Fietstassen keuzehulp: Hoe kies je de beste fietstassen?

Als we op pad gaan met bagage kiezen we snel voor de auto. Lekker makkelijk met boodschappen doen of als je iets moet meenemen. Maar dat kan ook prima op de fiets! En in plaats van een zware tas op je rug dragen, kun je ook kiezen voor fietstassen. Fietstassen zijn er in veel soorten en maten, maar welke fietstas is voor jou geschikt? In dit blog geven wij jou tips waar je op moet letten.

Voor het kiezen van een geschikte fietstas zijn de volgende stappen belangrijk:

  1. Bepaal het type fietstas
  2. Bedenk hoeveel inhoud je nodig hebt
  3. Kies voor het juiste materiaal

1. Bepaal het type fietstas

Bij een fietstas denk je misschien gelijk aan een fietstas op de bagagedrager, maar er zijn veel meer opties. Wij hebben alle soorten voor je op een rijtje gezet met een uitleg waarvoor ze geschikt zijn:

Type fietstas Waarvoor geschikt
Achtertas Een achtertas wordt gezien als de ‘normale’ fietstas op je bagagedrager. Ideaal voor de dagelijkse boodschappen of als je meer bagage nodig hebt bij een lange fietstocht of fietsvakantie
Stuurtas Een stuurtas is handig bij een fietstocht of vakantie waarbij je de belangrijkste spullen binnen handbereik wilt hebben. Denk aan je telefoon en je portemonnee. Met een stuurtas heb je hiervoor geen andere rugzak of schoudertas meer nodig.
Voortas Een voortas is een fietstas die je bevestigt op je voorwiel. Deze tas wordt vaak gebruikt bij fietsvakanties. Op deze manier creëer je nog extra plek voor bagage.
Frametas Een frametas wordt aan het frame van de fiets gemonteerd. Als voor- en achtertassen niet genoeg ruimte bieden, is een frametas een uitkomst voor extra bagage. Een frametas wordt vaak gebruikt bij fietsvakanties en mountainbiken.
Zadeltas Een zadeltas is ideaal voor een fietstocht of fietsvakantie. Een handige plek waar je een reparatiesetje, sleutels en een broodje in kwijt kunt. Dezelfde functie als een stuurtas, maar iets compacter.

2. Bedenk hoeveel inhoud je nodig hebt

Bij een stuur- of zadeltas kun je vaak aan de vorm al wel zien of je telefoon en portemonnee erin passen. Bij een voor- en achtertas is het toch wat lastiger inschatten hoeveel inhoud je nodig hebt, omdat deze tassen over het algemeen altijd groter zijn. Wij hanteren altijd de volgende richtlijnen:

Inhoud Waarvoor geschikt Voorbeeld
Minder dan 20 liter Een fietstas van 20 liter of kleiner is meestal een enkele fietstas die lijkt op een handtas. Houd er dus rekening mee dat er niet meer in past dan in een normale handtas. Basil Magnolia Shopper fietstas
20 - 30 liter Dit is een ideaal formaat voor een enkele fietstas. Niet te groot en niet te klein. Genoeg voor je laptop, een paar boodschappen etc. New Looxs Tendo fietstas
30 - 40 liter Bij deze inhoud gaat het vaak om een dubbele fietstas. Bij een dubbele fietstas van 30 liter betekent dat 15 liter aan iedere kant. Dit is een compact formaat fietstas, genoeg voor wat dagelijkse spullen. FastRider Celo dubbele fietstas
40 - 50 liter Bij dubbele fietstassen is dit de meest gekozen inhoud. De tassen zijn ruim en er passen een heleboel spullen in. Ortlieb Back-Roller Plus fietstas

3. Kies voor het juiste materiaal

Fietstassen worden gemaakt van allerlei materialen. De meest voorkomende zijn polyester, nylon, leer en canvas. Het is ook altijd handig om even te checken of het materiaal waterafstotend of waterdicht is. Als je ook op regendagen gebruikt maakt van je fiets, dan is fijn dat je fietstas waterdicht of waterafstotend is. Waterafstotend betekent dat het water er niet direct doorheen lekt, maar dat het ook niet te lang moet regenen. Ook voor fietsvakanties is het altijd een goed idee om rekening te houden met de regen. Zijn de fietstassen die je graag wilt niet waterdicht? Dat is geen probleem, er zijn namelijk ook regenhoezen verkrijgbaar.

Tot slot kun je nog kijken welke handige of leuke extra’s voor jou belangrijk zijn. Je kunt denken aan opbergvakken, reflectie of gewoon een leuke print.

Kortom: Kies het juiste type, de inhoud en het materiaal en ga met die eisen op zoek naar de juiste fietstas.


Deel dit artikel: