Hoe monteer je een cassetteluifel of zakluifel aan je caravan?

cassetteluifel of zakluifel monteren

Als echte kampeerder weet je hoe fijn het is om tijdens zonnige dagen in de schaduw te kunnen zitten en tijdens regenachtige dagen droog te zitten. Een zakluifel of cassetteluifel maakt het nog een stuk makkelijker. Binnen 2 minuten heb je deze namelijk opgezet. Maar hoe monteer je deze aan je caravan? Wij leggen het je uit in deze blog.

Zakluifel aan de caravan monteren

Voordat je op reis gaat, is het handig om de zakluifel al aan je caravan te monteren. Hierdoor bespaar je ruimte, aangezien de luifel al op je caravan zit. Je bevestigt de luifel simpelweg door het etui door de caravanrail te trekken. Bij aankomst rits je het etui open en zet je de luifel op! Het monteren van een zakluifel aan je caravan is dus heel simpel.

zakluifel Obelink Markies

Bij aankomst kun je de luifel met de hand uitrollen. Vervolgens kun je de twee dakliggers uitschuiven en de staanders op hoogte stellen. Je kunt dit alleen doen, maar we raden je aan om het met twee personen te doen.

In onderstaande video laten we je zien hoe je een zakluifel aan je caravan monteert:


Cassetteluifel aan de caravan monteren

Voor een cassetteluifel geldt hetzelfde principe als voor een zakluifel: monteer deze op je caravan voordat je op pad gaat. Het belangrijkste verschil tussen een zakluifel en cassetteluifel is dat een cassetteluifel permanent aan je caravan wordt gemonteerd met speciale beugels. De meeste adapters worden gelijmd en met schroeven of bouten vastgezet. De manier waarop varieert per type luifel en caravan. We raden je aan om in de beschrijving van het product te kijken voor meer informatie.

Er zijn drie mogelijkheden voor de montage van je cassetteluifel:

Montage op het dak

Dakmontage van de cassetteluifel is de meest populaire keuze, omdat de caravanrail hierdoor vrij blijft en er altijd nog ruimte is voor een gewone voortent.

Als je de luifel op het dak wilt monteren, heb je naast de cassetteluifel nog een adapter nodig. Met behulp van de filteropties kun je de juiste adapter vinden. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je de montage prima zelf doen. Deze luifel wordt door middel van drie montagerails (over de volledige breedte van de caravan) op het dak geplaatst. Meer informatie hierover vind je in de handleiding van de cassette luifel of adapter.

Kies jij voor montage op het dak? Kijk dan eerst of er voldoende ruimte beschikbaar is bovenop het dak. Dakluiken, airco’s of schotels kunnen mogelijk in de weg zitten.

dakmontage cassetteluifel

Wandmontage in de caravanrail

Wanneer je zeker weet dat je de caravanrail niet meer hoeft te gebruiken voor je voortent, kun je kiezen voor wandmontage in de caravanrail. Dit is de makkelijkste manier van monteren. Het enige dat je hoeft te doen is:

  • Kantel de cassette en haak deze in de caravanrail met behulp van het profiel dat aan de achterkant van de cassette zit.
  • Maak de box vast met het meegeleverde bevestigingsmateriaal, zodat hij niet uit de caravanrail kan vallen.

Wandmontage onder de caravanrail

Deze manier wordt weinig gebruikt. Om de cassetteluifel op deze manier te monteren moet je namelijk genoeg ruimte hebben tussen de caravandeur en -rail. Ook hangt de cassette een stuk lager, waardoor je ook geen voortent meer kunt gebruiken. Kies je wel voor wandmontage onder je caravanrail? Dan doe je dit als volgt:

  • Monteer de luifel met behulp van de standaard meegeleverde adapterplaten onder de caravanrail.
  • Zorg ervoor dat je altijd in het houtwerk van de caravan schroeft, zodat de cassetteluifel bij harde wind niet van de caravanwand afbreekt.

Als de luifel eenmaal is bevestigd, kun je deze in nog geen 2 minuten opzetten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen waarom je voor een zakluifel of cassetteluifel zou moeten kiezen. Je leest het in onze blog 'Ontdek de voordelen van een luifel voor je caravan'.


Deel dit artikel: