Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Luifel blog banner

Ontdek de voordelen van een luifel voor je caravan

Dinsdag, 28 Februari 2017

Ben jij een kampeerder die graag met zijn caravan rondtrekt en liever niet langer dan een paar dagen op dezelfde plek staat? Ja? Dan heb je vast geen zin om een complete voortent met een zwaar en vrij complex frame mee te sjouwen en op te zetten. Maar je wilt natuurlijk wel lekker buiten kunnen zitten, maar dan uit de zon. Dan heb je de keuze uit twee opties: een zakluifel of cassetteluifel. Zo'n luifel is binnen enkele minuten klaar voor gebruik en kost geen enkele bagageruimte.Gebruiksvriendelijk en multifunctioneel

Luifels zijn in eerste instantie ontworpen om schaduw te bieden tegen de felle zon, maar veel kampeerders gebruiken ze ook als onderdak tijdens een regenbui. Alle luifeldoeken van Fiamma en Thule Omnistor zijn gemaakt van hoge kwaliteit PVC en nemen geen vocht op. Daardoor is het geen probleem dat je het doek inrolt wanneer het nog nat is. Het fijne van een luifel van Fiamma of Thule Omnistor is dat je 'm flink kunt optuigen. Je kunt hem 'verrijken' met een zijwand, voorwand, voortent of extra regendoek. Vrijwel alles is mogelijk! De fabrikanten van deze luifels adviseren om bij storm de luifel niet te gebruiken. En bij sterke wind kun je echt niet zonder een stormband.Zakluifel: bevestiging via voortentrail

Voor een caravan is een zakluifel het populairst: de Fiamma Caravanstore of de Thule Omnistor Caravanstyle. Dit zijn luifels waarbij het doek en het frame op een handige manier in een hoes zitten geborgen. Thuis kun je de luifel al eenvoudig door de voortentrail trekken, zodat de luifel tijdens de reis aan jouw caravan hangt en geen extra ruimte in neemt. Bij aankomst op de camping open je eenvoudig de rits van de luifel en binnen 2 minuten zit je al heerlijk uit de zon. Ben je wat kleiner van stuk, dan is het verstandig om een opstapje mee te nemen als je niet goed bij de caravanrail kunt.Cassetteluifel: bevestiging via schroeven

Eén stapje hoger in luxe zijn cassetteluifels. Deze zonneschermen schroef je aan de caravan en zitten er dus vast aan. Op de camping draai je de luifel met een slinger uit. Je hebt geen gedoe meer met stangen en opstapjes en binnen no time zit je in de schaduw. Qua cassetteluifels kun je kiezen voor diverse types met ieder zijn eigen bevestiging. We lichten drie bevestigingsmogelijkheden toe:


1. Bevestiging op het dak
We merken dat mensen met een caravan tegenwoordig vaak kiezen voor een dakmodel, zoals de Thule Omnistor 6200. Deze luifel wordt door middel van drie montagerails (over de volledige breedte van de caravan) op het dak geplaatst. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je de montage ook prima zelf doen. Mocht je ergens langere tijd blijven staan, dan kun je altijd de voortent nog opzetten en dan laat je de cassette gesloten.


2. Bevestiging aan de wand
Wanneer je geen voortent meer wilt en alleen nog maar een cassetteluifel, dan kun je ook voor een wandmodel gaan, bijvoorbeeld de Thule Omnistor 5200. Aan de achterkant van deze cassette zit een profiel dat je in de caravanrail haakt. Het enige dat je qua bevestiging moet doen, is de cassette in de caravanrail kantelen en de luifel 'zekeren' met twee bouten, zodat de luifelbox niet meer uit de rail kan vallen.


3. Montage onder de caravanrail
Een derde mogelijkheid is het monteren van een wandluifel ónder de caravanrail, met behulp van de standaard meegeleverde adapterplaten. Zorg er bij deze montage wel voor dat je de adapters in het houtwerk van de caravan schroeft, zodat bij een stevige storm niet je halve caravanwand afbreekt. Een caravanwand bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit piepschuim en dit materiaal biedt onvoldoende draagkracht voor een opengedraaide luifel. Alleen het houten geraamte van de caravan is hier voor geschikt.Cassetteluifel met motor voor meer gemak

Mocht je het jezelf nog iets makkelijker willen maken, dan kun je een cassetteluifel ook nog van een motor voorzien. De motor vervangt de slinger waarmee je het doek uit de cassette draait. Als je jouw cassetteluifel van een motor voorziet, dan rolt het doek vanzelf uit de cassette. Je hoeft dan alleen nog maar de staanders eronder te plaatsen. Ideaal bijvoorbeeld wanneer het regent. Jij zit binnen lekker droog, zet de motor aan en het doek rolt zichzelf uit. Je kunt dan beschut onder het doek gaan staan en de staanders plaatsen.


Heb jij een zakluifel of een cassetteluifel? Wij zijn erg benieuwd hoe die je bevalt. Of kies je bewust voor iets heel anders? Laat het ons weten!

