Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Vraag het Obelink 3

Vrijdag, 18 Augustus 2017

Over kamperen valt nog een heleboel te leren. Dit blog is dé plek voor jou om je vraag over kamperen te stellen. Iedere week komt er een post met nieuwe vragen & antwoorden! Dit zijn de vragen van deze week:1. Voortent voor het hele jaar

Als je het hele jaar door kampeert of een jaarplaats hebt, dan kun je kiezen voor een PVC-tent. Deze voortenten zijn van binnen en buiten PVC-gecoat en van januari t/m december beschermt dit materiaal tegen alle weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en zon.


Naast het feit dat PVC-tenten erg geschikt zijn om het hele jaar mee te kamperen, moet je wel rekening houden met het volgende:


Condensvorming

Condensvorming komt veel voor bij PVC-tenten en ontstaat vooral bij temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij regenbuien bijvoorbeeld koelt de temperatuur buiten af en binnen stijgt de temperatuur omdat je met regen vaak binnen zit. De warme lucht gaat aan de binnenkant van het doek condenseren. Dit kan het hele dakoppervlak bedekken en veroorzaakt veel water. Om dit te verminderen, is het erg belangrijk altijd goed te ventileren in PVC-tenten. Let bij het kiezen van je voortent dus op het aantal ventilatiepunten, want het is erg belangrijk om op meerdere plekken tegelijk te ventileren in de tent om condensvorming te verminderen.


Zorg voor extra versteviging

Een PVC-tent is zwaar, maar heeft ondanks de stevige constructie wat hulpmiddelen nodig. Als je niet altijd aanwezig bent op de camping, is het erg belangrijk om het dak te verstevigen met dakstangen en/of nokbogen en stormstangen. Op deze manier krijg je geen waterzakken bij een regenbui en staat je tent steviger bij wind en hevige sneeuwval.


Voor PVC-tenten adviseren wij het volgende:

Voortentmaat 2 t/m 10

Minimaal twee extra dakstangen of nokbogen en minimaal twee stormstangen.

Voortentmaat 11 t/m 14

Minimaal vier extra stormstangen.

Voortentmaat 15 t/m 20

Minimaal vier extra dakstangen en minimaal vier extra stormstangen.2. Gasbus en gloeikousje vervangen van een gaslamp

Voor voldoende licht zonder gebruik van elektriciteit of batterijen kun je een gaslamp gebruiken. Ideaal als je op een plek kampeert zonder stroom. De gaslamp werkt in combinatie met een gasbusje en een gas- of gloeikousje.


Gasbus vervangen van een gaslamp

Een gasfles vervangen, maakt niet uit groot of klein, moet in een goed ventilerende ruimte gebeuren. Het beste is dus om dit buiten te doen. Mocht er wat gas vrijkomen, dan kan het gas eenvoudig ontsnappen en ontstaan er geen gevaarlijke situaties.


Houdbaarheid gasbus

Er zit geen houdbaarheidsdatum op gasbusjes. Zolang ze niet lek zijn kun je ze gewoon gebruiken, ongeacht de leeftijd van de gasbusjes.


Gebruiksduur gloeikousje

Gloei- of gaskousjes worden gebruikt om het licht van een gaslamp, dat normaal vrij geel is en veel infrarood licht bevat, witter te maken zodat je beter licht krijgt. Kousjes hebben geen houdbaarheidsdatum, maar let er wel op dat ze niet vochtig worden of uitdrogen. Mocht je nog een paar reserves hebben liggen van vorig jaar, dan kun je deze dus nog makkelijk gebruiken.


Hoe lang je een kousje kunt gebruiken, is afhankelijk van hoe voorzichtig je ermee omgaat. Als het kousje gebruikt is en je raakt het kousje daarna per ongeluk aan, dan kan het al kapot gaan door het dunne materiaal. Hoe lang een kousje meegaat, is dus echt afhankelijk van het gebruik. Maak je gebruik van een gaslamp op de camping, zorg dan dat je altijd reservekousjes bij je hebt voor de zekerheid.3. Mijn voortent is één maat te groot of te klein. Is dit erg?

Het is erg belangrijk dat je de juiste maat voortent koopt. Is je voortent een maat te klein, dan komen de elastieken voor het afspannen niet tot aan de grond en is de maat te groot, dan liggen de zijwanden al direct op de grond. Deze kunnen vervolgens niet goed vastgezet worden. Tevens klopt de verhouding van de tent niet: Als de tent te klein is, dan is het dak te smal en is de tent te groot, dan is het dak te breed. Ons advies: als je voortent te groot of te klein is, ga dan alsnog op zoek naar een voortent die de juiste maat heeft.Meet de juiste omloopmaat

Om deze problemen te voorkomen, is het erg belangrijk om de juiste omloopmaat te meten voordat je overgaat op aankoop. Meet dit altijd zelf na en haal de maat nooit uit een folder of van het internet: deze kloppen vaak niet, omdat iedere tent uniek is. De juiste omloopmaat moet altijd tussen de minimale en de maximale maat van de tentmaat zitten. Zit je precies op de grens tussen twee maten, dan neem je altijd de kleinere maat.MaatOmloopmaat
8.830 – 855 cm
9.855 – 880 cm
10.880 – 905 cm
11.905 – 930 cm

Hierboven zie je een aantal voortentmaten van Hypercamp en Goldcamp. Stel, je meet een omloopmaat van 893cm, dan kies je dus voor maat 10. Meet je een omloopmaat van 845, dan kies je voor maat 8. Zit je precies op de grens, bijvoorbeeld 880? Dan kies je voor de kleinste: in dit geval maat 9.


