Hoe kan ik mijn caravan waterpas zetten?

Als je aankomt op de camping met je caravan, is het belangrijk dat je eerst de caravan waterpas zet en stabiliseert voordat je begint met het opzetten van je voortent of luifel. Benieuwd hoe dit waterpas zetten werkt? Wij leggen het uit in dit blog.

Dit moet je weten voordat je een caravan waterpas zet

  1. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je de stabilisatievoeten nooit kunt gebruiken om je caravan waterpas te zetten. Voor het waterpas zetten van je caravan zijn altijd extra hulpmiddelen nodig.
  2. Een caravan moet je zowel in de breedte als in de lengte waterpas zetten. Begin altijd met de breedte.
  3. Zorg ervoor dat je altijd de linkerzijde omhoog zet, want anders loop je het risico dat de instap van je caravan te hoog wordt of dat je voortent niet aansluit op de grond.

Hulpmiddelen om je caravan waterpas te zetten

Meten of je caravan waterpas staat, kun je doen met een waterpas app op je telefoon of met een echte waterpas. Tegenwoordig zijn er ook systemen die je in je caravan kunt installeren, waarmee je op afstand met je mobiele telefoon kunt zien of je caravan waterpas staat. Er zijn dus genoeg manieren om te meten. Heb je gemeten en staat je caravan niet waterpas? Dan zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt inzetten:

1. Oprijblokken

Een oprijblok is ideaal als je genoeg ruimte hebt om te manoeuvreren. Je rijdt een oprijblok op door gebruik te maken van een mover of door je auto. Rijd door met de caravan tot je de hoogte bereikt die je nodig hebt om je caravan waterpas te laten staan. Zet vervolgens een keg tegen het wiel, zodat de caravan niet van het oprijblok afglijdt.

2. Leveller

Als je niet genoeg ruimte hebt om te manoeuvreren, kun je gebruik maken van een leveller. Een leveller kun je eenvoudig om de band plaatsen en vervolgens kun je het wiel van de caravan hiermee eenvoudig omhoog krikken totdat het wiel op de gewenste hoogte staat.

3. Krik

Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld een paar planken die je onder het wiel legt. Hiervoor heb je wel een krik nodig zodat je het wiel van de grond kunt krijgen. Vervolgens kun je een paar planken of andere hulpmiddelen plaatsen waar het caravanwiel op kan leunen. Let wel op: het gebruik van planken is niet zo duurzaam. Grote kans dat je ze na 1 keer gebruiken weg kunt gooien.

Als je met één van deze hulpmiddelen de caravan in de breedte waterpas hebt gezet, is het ook nog belangrijk om de caravan in de lengte waterpas te zetten. Dit kun je heel eenvoudig doen door het neuswiel op de gewenste hoogte te draaien.

Stabiliseren van je caravan

Na het waterpas zetten, is het belangrijk om te stabiliseren. Dit kun je doen door middel van de stabilisatievoeten uit te draaien. Begin hiermee altijd aan de achterkant van de caravan. Je kunt eventueel nog onderlegplaten gebruiken onder de uitdraaisteunen. Deze voorkomen dat je steunen wegzakken in de grond.

Sta je voor langere tijd op de camping met je caravan? Dan raden wij je ook aan om een extra steunenset aan te schaffen. Hiermee ontlast je de wielen, die in principe al het gewicht moeten dragen. Door het gebruik van een steunenset staat je caravan stabieler en is het draaggewicht voor de wielen beter verdeeld.

Als je caravan waterpas staat én gestabiliseerd is, kun je beginnen met het opbouwen van je voortent of het uitdraaien van je luifel. Bekijk het hele proces van waterpas zetten ook in onze video:


Deel dit artikel: