keuzehulp camping kooktoestel

Ga je voor het eerst kamperen en ben je op zoek naar een manier om te koken op de camping? Dan kun je koken op bijvoorbeeld een skottelbraai, maar je kunt er ook voor kiezen om een camping kooktoestel aan te schaffen. Koken op een kooktoestel biedt je eigenlijk alle gemakken die je thuis ook hebt. Ook voor de avontuurlijke kampeerder is een kooktoestel een uitkomst! Benieuwd waar je op moet letten en welk camping kooktoestel het beste bij je past? Je leest het in onze keuzehulp camping kooktoestellen.

Inhoud keuzehulp:

1.Bepaal het aantal pitten

Kooktoestellen zijn er in verschillende groottes. Over het algemeen heb je de keuze uit een 1-pits, 2-pits, 3-pits of 4-pits. Voor de avontuurlijke kampeerder die met weinig bagage op pad gaat, is een klein kooktoestel met 1 of 2 pitten ideaal. Kampeer je een paar weken op dezelfde plek en kook je voor meerdere personen? Dan is een 3 a 4 pits kooktoestel vrijwel noodzakelijk. Daarnaast heb je als je een paar weken op dezelfde camping blijft ook vaak meer plek om een grotere campingkeuken in te richten.

keuzehulp camping kooktoestel: aantal pitten

2. Bepaal het type ontsteking

De meeste kooktoestellen werken op gas. Om gas naar het kooktoestel te krijgen, moet de gasfles aan de hand van een gasdrukregelaar en slang op het kooktoestel aangesloten worden. Afhankelijk van het type gasaansluiting heb je een gasdrukregelaarsetje nodig die op het kooktoestel past. In de onderstaande afbeelding laten we zien welke aansluiting een kooktoestel kan hebben en welk gasdrukregelaarsetje erbij hoort. Meer hierover lees je ons blog Welk gasdrukregelaarsetje heb ik nodig?
Let op: een gasslang en drukregelaar worden niet meegeleverd bij een kooktoestel.

keuzehulp camping kooktoestel: aansluiting keuzehulp camping kooktoestel: ontsteking  

Daarnaast kun je ook nog kiezen tussen een elektrische ontsteking (werkend op batterijen) en het aansteken met lucifers of een aansteker. Ben je op zoek naar ultiem gemak op de camping, dan raden wij je aan voor een elektrische ontsteking te kiezen. Met een elektrische ontsteking kun je altijd koken en hoef je niet meer aan de lucifers te denken.

3. Wel of geen thermische beveiliging

Als veiligheid bij jou hoog in het vaandel staat, kies dan voor een kooktoestel met een thermische beveiliging. Een thermische beveiliging zorgt ervoor dat als de pit uitgaat, de gastoevoer stopt. Het kan zo zijn dat de pit uitgaat door bijvoorbeeld de wind. Als je dit niet doorhebt en de gastoevoer gaat door, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Met een thermische beveiliging ben je dus verzekerd van een veilige gastoevoer naar je apparaat.

4. Bepaal de opties

Kooktoestellen zijn er in simpele varianten (alleen een pit), maar er zijn ook kooktoestellen met onderstel en deksel. Een kooktoestel met onderstel en deksel lijkt het meest op het gasfornuis zoals thuis. De deksel werkt als een windscherm, maar je kunt het kooktoestel ook mooi afsluiten door de deksel dicht te doen. Op deze manier komt er minder vuil op het kooktoestel en heb je bijvoorbeeld minder kans op beschadigingen onderweg. Een onderstel en deksel maken het kooktoestel natuurlijk zwaarder, waardoor we dit over het algemeen alleen adviseren als je voor een wat langere tijd op dezelfde plek gaat kamperen.

Kortom, genoeg om over na te denken als je een kooktoestel wilt aanschaffen. Is veiligheid voor jou het belangrijkst? Kies dan voor een kooktoestel met een thermische beveiliging. Verder is het altijd handig om te kijken welke gasdrukregelaar je nodig hebt, zodat je die gelijk kunt aanschaffen. Ben je na het lezen van dit blog benieuwd welke soorten kooktoestellen we onderscheiden? Lees dan het blog Welke soorten kooktoestellen zijn er?


Deel dit artikel: