Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Veilig op (weg naar) de camping blog banner

Veilig op (weg naar) de camping

Vrijdag, 28 Augustus 2015

Misschien heb je jouw vakantie nog tegoed. Heerlijk, dat vooruitzicht toch? Heb je het achter de rug, dan hoop ik dat je een heel fijne vakantie hebt gehad, dat alles goed verlopen is en dat je niet in onveilige situaties bent terecht gekomen. Van thuisblijvers krijg je voor je vertrek altijd mee 'rijd voorzichtig' of 'doe voorzichtig'. Hoe ga je wijs op reis en zorg je voor de veiligheid van jezelf en van je reisgenoten op de camping?


Op weg naar de camping

Ga je ver weg op vakantie, laat dan je auto nakijken. Veel garages bieden een zogenaamde zomercheck aan, waarbij men jouw auto op een aantal belangrijke punten nakijkt. Denk aan het profiel van je banden, de bandenspanning, ruitenwisservloeistof, koelvloeistof, oliepeil, remmen. Ga je met de caravan op reis, dan is het ook raadzaam om deze te laten checken. Per slot van rekening staat die een (groot) deel van het jaar stil... Zorg dan voor goede caravanspiegels, eventueel met een dodehoekspiegel.


Als je lading hebt die uitsteekt, zoals een fietsendrager, denk dan aan een veiligheidsbord. Schaf wel het juiste bord aan, want het type bord dat je op je uitstekende lading moet bevestigen, kan per land verschillen. Zo heeft het 'waarschuwingsbord Spanje' drie diagonale rode strepen, het Italiaanse bord heeft er vijf, die dan wel wat smaller zijn. Ga je naar Spanje op vakantie en is je combinatie auto + caravan langer dan 12 meter, dan moet je reflecterende markeringsstickers op de caravan plakken en wel aan beide zijden achterop jouw caravan. Verder is het per land verschillend welke spullen je verplicht 'aan boord' moet hebben, zoals reflecterende hesjes, een verbanddoos of een alcoholtest. Zoek dat vooraf goed uit, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


Bescherm jezelf en je reisgenoten op de camping

Veiligheid kun je verschillend interpreteren. Aan de ene kant wil je veilig zijn in de zin dat jouw gezondheid en die van jouw reisgenoten geen gevaar loopt. Aan de andere kant heb je veiligheid in de zin van 'vrij van diefstal'.


Thuis houd je je (kleine) kinderen weg bij chemische middelen en het fornuis en op de camping ook, neem ik aan. Dus kijk uit met waar je de barbecue, skottel of een ander kooktoestel plaatst. Ga je met een bootje varen of kanoën, denk dan aan zwemvesten, voor je kinderen maar ook voor jezelf.


Rust de caravan uit met melders, zoals een gasmelder en een rookmelder. Ook is het verstandig om een brandblusser of branddeken mee te hebben. Dan kun je in geval van een calamiteit erger voorkomen.


Tijdens koude dagen is het heerlijk als je even een kachel aan kunt doen, maar een kachel kan potentieel gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn al onze elektrische kachels allemaal met een zogenaamde omvalbeveiliging uitgerust. Elektrische kachels gaan meteen uit als ze omkiepen en gaskachels kennen een soort thermische beveiliging. Bij omvallen gaat de vlam uit en daardoor wordt de gastoevoer geblokkeerd.


Kampeer je in een tent, gebruik dan, om nachtelijke struikelpartijen te voorkomen fluorescerende scheerlijnen of schaf voor vertrek lampjes voor aan scheerlijnen of haringen aan. In ons assortiment hebben we hiervoor onder meer haringbeschermkapjes Glow in the dark.


Om je auto te beschermen is de bumpcatcher aan te raden. Dat is een beschermplaat die je op de trekhaak kunt zetten en waarmee je voorkomt dat je auto bij het aan- of afkoppelen van jouw caravan of aanhangwagen beschadigd wordt.


Houd geboefte op afstand op de camping

Op de camping is de sociale controle redelijk groot. Je kent elkaar snel en mensen die er op het oog niets te zoeken hebben, worden vaak wel in de gaten gehouden. Diefstal voorkomen kun je niet op een camping, tenminste ik neem niet aan dat je jouw caravan uitrust met het laatste state-of-the-art alarmsysteem. Bovendien, een caravanwand of caravanraam is niet onbreekbaar. Maar je kunt zelf wel wat doen om de kans op diefstal zo klein mogelijk te houden. Wij raden een goedgekeurd disselslot in ieder geval aan, bijvoorbeeld de Al-Ko Safety Premium of de DoubleLock Compact Condor eventueel samen met een wielklem. Kijk goed na welke eisen jouw verzekeraar stelt.


Extra sloten op de deur zijn ook niet weg, bijvoorbeeld de Safe Door van Fiamma, waarmee je het inbrekers moeilijker maakt om binnen te komen. Ook een mooi artikel is de Fiamma instapgreep, een multifunctioneel artikel, want zoals de naam al verraadt, is het een handige hulp bij het in- en uitstappen van de caravan. Als die dichtgeklapt is op de deur, beveiligt hij tegen inbraak. Bovendien voorkomt hij openklappen tijdens het rijden.


Ik neem niet aan dat je je hele hebben en houden meeneemt naar de camping, maar je reispapieren, paspoort, pasjes en dergelijke wil je vast wel veilig opbergen. Een reiskluis is dan een goede investering.


Uiteraard had dit artikel nog veel langer kunnen zijn, maar ik heb me tot de basis beperkt. Hoe houd jij het eigenlijk veilig op de camping en op weg naar de camping?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...
Wij gebruiken cookies
Naar boven