Reacties

T
"Om een zakluifel op te hangen wat moet dan de afstand van de rail tot de bovenzijde van de deur zijn om te zorgen dat de zakluifel niet voor de deur hangt?

groet tom"
"Hoi Tom, dat is per luifel verschillend maar 15 centimeter is in ieder geval voldoende. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
A
"Wat is de prijs voor evt een extra pees op het dak te laten maken voor een zakluifel?"
AH
"Hallo, wij hebben een zakluifel van thule gekocht de 1200. Nu willen we eigenlijk de tent en de zakluifel mee. Kan de zakluifel ook door een extra pees op het dak te laten maken mee. Als je de tent dan opzet dan ligt de zakluifel op het dak. Misschien iemand een andere tip? "
"Goedemorgen meneer/mevrouw Hospers,

Dat raden wij niet aan, omdat een zakluifel tegen de vlakke wand gemaakt moet worden en je niet overal een rail kunt plaatsen. Een oplossing zou een cassetteluifel zijn, bijv. de Thule 6300.

Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
J
"Hallo,

Nu hebben wij een etui luifel gekocht, maar komen wat in de problemen met het inschuiven. Onze Hobby uit 2010 heeft een wat diepere rail in bij het proberen in te schuiven van de etui strookt het materiaal niet goed waardoor de etui niet verder dan halverwege de bocht bij het dak kan worden ingeschoven. Hebben jullie een advies hoe dit te vermakkelijken? Smeermiddel?"
"Goedemiddag Jan,

Helaas is dit een bekend probleem bij de Hobby caravans van tussen 2009 en 2013. Deze hebben namelijk een sierrand die ervoor zorgt dat de rail dieper is. Dat zorgt ervoor dat het inderdaad moeilijker is om een luifel of voortent te bevestigen. Het is wel mogelijk, maar het kost wel wat meer tijd en moeite. Helaas moet ik je mededelen dat hier geen oplossing voor is.

Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
R
"Wij willen misschien een Omistore 6300 op onze Fendt uit 2017 laten monteren. Nu hoorde ik dat de adapter daarvoor niet meer met rails over het dak van je caravan wordt gemonteerd, maar dat de adapter op het dak wordt gelijmd. Klopt dit ?"
"Hoi Ronnie, Dat klopt. Dit is de link voor de juiste adapter: https://www.obelink.nl/thule-omnistor-caravan-roof-adapter-400-cm.html en dit is de link voor de bijbehorende montage kit (lijm): https://www.obelink.nl/forch-ms-lijmkit-polymeer-k127.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JH
"Hallo, wij zijn ons aan het oriënteren voor een zakluifel voor aan onze Hobby 545 KMF uit 2010. Nu heb ik ergens gelezen dat de kunststof lijst waar de goot voor de pees inzet, door zijn uitstekende vorm problemen geeft bij de bevestiging van de dakliggers. Dit zou vooral bij de Thule voor komen terwijl wij juist de Thule zouden willen kiezen.
Wat is de ervaring of advies hierin?"
"Hallo Jan, De Hobby caravans tussen 2009 en 2013 hebben inderdaad een speciale kunststof kap die iets uitsteekt. Fiamma heeft hier een speciaal adaptersetje voor. In 2009 was de huidige Thule-zakluifel er nog niet, de Thule Omnistor 1200. Die heeft geen adaptersetje en past minder mooi aan je caravan. Wij raden je de Fiamme Caravanstore XL aan, samen met de Hobby adapter: https://www.obelink.nl/fiamma-caravanstore.html + https://www.obelink.nl/fiamma-kit-hobby-knaus-caravanstore.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
J
"Hoi,
Heb een Fendt 520 wat is de grootste maat zakluifel die ik plaatsen kan."
"Hallo, Wat is de lengte van het rechte deel van je caravanrail? Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
G
"Wij hebben een Eriba Exciting 470 ( broertje vd LMC Musica) past daar een 4.00m luifel op? Of moet het minder of kan het meer zijn?"
WV
"Hallo,

Er is op woensdag 3 oktober 2018 een vraag gesteld of er op een caravan elddis avante 462 uit 2008 een cassetteluifel of zakluifel kan.
Ik heb een zelfde caravan dus ben erg benieuwd wat uw antwoord was.

"
"Hallo, Een zakluifel zou kunnen passen als de afstand tussen de rail en de lamp aan de achterkant groter is dan 12 centimeter. Als dit groter is dan 12 centimeter, heb je voor de juiste maat nog de rechte raillengte nodig. Als je wilt weten of er een cassetteluifel op past, hebben we een foto nodig van het dak van je caravan. Groetjes, Team Obelink.
"
Antwoord Obelink
JS
"hallo
wij hebben een Caravelais Antaris style 470 wij willen een cassette onistore 5200 402x 250 m. aan de tentrail laten maken is dit mogelijk en kan dat door obelink gedaan worden en moet ik dan een afspraak maken."
"Hallo, De Caravelair Antares Style 470 uit 2018 heeft een rechte raillengte van 400 cm, hier past de Thule Omnistor 5200 400 aan. Mocht je een ouder model caravan hebben, moet je zelf even nameten hoe lang het rechte gedeelte van de rail is. Ook moet de caravanwand in een hoogte van 15 cm volledig vrij zijn, onder de rail.

De luifel kan hier worden gemonteerd in de werkplaats, de cassette wordt dan in de caravanrail geschroefd. Hierna kun je normale voortent niet meer gebruiken. Deze montage duurt een uur en daarna kun je de caravan weer meenemen. Voor de montage is een afspraak nodig, daarvoor kun je het beste even bellen.

Groetjes, Team Obelink."
Antwoord Obelink
Laden...