Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Welke stekker heb ik nodig op de camping?

Maandag, 13 Januari 2020

Elektriciteit op de camping is al bijna niet meer weg te denken. Waar we vroeger de biertjes koud hielden in emmers met koud water, heeft nu vrijwel iedere kampeerder wel een koelkast of elektrische koelbox. Ook voor je koffiezetapparaat, mobiele telefoon en verlichting is het handig om stroom te hebben. Maar welke stekker heb je nodig en hoe werkt dat precies op de camping? Wij leggen het je uit in dit blog!


Welke stekkers, verloopsnoeren en verlengkabels je nodig hebt is afhankelijk van de aansluiting op de camping, wat voor soort kampeermiddel je hebt en de afstand van de stroompaal naar het kampeermiddel. Hoe je bepaald wat je nodig hebt lees je hieronder.Welke stekkersysteem gebruikt een camping?

Voordat je naar een camping gaat kun je het beste vooraf checken wat voor stekkersysteem ze gebruiken en hoeveel ampère deze biedt. Deze informatie vind je op de website van de camping of in campinggidsen van bijvoorbeeld ACSI of de ANWB. Hieronder zie je een overzicht van verschillende stopcontacten in Europa.


Nederland, Duitsland, België & Noord-Frankrijk

Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig. Mocht een camping toch een randaarde of penaarde stopcontact zitten kun je hiervoor een Zuid-Europees verloopsnoer gebruiken.


Zuid-Europa

In Zuid-Europese landen hebben de campings veelal een penaarde stopcontact (twee gaatjes en een pin). Om een CEE verlengsnoer of stekkerdoos aan te sluiten heb je een Zuid-Europees verloopsnoer nodig.


Verenigd Koninkrijk

Veel campings in het Verenigd Koninkrijk hebben een CEE aansluiting, maar er zijn uitzonderingen met een UK stopcontact (3 rechthoekige gaatjes). Het is dus verstandig om een Engels verloopsnoer mee te nemen van UK naar CEE stopcontact.


Zwitserland

In Zwitserland hebben ze Zwitserse stopcontacten (3 gaatjes). Hiervoor heb je een Zwitsers verloopsnoer nodig.Waarom een CEE verlengkabel en geen ‘normale’ verlengkabel?

Het is erg belangrijk om een CEE verlengsnoer te gebruiken, in plaats van een ‘normaal’ verlengsnoer met randaarde stekkers. Verlengkabels van thuis zijn namelijk gemaakt van een bepaald soort PVC en mogen vanwege veiligheidsregels niet gebruikt worden op campings. Op een camping heb je waterdichte, neopreen kabels nodig met CEE stekkers. Deze kabels herken je aan de volgende opschriften: H07RNF, 07RN of RN.


Wil je toch persé een verlengkabel van thuis aansluiten op de stroompaal met een CEE aansluiting? Dan heb je hiervoor een verloopsnoer nodig. Een ‘normale’ randaarde of penaarde stekker past namelijk niet in een CEE aansluiting.


Hoe lang moet een verlengsnoer zijn op de camping?

Over het algemeen is 20 tot 25 meter voldoende op de meeste campings. Toch kan de afstand op sommige campings langer zijn en zal je bijvoorbeeld 40 meter nodig hebben. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je dus de langste kabel aanschaffen.Hoe krijg ik stroom in mijn caravan of camper?

Wil je stroom aansluiten op je caravan? Dan heb je daarvoor een CEE verlengkabel nodig. Het mannetje (de kant met de pinnetjes) sluit je aan op de stroompaal en het vrouwtje (de kant met de gaatjes) gaat in de caravan. Wil je ook stroom in je voortent? Dan kun je voor een haakse verlengkabel kiezen, deze steek je in de caravan en heeft ook een stopcontact voor een randaarde of penaarde stekker.


Heeft de desbetreffende camping geen CEE aansluiting? Dan heb je naast de CEE verlengkabel ook een verloopstekker nodig met de juiste aansluiting. Bijvoorbeeld een penaarde, Zwitsers of UK stekker (mannetje) naar CEE stopcontact (vrouwtje).Hoe krijg ik stroom in mijn tent of vouwwagen?

