Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Tentdoeken: welke is voor jou geschikt?

materiaal tentdoek buitentent

Het tentdoek van bijvoorbeeld je tunneltent kan uit verschillende materialen bestaan. Welk tentdoek voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Wij hebben de materialen voor je opgesomd en geven je de voor- en nadelen!

polyester tentdoek

Polyester tentdoek

Geschikt voor: een polyester tentdoek is geschikt voor korte kampeervakanties of voor rondtrekkende kampeerders met een tent.

Onderhoud: een polyester tentdoek is gemakkelijk te onderhouden. Is het tentdoek vuil? Dan kun je deze gemakkelijk schoonmaken met lauw water en een doekje. Polyester tenten zijn niet altijd 100% waterdicht op moeilijke plekken (bij naden, ritsen of lusjes), dus zorg ervoor dat je altijd extra naadverdichter meeneemt om eventuele lekkage te verhelpen.

Levensduur: licht polyester heeft een levensduur van 10 tot 20 gebruiksweken.

De voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
+ Aanschafprijs - Stiksels kunnen lekken
+ Lichtgewicht - Matige scheurbestendigheid
+ Korte droogtijd - Gevoelig voor condensvorming
+ Compacte verpakking - Gevoelig voor UV-straling
+ Opzetgemak - Onprettig leefklimaat (warm)
Katoenen tentdoek

Katoenen tentdoek

Geschikt voor: katoen is zwaarder dan polyester en is daardoor geschikt voor een langere kampeervakantie op één plek. Katoen heeft een goed ademend vermogen, dus hoge temperaturen zijn geen probleem.

Onderhoud: om schimmelvorming bij een katoenen tent te voorkomen moet deze om de paar jaar geïmpregneerd worden en altijd volledig droog ingepakt worden.

Levensduur: zwaargewicht katoen gaat circa 30 tot 55 gebruiksweken mee. Middengewicht doek 20 tot 40 weken en lichtgewicht doek 15 tot 40 weken.

De voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
+ Ademend - Lange droogtijd
+ Goed bestand tegen UV-straling - Gevoelig voor vuil- en schimmelvorming
+ Lange levensduur - Gewicht
+ Prettig leefklimaat - Aanschafprijs
polykatoen tentdoek

Polykatoen tentdoek

Geschikt voor: katoen/polyester (ook wel polykatoen genoemd) is een mengweefsel dat bestaat uit 35% katoen en 65% polyester. Deze stof wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame gezinstenten. Net als katoen is ook polykatoen erg geschikt voor een zomervakantie van een aantal weken.

Onderhoud: vlekken op een polykatoen tentdoek moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Meer informatie over het verwijderen van vlekken uit polykatoen, vind je in de blog 'Tent schoonmaken & opbergen in 4 stappen!'. Stof kan met een zachte veger worden weggeveegd. Om schimmelvorming te voorkomen moet ook dit doek volledig droog zijn voordat het ingepakt kan worden.

Levensduur: de levensduur van dit materiaal is bij goed onderhoud ongeveer 30 tot 40 gebruiksweken.

De voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
+ Ademend - Gevoelig voor schimmelvorming
+ Goed bestand tegen UV-straling - Lange droogtijd
+ Lichter dan 100% katoen - Zwaarder dan polyester
+ Prettig leefklimaat

Als je een tent met het juiste materiaal gevonden hebt, is het vervolgens van belang om deze goed te onderhouden, zodat je er lang van kunt genieten. Je leest het in onze blog: 'Levensduur tenten: hoe lang gaat een tent mee?'.


Deel dit artikel: