Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Maandag, 22 Oktober 2018

Ga je binnenkort op wintersport en heb je geen idee of je wel of geen sneeuwkettingen mee moet nemen?In veel landen is het niet verplicht om standaard sneeuwkettingen bij je te hebben, maar het kan wel verplicht zijn om op bepaalde wegen sneeuwkettingen te gebruiken. Als je op wintersport gaat, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden wat betreft sneeuwkettingen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je in een gevaarlijke situatie belandt, of dat je een boete krijgt omdat je zonder sneeuwkettingen over een bepaalde weg rijdt.


Benieuwd wanneer je in welke landen sneeuwkettingen moet gebruiken? Lees dan snel verder.Algemene tips:

  • Bij gebruik van sneeuwkettingen mag je niet harder dan 50 km/h
  • Neem sneeuwkettingen mee, ook al is het niet verplicht om ze in je auto te hebben. In sommige landen kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld bij een ongeluk als je niet goed genoeg voorbereid bent om in de sneeuw te rijden.
  • Oefen thuis een keer met het monteren van de sneeuwkettingen zodat je weet hoe het werkt
  • Voor alle wintersportlanden geldt hetzelfde verkeersbord. Als je dit bord ziet, is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht:
  • Zie je dit bord met een rode streep er door? Dan betekent het dat vanaf dat punt de sneeuwkettingen niet meer verplicht zijn:


Regels per land


Nederland

Het gebruik van sneeuwkettingen is in Nederland verboden.


Duitsland

In Duitsland is het hebben van sneeuwkettingen in de auto niet verplicht. Let wel op dat bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen op bepaalde wegen wel verplicht zijn, aangegeven met bovenstaande verkeersborden.


Frankrijk

Ook in Frankrijk is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken als het benoemde verkeersbord te zien is. Als je naar de bergen gaat tussen half oktober en eind april, dan is het advies om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben. Het weer in de bergen kan snel veranderen en bovendien kun je een boete krijgen van €135,- als je de sneeuwkettingen niet gebruikt terwijl dit wel wordt aangegeven.


Zwitserland

In Zwitserland is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, maar als het genoemde verkeersbord getoond wordt op bepaalde wegen, dan dien je de sneeuwkettingen wel te gebruiken. Het is dus zeker handig om sneeuwkettingen mee te nemen als je door Zwitserland gaat rijden.


Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben, maar het wordt wel dringend aangeraden. Er zijn namelijk genoeg wegen te vinden in Oostenrijk waar het wel verplicht is om ze te gebruiken.


Italië

In Italië is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht op sommige plekken in de bergen, aangegeven door de bekende verkeersborden. Daarnaast is het in het Aosta-dal verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 15 oktober t/m 15 april.


Kroatië

In Kroatië is het wél verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. De sneeuwkettingen gebruik je in Kroatië bij ijzel of vanaf 5 centimeter sneeuw.


Tsjechië

In Tsjechië kan de weg van het ene op het andere moment opeens bedekt zijn met sneeuw of ijs. Omdat het winterweer zo veranderlijk is, is het in Tsjechië in de wintermaanden verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto. De sneeuwkettingen gebruik je als dit wordt aangegeven bij bepaalde wegen, of als de wegen bedekt zijn met sneeuw en/of ijs.Zweden, Finnland

Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht bij winterse weersomstandigheden of als de weg is bedekt met sneeuw of ijs. Het meevoeren van sneeuwkettingen is niet verplicht.


Noorwegen

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij winterse omstandigheden, tenzij je auto op winterbanden rijdt. Het wordt daarom aangeraden buiten het zomerseizoen altijd sneeuwkettingen in de auto mee te nemen.


Sneeuwkettingen van textiel

Naast de gebruikelijke sneeuwkettingen van staal bestaan er sinds kort ook sneeuwkettingen van textiel van Michelin. Hierbij gaat het om een net van compoundmaterial (een soort polyester) dat over de autoband getrokken wordt. De montage gaat sneller en eenvoudiger dan bij een stalen sneeuwketting. Bovendien is de textiele variant een stuk lichter en makkelijker mee te nemen. Dit model wordt in Frankrijk als sneeuwketting herkend, dus mag op wegen gebruikt worden waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Andere landen erkennen de textiele sneeuwketting (nog) niet als alternatief voor de stalen sneeuwkettingen.


Zoals je ziet, zijn sneeuwkettingen niet in ieder land verplicht, maar wordt over het algemeen altijd aangeraden wel sneeuwkettingen mee te nemen. Rijd je op een weg waar sneeuwkettingen wel verplicht zijn, dan wil je niet het risico lopen dat je een boete krijgt of dat je een verkeersongeval veroorzaakt. Ga dus goed voorbereid op reis en neem altijd sneeuwkettingen mee als je naar wintersport gebied gaat!


Heb jij wel eens sneeuwkettingen gebruikt? Wat zijn je ervaringen daarmee? Laat het ons in een reactie weten.

Reacties

JV
"Wellicht nuttig om ook iets toe te voegen over:
1) De extreem brede banden die veel auto's tegenwoordig gemonteerd hebben (ofwel af-fabriek, danwel omdat de eigenaar het heeft gemonteerd). Daardoor blijft er soms te weinig ruimte aan de "binnenzijkant" van de banden om een normale sneeuwketting te monteren. Volvo (als voorbeeld) adviseert voor de meeste van haar modellen zogenaamde loopvlakkettingen (zoals Rüd Centrax). Als ze goed passen werken ze prima, maar ze zijn wel erg duur.
2) In Duitsland mag je formeel alleen velgmaten en -merken monteren die in de typekeuring van de velg of de auto zijn goedgekeurd. Er wordt niet specifiek op gecontroleerd (behalve bij de Duitse APK) , maar soms wel als je een aanrijding krijgt.
3) Als je toch investeert in aparte winterwielen kan je ook heel goed wat kleinere diameter velgen en smallere winterbanden monteren, met behoud van de benodigde rolomtrek. Rijdt vaak nog comfortabeler ook. Kijk even bij de dealer welke maten ze adviseren. Een winterband 235/45 19 H kost ook bijna het dubbele van een 215/65 16H.
4) Oudere sneeuwkettingen zijn volop verkrijgbaar en zijn volgens de verpakking vaak geschikt voor een groot scala aan bandenmaten. Hoewel de kettingen inderdaad wel passen op de genoemde bandenmaten is de zijdelingse stabiliteit soms wat te ruim waardoor de kettingen zijdelings verschuiven en kunnen gaan aanlopen op de veerpoot, remleiding of bodydelen etc...

"
MJ
"Wat met Luxemburg? Ga in december naar Durbuy"
"Hoi Jessy, Sneeuwkettingen zijn in Luxemburg niet verplicht. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
BE
"Ik mis de Noorse landen zoals Noorwegen, Zweden en Finland."
"Hoi Ben, we hebben de Noorse landen inmiddels toegevoegd! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...