Stroom in je tent creëer je het makkelijkste met een stekkerdoos of unit. Je kunt er voor kiezen om een verlengsnoer en een stekkerdoos of unit aan te schaffen of alleen een stekkerdoos/unit met een lang snoer. Bijvoorbeeld de onderstaande combinaties:


Mocht de camping geen CEE aansluiting hebben heb je ook nog een verloopsnoer nodig met een passende aansluiting.


De meeste tenten en voortenten hebben tegenwoordig ingangen voor stroomvoorziening, zo hoeft je dus niet bij de ingang over de kabels te struikelen.Een haakse stekker

Je kunt ook voor een CEE haakse verlengkabel kiezen in plaats van een normale CEE verlengkabel. Deze heeft een CEE ingang ook een randaarde ingang. Zo kun je dus ook een randaarde of penaarde stekker aansluiten. Extra handig als je, naast het aansluiten van de caravan of camper, ook een haspel in de voortent wilt.Veiligheidsbox

Voor extra veiligheid kun je ook een veiligheidsbox aanschaffen. Deze beschermd tegen vocht en het loslaten van de stekkers. Je plaatst de veiligheidsbox bijvoorbeeld tussen een verloopsnoer en verlengkabel. Er zit ook een slotje bij zodat niemand anders de box open kan maken.Zoals je gelezen hebt zijn er veel verschillende manieren om stroom te krijgen in je kampeermiddel, kies dus voor de methode die jij het prettigst vindt. Zorg er wel voor dat je buiten altijd CEE camping elektra gebruikt, dit is namelijk een stuk veiliger dan de elektra van thuis. Hoe zorg jij voor stroom in je kampeermiddel? Laat het ons weten in de reacties!Reacties

A
"Ik gebruik een victron multi c met lithium accu en stroombegrenzer zodat ik toch boiler, koffiezetter koelkast en verwarming kan gebruiken. Accu zorgt voor buffer voor de stroompieken en de victron regelt het laden accu bij overschot stroom uit paal (4, 6, 8, 10, 16A) en het omvormen en de stroombegrenzing uit paal en de extra power uit accu voor de pieken. Alles ingebouwd in waterdichte transportkist."
FV
"dank U voor de goede uitleg "
D(
"Super interessant artikel. Waarvoor dank."
G
"allemaal leuk,ik zoek een beveiliging die bij teveel afname het verschil compenseert of eerder uitschakelt dan de zekering IN de aanvoer van de camping
"
"Hoi Gerry, Dat hebben wij helaas niet. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
D
"Goedendag ik vertrek 9 augustus naar de Reims en dan door naar de Jura heb ik de randaarde of de penaarde nodig."
"Goedemiddag Dekko,

Excuses voor de late reactie, maar dat is afhankelijk van wat je wil aansluiten.
Hele fijne kampeervakantie!

Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
E
"Duidelijk verhaal, toch een vraagje:
Ik wil weer gaan kamperen na ruim 30 jaar. Toen had ik een klein tentje, nu wil ik een grotere met kabelingangen. Ik heb verschillende tenten bekeken, maar volgens mij is zo'n kabel doorvoer te klein voor een grote CEE stekker."
"Hoi Ernst, Een CEE stekker past prima door de meeste kabelingangen van een tent. Daar zijn ze ook voor gemaakt! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
MZ
"Wat als je een unit hebt zonder aardlek of beveiliging? Dus gewoon een blauwe basis unit met 3 randaarde stopcontacten. Is het dan verstandig om zo'n tussenstuk aardlekschakelaar te kopen? "
"Hoi Maikel, Dat is inderdaad verstandig! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
G
"Laatste jaren nog nooit in Zwitserland of UK verloopstuk nodig gehad."
"Hoi Gerrit, bedankt voor de tip! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
R
"Veel verlengkabels die je tegenwoordig in Nederland koopt zijn voorzien van zowel rand-aarde als pen-aarde! Dus heb je geen verloop meer nodig :)"
"Hoi Rudy, Bedankt voor de tip! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
R
"In Zweden is veelal de gewone randaardestekker nodig."
"Hoi Rob, bedankt voor de tip! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...