Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Met de auto of camper naar Spanje? Dit moet je weten

Maandag, 29 April 2019

Spanje behoort tot de top 5 populairste kampeerlanden binnen Europa en dat is niet voor niets: leuke steden, mooie stranden, lekker eten en veel cultuur. Jaarlijks trekken er vanuit allerlei landen kampeerders naar Spanje om heerlijk een paar weken te genieten op de camping. Vanuit Nederland is dit toch snel zo’n 1500 kilometer en ben je gerust 2 dagen onderweg. Binnen Europa heeft vrijwel ieder land z’n eigen regels in het verkeer en voordat je vertrekt is het altijd handig om van die regels op de hoogte te zijn. Benieuwd wat de regels zijn in Spanje? Lees dan snel verder.Maximumsnelheid op de weg

De maximumsnelheden op de weg in Spanje komen niet geheel overeen met de snelheden in Nederland. Het zijn geen grote verschillen, maar het is altijd goed om de snelheden vooraf te weten om eventuele boetes te voorkomen. De laatste tijd is Spanje bezig met aanpassingen in snelheden, om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo wil de Spaanse verkeersdienst DGT de snelheid in steden verlagen tot 30 km/h.


Tevens is ook de snelheid op autowegen aangepast. Dit was voorheen voor auto’s 100 kilometer per uur, en is per 1 januari 90 kilometer per uur geworden. Voor grotere voertuigen geldt een snelheid van 80 kilometer per uur.


Deze verbeteringen zijn erg positief, want daarmee blijkt dat Spanje actief bezig is om het aantal verkeersongevallen te verminderen. Met de genoemde aanpassingen wil de Spaanse verkeersdienst het aantal dodelijke verkeersongevallen met 10% verminderen.


Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autoweg Snelweg
Personenauto50 km/h 90 km/h 90 km/h 120 km/h
Personenauto met aanhanger onder de 750 kilo50 km/h 70 km/h 80 km/h 90 km/h
Personenauto met aanhanger boven de 750 kilo50 km/h 70 km/h 80 km/h 80 km/h
Campers onder de 3500 kilo50 km/h 80 km/h 80 km/h 100 km/h
Campers boven de 3500 kilo50 km/h 80 km/h 80 km/h 90 km/h


Flitswaarschuwing

Voor zover bekend is het in Spanje toegestaan om gebruik te maken van een navigatie of een telefoon die flitspalen of trajectcontroles signaleert. Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is wel verboden.Wat je in de auto moet hebben

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen maar aanbevolen), maar in Spanje zijn wel enkele artikelen verplicht:

  • Gevarendriehoek: voor auto's met een Spaans nummerbord zijn zelfs twee gevarendriehoeken verplicht.
  • Veiligheidsvestje
  • Een reservewiel of een bandenreparatieset

Niet verplicht, maar als je fietsen meeneemt op je caravan of camper, gebruik dan een markeringsbord. Dit waarschuwingsbord gebruik je om aan te geven dat je een uitstekende lading bij je hebt. Het markeringsbord Spanje is speciaal voor gebruik in Spanje.
Tolwegen in Spanje

Spanje heeft verschillende tolwegen waar je betaalt voor het gebruik van bepaalde stukken op de weg. De komende jaren zal er ook wat tolwegen betreft in Spanje veel veranderen, want verschillende tolwegen zullen in 2019 en in 2021 verdwijnen.


Er zijn al enkele veranderingen doorgevoerd. Gemiddeld zijn de tolwegen bij Madrid, Toledo, Murcia, Almeria en Alicante vanaf 15 januari al zo’n 30 procent goedkoper geworden. Het doel van deze veranderingen is om meer verkeer op de tolwegen te krijgen, zodat het uiteindelijk meer oplevert.


Daarnaast is de AP-1 tussen Burgos en Arminon al tolvrij geworden sinds december 2018. Het beheerderscontract met Europistas die de weg onderhielden is beëindigd en deze 84,5 kilometer lange snelweg is vanaf 1 december 2018 in handen van de Spaanse staat gekomen en is tolvrij geworden.Tekst op verkeersborden

Tot slot: Heb je de Spaanse taal nog niet helemaal onder de knie? Dit zijn enkele woorden die je kunt tegenkomen op verkeersborden:


Maneja despacioLangzaam rijden
Proyeccion de gravillaSteenslag
Calzada sin salidaDoodlopend
Carretera cerradaAfgesloten rijweg
Calzada de sentido unicoEenrichtingsverkeer
Curva PeligrosaGevaarlijke bocht
Parada y estacionamiento prohobidoVerboden te stoppen

Wij wensen je een veilige rit naar en door Spanje! Heb je nog aanvullende tips? Laat het ons weten in de reacties!


Passeer je tijdens je reis nog meer landen? Lees dan ook de volgende blogs:


Duitsland: Met de auto of camper naar Duitsland? Dit moet je weten

Frankrijk: Met de auto of camper naar Frankrijk? Dit moet je weten

Kroatië: Met de auto of camper naar Kroatië? Dit moet je weten

Italië: Met de auto of camper naar Italië? Dit moet je weten

België: Met de auto of camper naar België? Dit moet je weten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...