Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Welke slaapmat past bij mij?

Dinsdag, 25 September 2018

Voor iedereen heeft comfort een andere betekenis. De één ligt het liefst op een zo hard mogelijk matras, en de ander houdt van een zacht bed. Hetzelfde geldt dus ook voor slaapmatten op de camping. Of misschien geef je wel de voorkeur aan een luchtbed. Slaapmatten worden onder kampeerders steeds populairder dus hoog tijd om je hierover wat meer uit te leggen!Verschillende soorten slaapmatten

Een slaapmat is een oprolbare matras die meegenomen kan worden naar de camping of tijdens een backpack trip. Het slaapmatje zorgt voor warmte-isolatie en beschermt tegen scherpe voorwerpen. Dikkere slaapmatjes zorgen voor extra comfort. Het verschil met een luchtbed is dat er naast lucht ook een isolerende vulling in de slaapmat zit.


Slaapmatjes kunnen we in principe verdelen in twee soorten:

  • Lichtgewicht slaapmat
  • Selfinflatable slaapmat, voor zowel backpackers als kampeerders.

Lichtgewicht slaapmat

De lichtgewicht slaapmat is er in verschillende varianten. Zo is er de dunne zelfopblaasbare slaapmat, maar ook een noppenmatras of schuim slaapmat vallen hieronder. De meeste lichtgewicht slaapmatten zijn lichter dan 1 kilo en zijn klein en compact op te vouwen.


Selfinflatable Trekkers slaapmat

Er zijn ook lichtgewicht slaapmatjes speciaal voor backpackers, bijvoorbeeld de Thermarest Trail Pro Large Gecko. Het verschil met andere lichtgewicht slaapmatten, is de isolatie. Als backpackers tijdens koude nachten op een noppenmatras slapen, dan is het veel te koud. Een slaapmat die licht van gewicht is - maar wel gevuld is met isolatiemateriaal - is uitermate geschikt voor backpackers die kamperen op plekken waar het ’s nachts wat kouder is. Naast comfort en isolatie zijn de trekkers slaapmatten ook licht van gewicht en compact op te vouwen.


Comfort Selfinflatable slaapmat

Door kampeerders wordt over het algemeen de dikkere zelfopblaasbare slaapmat gebruikt. Door de dikte zijn ze ook zwaarder en minder compact op te vouwen dan de trekking matjes. Het buitenmateriaal van de matten is gemaakt van polyester of polyethyleen en aan de binnenkant zit een vulling van schuim. Wanneer het ventiel wordt geopend, vult de mat zich met lucht. Als je de slaapmat weer wilt opruimen kun je het ventiel weer openen en de lucht eruit drukken. De zelfopblaasbare slaapmatten zijn er in verschillende diktes, maten en isolatiewaarden. Zo voelt de ene slaapmat meer aan als een matras, zoals bijvoorbeeld de Obelink Sleepwell. Maar er zijn ook selfinflatable slaapmatten die wat harder zijn, wat bijvoorbeeld weer goed is als je rugklachten hebt.Slaap jij ook op een slaapmat op de camping?Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...