TV-programma's waar mensen hun huizen openstellen zijn erg populair. Of het nu gaat om een woning die nodig nieuw ingericht moet worden, een klussende man die maar niet opschiet, of een huis dat voor de verkoop nog een beetje gepimpt moet worden: wij kijken graag in andermans huizen. Maar hoe zit dat eigenlijk met andermans kampeermiddel? Ben je ook benieuwd hoe een ander zijn caravan of tent heeft ingericht? Wij wel! Daarom nemen wij regelmatig een kijkje. Deze keer in de tent van Stefan!

Vertel iets over jezelf. Hoe lang kamperen jullie al?

“Ik ben Stefan, geboren en getogen in Breda. Ik werk als scrummaster en softwareontwikkelaar bij een IT-bedrijf in Brabant. In mijn vrije tijd heb ik tal van hobbies opgepakt, van solitair met lego treintjes op zolder bezig zijn tot sociale activiteiten als Live Action Role Playing. Ik ben sinds 2010 getrouwd met mijn vrouw Renee (34).”

“Ik kampeer al van jongs af aan. Dit begon allemaal met wildkamperen samen met mijn broer in een klein tentje in de Biesbosch. Dit waren kampeertripjes waar na 20 jaar nog steeds leuke anekdotes van worden herhaald.”

Vertel iets over de aankoop van de tent. Welke tent heb je gekocht?

“Toen ik eind jaren ‘90 ging kamperen, was het allemaal erg behelpen in een klein koepeltentje. Toen Renee en ik begonnen met Live Action Role Play hadden we ook een klein tentje geleend van vrienden maar we kwamen er snel achter dat dit met de reuma van mijn vrouw niet te doen was."

"Omdat we meer evenementen zijn gaan doen, zowel Live Action Role Play maar ook andere middeleeuws geïnspireerde evenementen, hebben we toch gekeken naar een grotere tent. Uiteindelijk hebben we een drietal tenten vergeleken om te kijken wat wél handig zou zijn. Hierbij werd ik verliefd op de Emperor en heb ik geprobeerd Renee te overtuigen dat de Emperor toch echt de beste keuze zou zijn. In eerste instantie was ze het hier totaal niet mee eens, want hij is lastig te drogen en te vervoeren. Toch ben ik eigenwijs geweest en heb hem toen aangeschaft."

“Ik heb de tent opgehaald in Winterswijk en kwam er snel achter dat Renee wel een punt had: zodra ik de tent in de achterbak van mijn Suziki Swift legde, kwamen m’n voorwielen zowat van de grond. Met veel moeite maar op de achterbank gelegd en naar Breda gereden. In mijn achterhoofd dacht ik nog een aantal keer: Renee had gelijk, dit was echt een slecht plan. Dit is in mijn hoofd blijven spoken totdat we hem voor het eerst zouden gebruiken. Zo eigenwijs als ik ben, heb ik trouwens nooit toegegeven dat ik een moment van spijt had”.

“Maar, in september 2015 bleek het opzetten van de tent heel makkelijk te gaan. Zonder discussie hebben we de tent met z’n tweeën opgezet binnen een half uur. Toen Renee voor het eerst in de tent stond, en ik ‘m had ingericht met een verhoogd bed en een keukentafeltje, merkte zij ook dat dit veel beter was dan een klein koepeltentje. Het drogen van de tent na een nat evenement bleek wel een uitdaging. Ik was enorm blij dat ik hiervoor de zolder van mijn vader mocht gebruiken. Alle spijt van de aankoop was verdwenen en ook de reacties die ik van anderen kreeg, maakt een hoop goed."

Waarom heb je voor deze tent gekozen?

“De ruimte: met de 4 bij 6 bij 3 meter kan je echt vrijwel overal staan. Ook is hij gemaakt van echt canvas en ademt daardoor heerlijk. Tevens is hij bij middeleeuws geïnspireerde evenementen ook prima te gebruiken qua looks. Zeker als je hem van buiten en binnen nog extra leuk aankleedt.”

Hoe heb je de tent ingericht?  

“Ik heb verhoogde veldbedden met een zelfgemaakt bedlaken tegen elkaar aangezet als tweepersoons bed. Hieronder passen boodschappenkratjes als schuiflades waardoor de tent redelijk netjes kan blijven. Verder is de tent aangekleed met wat kussentjes, dekentjes en kleedjes op de grond, mooie tafeltjes en stoelen en voor de koudere dagen ook een houtstoof.”

“De inspiratie haal ik van andere mensen die ik tegenkom op evenementen en foto’s op internet. Zoek maar eens op “glamping” en je vindt ontzettend veel inspiratie. Ook zit ik met twee goede vriendinnen die ik op een evenement heb leren kennen in een appgroepje waarbij we elkaar tips geven en fotootjes uitwisselen. We hebben al een aantal keer met z’n drieën een kamp opgezet en dan ook met drie luxe tentopstellingen wat dan ook een redelijke eyecatcher is.”

“De meest recente uitbreiding is dankzij een goede vriend van ons, een Sahara 400 die we als slaaptent aan de Emperor koppelen. Hierdoor krijg je ook nog het slaapkamer en woonkamer idee, wat het prettiger maakt om mensen uit te nodigen in de tent en voor nog meer ruimte zorgt. Sinds ik mijn kleine driedeurs autootje heb ingewisseld voor een bestelauto kan er ook ineens een hoop meer mee."

 

Waar ben je het meest trots op?

De hele opstelling eigenlijk zoals ik hem nu steeds neerzet. Met name de houtstoof, ondanks dat het een simpel model is, vind ik ‘m wel super gaaf. Dit was overigens een spannende operatie want ik moest een gat in mijn doek maken om de pijp naar buiten te leiden. Dit is een vrij permanente aanpassing en kwam gepaard met een hoop zenuwen. Een lekke tent is iets wat je natuurlijk nooit wilt en al helemaal niet als de tent niet de goedkoopste was.”

Krijgen jullie veel reacties als jullie met de tent kamperen? 

We krijgen eigenlijk altijd wel wat reacties. De meest gehoorde reactie is: “Mag ik even binnen kijken?”. Wat ik altijd wel prima vind. Ik heb ook al een paar keer de beheerder van campings in mijn tent gehad. Dan was de interesse vooral voor de houtstoof.”

Wat zijn jullie toekomstige vakantieplannen?  

“Ik ben bezig met vrienden om jaarlijks een natuurterrein te huren en daar gewoon gezellig een kamp op te zetten. In 2019 hebben we dit met z’n drieën voor het eerst ondernomen en het was super gezellig geworden. Komend jaar wil ik dat zeker weer doen.”

“Met kamperen blijf ik vaak binnen Nederland. Er is nog genoeg te zien en te doen en qua reistijd is het ook nog wel te overzien. Een tent van dit formaat neem je nu eenmaal niet zo maar mee met het vliegtuig of de trein.”

Overige bijzonderheden/leuke punten om te vertellen:

Afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met zonnepanelen. Ik heb in totaal 11 dagen gekampeerd zonder stroomkabel naar mijn tent en ben toch heel de vakantie mobiel bereikbaar geweest.”

Heb je ook een caravan of camper omgebouwd, beschilderd of heb je een ander opmerkelijk verhaal over je caravan, camper of tent? Stuur dan een mail naar: [email protected] en misschien komt jouw voertuig ook op ons blog!