Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Rugzakken blog

Welke rugzak is voor mij geschikt?

Donderdag, 11 December 2014

Een rugzak, iedereen heeft er wel eens één gehad; als schooltas of misschien als sporttas. Ook voor een vakantie of een dagtochtje is een rugzak wel erg praktisch. Je belast je lichaam gelijkmatig én houdt je handen vrij. Maar rugzakken zijn er in vele soorten en maten en uitvoeringen. En dan hebben we het nog niet eens over de mooie dessins en kleuren. Maar hoe kies je nu de juiste rugzak?

Waarvoor gebruik je de rugzak?

Voordat je een rugzak of backpack aanschaft moet je eerst voor jezelf helder hebben waarvoor je hem nodig hebt. Gebruik je de rugzak voor een dagtripje of een wandeling in het bos, dan is een dagrugzak het meest geschikt. Ga je langere tijd weg, moet je bijvoorbeeld kleding en kampeerspullen meenemen en reis je veel met het openbaar vervoer, dan raden we je een reisrugzak aan.

Dagrugzak

Dagrugzakken hebben doorgaans een inhoud van tussen de 10 tot 32 liter. Ze zijn heel geschikt voor wandeltochten. Je kunt er eten en drinken in kwijt en eventueel wat kleding. De meeste modellen hebben dunne heupbanden, waardoor het meeste gewicht op je schouders rust. De prijs van een dagrugzak begint al bij ongeveer € 15,-.

Backpack

Ga je voor meerdere dagen weg, dan kun je het beste een backpack aanschaffen. De inhoud van backpacks ligt meestal tussen de 40 en 75 liter. Heb je een backpack, let er dan op dat je de zware spullen onderin en tegen het rugpand stopt. De gepolsterde heupbanden zorgen ervoor dat het meeste gewicht hierop rust, zodat je geen last krijgt van je schouders. Om te weten welke backpack het beste bij je past, raden we je aan deze altijd te passen. Zo kun je voelen welk model een goede pasvorm heeft.

Pasvorm

We hadden het al over de pasvorm. Die is uiteraard heel belangrijk. Houd bij de aanschaf van een backpack altijd rekening met je lichaamsbouw en koop ‘m ook niet te groot. Je neemt al snel te veel spullen mee, maar veel belangrijker is dat je anders je lichaam te zwaar belast. De stelregel is dat het maximale gewicht van je rugzak niet hoger ligt dan 20 tot 25 procent van je lichaamsgewicht.

Hoe pas je een backpack?

Pas altijd meerdere modellen en stel jezelf de volgende vragen: zit de rugzak stabiel op de rug? Is ie comfortabel? Heb ik voldoende bewegingsvrijheid? Lijkt het alsof hij wel een tijdje mee kan? Bij het passen maak je eerst alle verstelbare banden zo ver mogelijk los. Op deze manier word je gedwongen de banden op jouw lichaam af te stellen. Daarna doe je de rugzak op en snoer je eerst de heupband vast. Vervolgens trek je de schouderbanden aan. Deze banden moeten strak aangesloten zitten, maar moeten wel lekker zitten. Een rugzak moet natuurlijk stabiel op je rug hangen. Met de zogenaamde stabilisatiebanden verdeel je het gewicht meer of minder over de schouders en de heup.

Ga je naar de winkel, laat de verkoper jou dan specifiek uitleggen wat de voor- en nadelen van de verschillende backpacks of rugzakken zijn. Wees tijdens het passen niet te snel tevreden en vraag de verkoper je te helpen met het afstellen. Een backpack of rugzak schaf je over het algemeen niet vaak in je leven aan, omdat je er lang mee doet. Laat comfort in ieder geval zwaar meewegen, zwaarder dan de aanschafprijs.

Mijn persoonlijke favoriet is de Deuter ACT Zero 55 + 10, die bij ons te koop is voor € 99,95. Deze heeft een goede pasvorm en is heel mooi afgewerkt. Van welke backpack heb jij veel plezier (gehad)? Vertel het me!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden…
Wij gebruiken cookies
Naar boven