Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Welke slaapzak is geschikt voor in de winter?

Dinsdag, 7 November 2017

We kunnen er niet meer omheen: de winter komt eraan! Het wordt eerder donker, de temperaturen dalen en we hebben de winterjas alweer tevoorschijn gehaald. Voor de kampeerliefhebbers onder ons betekent dit, dat we ons wat meer moeten beschermen tegen de kou. Waar een luchtbed met een dunne slaapzak in de zomer voldoet, vergt de winter toch wat meer voorbereidingen om lekker warm te blijven. Het geheim hiervoor is een geschikte slaapzak én een slaapmat, die samen de gouden combinatie zijn om de winterse kou tegen te gaan. Geen idee welke slaapzak of slaapmat geschikt zijn voor de winter? Wij zetten wat tips voor je op een rij!Voor welke slaapzak kies ik?

Als je gaat winterkamperen, dan is het ten eerste belangrijk dat je op zoek gaat naar een warme slaapzak. De slaapzak die je in de zomer gebruikt, gaat jou in de winter niet warm genoeg houden. Er zijn een paar punten waar je op moet letten als je een slaapzak koopt voor de winter:

  • Comforttemperatuur: Dit is de temperatuur tot waar de slaapzak jou warm kan houden. Heeft de slaapzak een comforttemperatuur van -4 graden, dan blijf je warm in deze slaapzak tot een temperatuur van -4 graden. Een slaapzak met een comforttemperatuur van 5 graden kun je dus beter niet gebruiken als je ergens gaat kamperen waar het vriest. Let wel op dat ieder lichaam weer verschillend op kou reageert. Bij de comforttemperatuur wordt uitgegaan van een vrouw met gemiddeld postuur. Een kind zou het dan bijvoorbeeld kouder hebben en een man wat warmer in een slaapzak met dezelfde comforttemperatuur.
  • De voering: Naast de comforttemperatuur is het ook erg belangrijk dat de slaapzak een isolerende voering heeft. Dit betekent dat als de slaapzak lekker warm is, de warmte niet ontsnapt, maar dat de voering de warmte vasthoudt. Door een isolerende voering krijgt de warmte niet de kans om te ontsnappen. Isolerende vullingen zijn bijvoorbeeld hollowfibre, supreme loft, of polarsoft.

Deken- of mummy model?

Slaapzakken zijn verkrijgbaar in een deken- of mummy model. Als je in de winter met extreme temperaturen gaat kamperen, dan raden wij aan voor een mummie model te gaan. Deze slaapzakken sluiten rondom goed aan en op deze manier verlies je weinig warmte. In een zachte winter dan is een dekenmodel ook zeker een optie, let dan wel goed op de comforttemperatuur.


Een paar geschikte modellen voor in de winter:


mummy model

Coleman Biker: De comforttemperatuur ligt boven het vriespunt, waardoor deze slaapzak erg geschikt is voor de nazomer en herfst.


Dekenmodel

Eurotrail Blackdown: deze slaapzak heeft een comforttemperatuur tot wel -8 en dus een zeer geschikte slaapzak voor in de winter.


Daarnaast is het aan te raden om altijd een lakenzak mee te nemen als je in de winter kampeert. Een lakenzak zorgt er niet alleen voor dat de slaapzak schoon blijft, maar biedt ook extra isolatie. Lakenzakken van Travelsafe zijn verkrijgbaar voor zowel deken als mummie modellen.


Slaapmat of luchtbed?

Met alleen een winterslaapzak ben je er nog niet: het is namelijk erg belangrijk om de slaapzak te gebruiken in combinatie met een goede slaapmat. Als je gaat winterkamperen, dan is het niet aan te raden om een normaal luchtbed te gebruiken. Een luchtbed isoleert namelijk niet goed, waardoor de koude lucht van de grond makkelijk door het luchtbed komt. De ondergrond van een mat of luchtbed wordt bij slechte isolering namelijk altijd vochtig door condensvorming. De kou trekt vervolgens via het luchtbed of slecht geïsoleerde matje in je slaapzak, waardoor jij het automatisch ook erg koud krijgt. Kies daarom altijd voor een goed geïsoleerde slaapmat. De isolatiewaarde van een slaapmat kun je controleren aan de hand van de R-waarde. Dit staat voor de warmteweerstand. Bij een hoge R-waarde is de slaapmat geschikt om mee te slapen in koude temperaturen.


R-waardeMaand
1-3Juni, juli en augustus
3-5Maart - oktober
5 of hogerNovember - maart

Een slaapmat met een hoge R-waarde is bijvoorbeeld de Nomad Allround. Met een R-waarde van 11 (!) is deze slaapmat zeer geschikt voor gebruik in de winter.Extra tips om warm te blijven:

  • Ben je een echte koukleum? Leg dan de kleren voor de volgende dag alvast bij je in de winterslaapzak. De kleren warmen dan lekker op, zodat je ’s ochtends warme kleding kunt aantrekken: net alsof ze op de verwarming hebben gelegen!
  • Doe voor het slapen gaan wat jumping jacks of ren een klein rondje. Het is hierbij niet de bedoeling dat je gaat zweten, maar dat je lichaam iets warmer wordt. Je stapt vervolgens met een warm lichaam de slaapzak in.
  • Trek niet teveel kleren aan in een slaapzak. Je lichaam geeft namelijk warmte af en die warmte wil je graag opvangen in je slaapzak. Je lichaamswarmte mengt zich minder in de slaapzak als je veel kleren aanhebt.

Kamperen in de winter kan niet zonder een goede winterslaapzak en slaapmat. De Nomad Allround in combinatie met bijvoorbeeld de Nomad Triple-s of één van de andere genoemde slaapzakken is de perfecte combinatie om lekker warm te blijven. Wat is jouw gouden tip om warm te blijven tijdens het kamperen in de winter?Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...