Hoe je de juiste omloopmaat meet, zie je in deze video:
Heb jij ook een vraag? Laat het ons weten in een reactie hieronder en wie weet zie jij het antwoord volgende week terug op ons blog!

Reacties

JD
"Kunt u ons vertellen of er al een airfryer bestaat voor gebruik op een camping. Dus lichter van stroom, compact en goed opbergbaar en schoon te houden"
"Hallo, Helaas zijn deze er niet. We krijgen ze ook voorlopig nog niet, dit heeft met het wattage te maken." Antwoord Obelink
A
"We hebben interesse in de lichtgewicht voortent Amalfi voor onze oude Beyerland Sprinter 380 B. Onze rail is echter licht gebogen, heeft een recht stuk van 1.50m breed en hoogte 2.38m en daarna een schuin stukje van 1 m met een verval van 8 cm. Wat raadt u ons aan? Deze tent aanschaffen of is er een andere mogelijkheid? Met vriendelijke groet, "
RL
"Hallo,

Ik heb de volgende vraag,
onlangs is on de luifel van onze voor tent gescheurd.
hiervoor wil ik een nieuwe aanschaffen echt wil ik deze door middel van een pees aan de tent monteren en heb ik gelijk nog een vraag is het dan ook mogelijk om deze direct aan de caravan te monteren (als we 1/2 dagen blijven staan).
het enigen label welke ik kan vinden op de tent is dat het een Hypercamp van Obelink is. omdat ik deze niet zelf heb aangekocht heb ik er verder geen andere gegevens van.
"
"De Hypercamp Rhodos, Solar en Gerona passen zowel op de caravan als op een voortentluifel. De Gerona en Solar passen alleen op Hypercamp voortenten die na 2010 zijn gemaakt. De Rhodos zou eventueel ook op andere merken passen mits de AB maat overeenkomt. " Antwoord Obelink
M
"Hallo, wij hebben een omnist.6200 laten monteren, ik heb van de vorige caravan zijvlappen, zijn er stangen waaraan deze te bevestigen los verkrijgbaar? en uiteraard onder welke naam?"
"Hallo, Dit hangt er vanaf welke zijpanelen je nu hebt. Je kunt het beste even een e-mail sturen naar info@obelink.nl. Mijn collega's van de betreffende afdeling zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen. " Antwoord Obelink
NM
"Ik heb een Caravelair De Luxe Abiance 400 van 2005,
De voortent is aangeschaft door de vorige eigenaar en is een carvelair tent maat 9.
Deze is te groot moet maat 8 zijn.
Kun je deze tent aanpassen in het atelier, of is dit te duur?
Groeten N. Mechielsen "
"Hallo, In de praktijk blijkt dat de beste oplossing is om in dit geval een voortent te kopen in maat 8. " Antwoord Obelink
M
"Ik heb de volgende vraag:
Wij laten dit jaar de caravan op de camping staan op het gras met een hoes eromheen. Nu is mijn vraag komt er zo sneller vocht in de caravan en kunnen we de voortent en de luifel droog in de caravan laten liggen of is dat te vochtig. Kunnen wij nog een raampje op een kiertje laten staan of alles afsluiten het beste.
Wij horen het graag van u."
"Hallo, De voortent kan in de caravan blijven liggen maar dan moet deze wel goed geventileerd worden. Dus voldoende openingen (raampjes) zonder de kans op inregenen. Verder is het ook raadzaam om de voortent ''losjes'' neer te leggen i.p.v. strak opgerold in de zak. Op deze manier komt er makkelijker lucht bij en heb je minder kans op schimmel etc." Antwoord Obelink
TR
"Obelink,

Het is het Hobby type Lavita van 2010 455 UF
Op kenteken staat type 30.
Hopelijk heb je aan deze informatie genoeg. Om aan te geven welke Omnistore dakluifel 6200 we kunnen aanschaffen.

Ton Rijnaard"
"Hi Ton, Dan past de Omnistor 6200 in een lengte van 350cm. Voor een uitgebreid advies van onze specialisten kun je bellen naar het nummer 0543-532 632" Antwoord Obelink
TR
"Ik zou graag een dakluifel omnitore 6200 op onze hobby 455 UF willen hebben maar welke maat kan ik hierop kwijt."
"Hi Ton, Om de juiste maat te achterhalen is het belangrijk dat je het rechte deel van de caravanrail meet. Is je caravan van 2009 of nieuwer? Dan kunnen wij het voor je nakijken. Dan hebben we wel het bouwjaar nodig en het model caravan (Deluxe, Excellent, premium etc). " Antwoord Obelink
KK
"Waar plaats ik ongeveer aan de caravan die grijze houders voor de tentstangen? Bij het opzetten krijgen we die aan de zijkant niet vlak tegen de caravan. Kan ik ergens vinden hoe ik ze precies moet plaatsen en gebruiken?"
"Hallo, Ik denk dat je de SHS-clips bedoelt? Precies in het midden komt een SHS-clip en links en rechts in de ronding van het dak. Bij 5 dakliggers komen de twee extra SHS-clips precies tussen de middenstang en de buitenstangen in.

Wat voor caravan heb je? Bij sommige caravans heb je namelijk speciale adapters nodig. "
Antwoord Obelink
Laden...