Om jezelf en je gezin te beschermen tegen brand, koolmonoxide en andere gassen kun je in de caravan of camper verschillende melders installeren. Een technische zoektocht, want welke melder is het beste? Kies je voor een hittemelder of een rookmelder? En heb je dan ook nog een koolmonoxidemelder nodig? In dit blog leggen we je uit hoe het werkt en welke melder wij adviseren voor de beste veiligheid.

Combimelder

Het is belangrijk na te denken voor welke stoffen je een alarm wilt aanschaffen. Een rook- of hittemelder is veilig tegen brand, maar detecteert bijvoorbeeld geen koolmonoxide of flessengas. Voor de beste bescherming adviseren wij vrijwel altijd een combimelder, bijvoorbeeld het 3Gas+ alarm. Het 3Gas+ alarm is een unieke melder en detecteert zowel flessengas (propaan/butaan/lpg), koolmonoxide en narcosegas. Daarnaast alarmeert het 3Gas+ alarm al op de kleinste gasconcentraties. Hierdoor wordt je altijd ruim op tijd gewaarschuwd.

Koolmonoxide

Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding en is niet te ruiken, proeven of zien. Dit is ook gelijk de reden waarom koolmonoxide zo gevaarlijk is en waarom het eigenlijk noodzakelijk is om hiervoor een melder in je caravan of camper te plaatsen. Koolmonoxide komt bijvoorbeeld vrij als er te weinig luchttoevoer is als je een gaskachel of gasoven gebruikt. Ventileren in je camper of caravan is dus erg belangrijk bij gebruik van deze apparaten. Zet je ramen of roosters open, zodat er voldoende zuurstof binnenkomt. Als je de ramen of roosters niet ver genoeg open hebt staan, is er onvoldoende zuurstof aanwezig voor een goede verbranding en komt er koolmonoxide vrij.

Narcosegas

Narcosegas of slaapgas wordt vooral gebruikt door inbrekers. Het is een gas dat ze via de kieren van je caravan/camper naar binnen spuiten. De inbrekers wachten een paar minuten en wanneer het gas zijn werk doet, halen ze je caravan of camper leeg. Mensen raken namelijk bewusteloos van narcosegas. In tegenstelling tot andere gasmelders, detecteert het 3Gas+ alarm ook dit type gas en ben je dus ook verzekerd tegen inbraak.

Installatie

De combimelder werkt niet op batterijen, maar op 12 volt. Dit is te installeren door middel van het 12 volt circuit in je caravan of camper. Hang het 3Gas+ alarm ongeveer 30 cm van de grond. Omdat het ene type gas stijgt en het ander daalt, is het mogelijk om het 3Gas+ alarm uit te breiden met een sensor. De sensor monteer je 30cm onder het plafond. Met deze sensor ben je dus extra beschermd!

Bij het inschakelen van het 3Gas+ alarm, voert de melder automatisch een zelftest uit. Op deze manier weet je dat de melder actief is en goed zijn werk doet.

(Bijna) alles in één

De gecombineerde gasmelders zijn veruit de populairste melders, omdat je met 1 melder in principe klaar bent. Let wel op dat er ook vormen van rook bestaan waarbij de concentratie van koolmonoxide zo laag is dat dit niet gedetecteerd wordt. Het is daarom altijd verstandig om altijd nog een rookmelder naast het 3GAS+ alarm op te hangen.

Rookmelders

Rookmelders zijn vooral bedoelt om je te beschermen tegen brand. De rookmelder signaleert de rook en slaat vervolgens alarm. Rookmelders werken op batterijen en zijn erg eenvoudig te installeren met wat schroefjes. Plaats de rookmelder niet te dichtbij de keuken of badkamer, omdat het alarm dan vaak onnodig afgaat. Probeer de rookmelder na aankoop uit met de testknop. Controleer dit regelmatig, zodat je zeker weet dat de rookmelder nog actief is.


Welke melder(s) gebruik jij in je caravan of camper?