Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Vroeger kamperen blog banner

Kamperen: vroeger versus nu

Woensdag, 18 Maart 2015

Je kunt het je met alle luxe van nu haast niet voorstellen, maar kamperen pak ‘m beet 30, 35 jaar geleden, toen ik zelf nog kind was, ging er toch wel wat anders aan toe. Een eerste verschil is al de voorbereiding.Kampeergids versus Internet

Vroeger zochten mijn ouders een camping uit een gids en dan gingen we op goed geluk. Ik weet nog dat we een keer na een lange rit in Luxemburg aankwamen en dat overal op de camping het gras kniehoog stond. Je moest dan eerst je eigen plek maaien voordat je er kon staan. Alles was aftands, bah. Mijn vader koppelde de caravan af en we gingen op zoek naar een andere camping in de buurt. En dan moesten we 's avonds laat alles nog opbouwen, anders konden we niet slapen want mijn broer en ik sliepen in de voortent. Hoe anders is het nu. Nu zoeken mensen eerst eindeloos op internet naar de perfecte camping en dan moeten de reviews ook nog eens goed zijn.Op weg naar de camping

Tom Toms of andere navigatiesystemen kenden we vroeger natuurlijk niet. Verkeerd rijden is tegenwoordig niet meer aan de orde. Vroeger kenden mensen beter de weg dan nu. Nu merk ik ook bij vrienden dat ze puur op de Tom Tom rijden en eigenlijk geen idee hebben naar welk deel van een land ze gaan. Terwijl vroeger mijn broer en ik achterin ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ speelden, zat mijn moeder met uitgevouwen wegenkaarten de juiste weg naar de camping te zoeken. Om ruzie op de achterbank te voorkomen stond de koelbox strategisch tussen mijn broer en mij in. DVD-hoofdsteunen, Nintendo DS en Ipod’s? Nooit van gehoord!Met 8 man in een 3-persoonscaravan

Kampeervakanties in de jaren 70 gebeurden vaak met een tent of vouwwagen. Wij gingen met de caravan die voortgetrokken werd door onze Datsun en later de Simca. Bijna altijd gingen wij naar Duitsland op vakantie. Mijn ouders hadden een 3-persoons caravan. Daar zaten we 's avonds met zijn achten in te kaarten. Mijn vader en moeder en oom en tante met neefje tussen hen in aan de ene kant. Mijn broer en ik aan de andere kant en mijn neef op een stoel in het middenpad. Plassen deden we op een emmer in de voortent. Kolen warmden we eindeloos op met de pomp van het luchtbed en dan aten we een haantje aan het spit. ’s Avonds deden we een spelletje en als het warm was en we stonden in de file, ja, dan was het zweten geblazen.Meer ruimte voor minder mensen

Kamperen anno nu gaat heel anders. De caravan moet liefst van alle gemakken zijn voorzien, zoals een boiler, airco, mover, toilet en een vast bed (met binnenveringsmatras). Wijzelf gaan met 2 personen in een 4-persoonscaravan met een toilet aan boord. De gasbarbecue is direct warm, we hebben airco in de auto. En 's avonds kijken we tv kijken of zijn bezig op de Ipad.


Of het vroeger nu beter was, weet ik niet. We gingen vaak niet ver van huis. Luxe was er niet zo zeer bij. Genieten was veel belangrijker. Maar ik kan in ieder geval terugkijken op geweldige vakanties vroeger met mijn ouders en mijn broer. Ik zie mijn vader nog zitten op zijn unica klapstoel en uiteraard zijn visstoeltje! Maar nu ben ik toch maar wat blij met een toilet aan boord en airco in de auto. Vroeger was het prachtig, maar ik hoef er niet naar terug!


Wat is jou bijgebleven van het kamperen 30, 40 jaar geleden? Wij horen het graag en andere lezers ongetwijfeld ook!

Reacties

LB
"Zelf kampeer ik al zo'n zestig jaar. Vroeger met ouders en familie in 'kruiptentjes'. Bij het koken bediende mijn vader de primus. Onderop de 'ketel met aardappelen, daarop een keteltje met (blik) groente en bovenop een koekenpan met vlees, vaak Smac in schijfjes. Als activiteit stond wandelen op nr. 1. Wij hadden geen auto dus ieder een rugzak en gingen met het openbaar vervoer er heen. Wat is het nu anders. Voor ons tweetjes een caravan van 7meter met alles erop en er aan. Ik zou niet meer terug willen naar de tijd van toen, maar nog steeds vind ik dàt het echte kamperen. En die kampeerervaring neemt mij niemand meer af!"
PS
"Wij gingen eerst met de tent en later met de caravan naar Oostenrijk. 25 jaar naar dezelfde camping geweest. De eerste jaren de ene naar de andere berg beklimmen, de t.v. ging pas veel later mee om in die tijd de tour de france te volgen, wij vermaakten ons in het zwembad en op het voetbalveld.
Elk jaar kwamen dezelfde mensen uit alle delen van het land terug, het was min of meer een reünie. Altijd gezellig en een hoop lol gehad."
Laden...