Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Hoe bouw je het beste zandkasteel blog banner

Hoe bouw je het beste zandkasteel?

Donderdag, 6 Augustus 2015

Wie heeft het niet gedaan? Een zandkasteel bouwen. Van bijna niets iets maken. Geweldig! En iedereen kan meedoen, jong en oud. Elk kind weet dat je om een zandkasteel te bouwen zand nodig hebt en water. Water zorgt dat het zand ‘plakt’ en je bouwwerk niet instort. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam toonden aan dat de optimale hoeveelheid water maar een paar procent moet zijn. Als je de goede verhouding zand en water hebt, kun je bouwwerken van wel vijf meter hoog bouwen. Als je met je kinderen gaat bouwen, denk je natuurlijk niet na over de perfecte verhouding, maar gaat het puur om de fun.


Wat heb je nodig om een zandkasteel te bouwen?

De basisbenodigdheden zijn zoals al gezegd: zand en water. Hiermee kun je al gaan bouwen, maar om je bouwwerk wat op te leuken, is het ook leuk om vormen aan te kunnen brengen: Je kunt van alles meenemen: grote emmers, kleine emmers, bakjes, huishoudelijk gereedschap, een schep, verfroerstokje, plamuurmes, spatel, mes, lepels én liefst vele handjes. Want die maken licht werk.


Uittekenen

Het is natuurlijk niet echt nodig, maar wil je het redelijk professioneel aanpakken, teken dan uit waar je bouwwerk moet komen te staan. Waar komt bijvoorbeeld de ingang? Heb je een plan, dan weten de hulpjes ook wat ze moeten doen en waar ze moeten graven.


Graven

Oké, het echte werk begint: graven. Schep zand van buiten je uitgetekende ‘plattegrond’ binnen de lijnen in het midden van je tekening en maak één grote hoop. De berg moet iets hoger komen dan de eerste verdieping van je kasteel (want je maakt wel een kasteel met meer verdiepingen, toch?), waarvan je uiteindelijk toch wel weer een groot deel gaat wegsnijden….


Fijn stampen/glad maken

Je houdt de schep nog even vast, maar gebruikt ‘m nu op een andere manier, met de achterkant namelijk. Hiermee druk je de berg zand een beetje samen en vorm je muren. Maak de muren iets hoger dan het midden van de heuvel, zodat je een soort schaal maakt waarin je water kunt bewaren. Blijf samendrukken totdat je de gewenste hoogte hebt bereikt.


Gieten en daarna springen

Giet emmers met water in het midden van de heuvel zodat je een soort poel krijgt en giet gelijkmatig rond de binnenkant zodat je geen zwakke plekken creëert. Spring! Als het water naar beneden zakt, voeg dan meer zand en water toe en ga weer springen totdat het midden van de heuvel even hoog is als de zijkanten.


Bouwen

Plaats een grote emmer, waar de bodem uitgesneden is, op de heuvel. Vul driekwart van de emmer met zand. Giet er water in, klim erin en stamp. Dit kun je je kinderen goed laten doen. Tik rondom tegen de zijkant van de emmer aan met bijvoorbeeld een latje, zodat de lucht eruit kan. Herhaal dit proces totdat de emmer vol is en til dan de emmer op..


Vormen maken

Met kleine emmers kun je geweldig torentjes maken. Je hoeft ze alleen maar met vochtig zand te vullen. Doe er eerst iets meer zand in dan in de emmer past en vervolgens ga je het zand afstrijken, zoals je doet bij een afgestreken schep koffie. Plaats de emmer op z’n kop, uiteraard op de gewenste plek, en til de emmer op. Als je verschillende maten emmers hebt, dan kun je uiteraard verschillende formaten torens maken. Op deze wijze kom je al tot een aardig kasteel samen met je (kleine) kinderen. Wil je het kasteel echt mooi maken, dan kun je gaan perfectioneren.


Snijden

Zodra je de basisvorm van het kasteel hebt gemaakt, ga je wat specialer gereedschap gebruiken, bijvoorbeeld om de zijkanten recht te maken, ramen en deuren toe te voegen of bepaalde ornamenten. Omdat het zand goed met het water samengeperst is, zal het zijn vorm goed vasthouden.


Rechte muren maken

Het is het beste om de muren vorm te geven wanneer je van boven naar beneden werkt, in een neerwaartse beweging dus. Snijd in de zijkant met een spatel of verfroerstokje en verwijder het zand. Om de muren gelijk te maken en de hoeken strak, doe je aan alle vier kanten hetzelfde. Hoe gladder en strakker de muren zijn, hoe echter jouw kasteel zal lijken.


Richels maken

Schuif de spatel of het verfroerstokje over het dak om het vlak te maken. Houd de spatel iets schuin en snijd als het ware in het zand in een zagende beweging. Als je je een weg hebt gebaand met de spatel in de diepte van het kasteel, snijd dan het overtollige zand weg door de spatel recht naar beneden te trekken.


Ramen tekenen

Ja, het wordt steeds professioneler. Je gaat nu de ramen intekenen met een (plastic) mesje. Of met een spatel en snijd in het venster, waarbij je het extra zand wegsnijdt. Gebruik de afgeronde rand van mes om bochten van de ramen vorm te geven. Maak uitkijkramen met een meloenschep (net als een ijsschep, maar dan kleiner voor meloenballetjes) of met maatlepels. Blaas overtollig vensterzand weg met een drinkrietje.


Deuropeningen maken

Teken de vorm; met een spatel of een mes. Snijd het zand, zoals je bij de ramen hebt gedaan. Als je een dubbele deur wilt maken, gebruikelijk bij een kasteel, teken dan een tweede boog lichtjes binnen de buitenste opening. Snijd het zand weg. Maak de wand glad door een (plastic) mes langs de achterkant van de deur te laten lopen. Klaar? Vergeet niet om foto’s te maken van je zandkasteel voordat het getij zijn intrede doet.


Toegegeven, als je al deze stappen volgt, is jouw zandkasteel echt over-the-top. Maar ik ben wel benieuwd? Hoe bouw jij een zandkasteel?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...