. Een kind kan zich namelijk niet vrij bewegen in een autostoel, daarom is het belangrijk om een kind niet langer dan 1 à 2 uur achter elkaar in de autostoel te laten zitten.

Creëer een verzorgplek voor je baby of peuter

Niets is zo vervelend als de rommel in je caravan, camper, vouwwagen of tent, omdat je de luiers en andere handige babyspullen elke keer kwijt bent. Zorg ervoor dat je een verzorgplek creëert als je gaat kamperen met baby’s en peuters en berg hier alle handige babyspullen op. Zo heb je meteen alles binnen handbereik als je de luier moet verschonen of een flesje moet geven. Heb je hier geen ruimte voor of doe je dit liever in een aparte ruimte? Overweeg dan om een staanplaats met privé sanitair te boeken.

Slapen met een baby of peuter in een caravan, camper, vouwwagen of tent

Als je kleine nog in de kinderwagenbak past, is dit de perfecte slaapplek. Het kan ‘s nachts namelijk flink afkoelen en de kinderwagenbak houdt je baby warmer dan een campingbedje. Zo niet? Schaf een campingbedje aan die je gemakkelijk mee kunt nemen en in- en uit elkaar kunt halen. Het Deryan campingbedje is geschikt voor kinderen tussen de 0 en 2,5 jaar oud en is een echte musthave als je gaat kamperen met jonge kinderen. Het bedje is niet alleen gemakkelijk in- en uit elkaar te halen en mee te nemen, maar beschermt je kindje ook tegen zon en insecten. Niet alleen geschikt voor het slapen dus, maar ook voor een dagje strand of park. Biedt jouw campingbedje geen bescherming tegen insecten? Zorg er dan voor dat je een muggennet voor babybed aanschaft.

Deryan Baby Luxe Crème Campingbedje

Ga jij kamperen met een peuter die niet meer in het campingbedje past? Dan kan hij/zij in een gewoon bed slapen. Als je met een tent kampeert kun je kiezen voor een tent met aparte slaapcabines en een (kinder)luchtbed of slaapmat om op te slapen.

Mocht het nog niet hoogzomer zijn, dan raden we je aan om ‘s nachts een extra campingbed matrasje in het campingbedje te leggen of een extra isolatiemat onder een luchtbed. Zo weer je de kou van de grond en ben je er zeker van dat je baby of peuter het niet koud heeft. Afhankelijk van het weer kun je eventueel ook een extra dekentje gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd wat extra’s meeneemt mocht het te koud zijn. En vergeet natuurlijk ook niet de favoriete knuffels om slaapproblemen te voorkomen! ;)

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg in ieder geval voor goede zonbescherming, zoals een tarp en goede zonnebrandcrème voor baby of peuter om ze goed te beschermen tegen de zon. Een draagzak is ook écht onmisbaar. Een draagzak is geschikt voor kinderen tot 3 jaar en biedt de mogelijkheid om je kleintje makkelijk mee te dragen als je op pad gaat. Aan het dragen van een baby of peuter in een draagzak zit geen limiet, dus je kunt je kleintje in principe de hele dag bij je dragen als je dat fijn vindt. Als er geen wasgelegenheid op de camping is, is een handwasmachine ook een echte aanrader!

Om er helemaal zeker van te zijn dat je niks vergeet, kun je onze paklijst voor kamperen met baby’s gebruiken.

Wil je meer weten over kindvriendelijke campings? Lees dan onze blog: 'Kindvriendelijke camping zoeken: waar moet je op letten?'.


Deel dit artikel