Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Luifel blog banner

Ontdek de voordelen van een luifel voor je caravan

Dinsdag, 28 Februari 2017

Ben jij een kampeerder die graag met zijn caravan rondtrekt en liever niet langer dan een paar dagen op dezelfde plek staat? Ja? Dan heb je vast geen zin om een complete voortent met een zwaar en vrij complex frame mee te sjouwen en op te zetten. Maar je wilt natuurlijk wel lekker buiten kunnen zitten, maar dan uit de zon. Dan heb je de keuze uit twee opties: een zakluifel of cassetteluifel. Zo'n luifel is binnen enkele minuten klaar voor gebruik en kost geen enkele bagageruimte.Gebruiksvriendelijk en multifunctioneel

Luifels zijn in eerste instantie ontworpen om schaduw te bieden tegen de felle zon, maar veel kampeerders gebruiken ze ook als onderdak tijdens een regenbui. Alle luifeldoeken van Fiamma en Thule Omnistor zijn gemaakt van hoge kwaliteit PVC en nemen geen vocht op. Daardoor is het geen probleem dat je het doek inrolt wanneer het nog nat is. Het fijne van een luifel van Fiamma of Thule Omnistor is dat je 'm flink kunt optuigen. Je kunt hem 'verrijken' met een zijwand, voorwand, voortent of extra regendoek. Vrijwel alles is mogelijk! De fabrikanten van deze luifels adviseren om bij storm de luifel niet te gebruiken. En bij sterke wind kun je echt niet zonder een stormband.Zakluifel: bevestiging via voortentrail

Voor een caravan is een zakluifel het populairst: de Fiamma Caravanstore of de Thule Omnistor Caravanstyle. Dit zijn luifels waarbij het doek en het frame op een handige manier in een hoes zitten geborgen. Thuis kun je de luifel al eenvoudig door de voortentrail trekken, zodat de luifel tijdens de reis aan jouw caravan hangt en geen extra ruimte in neemt. Bij aankomst op de camping open je eenvoudig de rits van de luifel en binnen 2 minuten zit je al heerlijk uit de zon. Ben je wat kleiner van stuk, dan is het verstandig om een opstapje mee te nemen als je niet goed bij de caravanrail kunt.Cassetteluifel: bevestiging via schroeven

Eén stapje hoger in luxe zijn cassetteluifels. Deze zonneschermen schroef je aan de caravan en zitten er dus vast aan. Op de camping draai je de luifel met een slinger uit. Je hebt geen gedoe meer met stangen en opstapjes en binnen no time zit je in de schaduw. Qua cassetteluifels kun je kiezen voor diverse types met ieder zijn eigen bevestiging. We lichten drie bevestigingsmogelijkheden toe:


1. Bevestiging op het dak
We merken dat mensen met een caravan tegenwoordig vaak kiezen voor een dakmodel, zoals de Thule Omnistor 6200. Deze luifel wordt door middel van drie montagerails (over de volledige breedte van de caravan) op het dak geplaatst. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je de montage ook prima zelf doen. Mocht je ergens langere tijd blijven staan, dan kun je altijd de voortent nog opzetten en dan laat je de cassette gesloten.


2. Bevestiging aan de wand
Wanneer je geen voortent meer wilt en alleen nog maar een cassetteluifel, dan kun je ook voor een wandmodel gaan, bijvoorbeeld de Thule Omnistor 5200. Aan de achterkant van deze cassette zit een profiel dat je in de caravanrail haakt. Het enige dat je qua bevestiging moet doen, is de cassette in de caravanrail kantelen en de luifel 'zekeren' met twee bouten, zodat de luifelbox niet meer uit de rail kan vallen.


3. Montage onder de caravanrail
Een derde mogelijkheid is het monteren van een wandluifel ónder de caravanrail, met behulp van de standaard meegeleverde adapterplaten. Zorg er bij deze montage wel voor dat je de adapters in het houtwerk van de caravan schroeft, zodat bij een stevige storm niet je halve caravanwand afbreekt. Een caravanwand bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit piepschuim en dit materiaal biedt onvoldoende draagkracht voor een opengedraaide luifel. Alleen het houten geraamte van de caravan is hier voor geschikt.Cassetteluifel met motor voor meer gemak

Mocht je het jezelf nog iets makkelijker willen maken, dan kun je een cassetteluifel ook nog van een motor voorzien. De motor vervangt de slinger waarmee je het doek uit de cassette draait. Als je jouw cassetteluifel van een motor voorziet, dan rolt het doek vanzelf uit de cassette. Je hoeft dan alleen nog maar de staanders eronder te plaatsen. Ideaal bijvoorbeeld wanneer het regent. Jij zit binnen lekker droog, zet de motor aan en het doek rolt zichzelf uit. Je kunt dan beschut onder het doek gaan staan en de staanders plaatsen.


Heb jij een zakluifel of een cassetteluifel? Wij zijn erg benieuwd hoe die je bevalt. Of kies je bewust voor iets heel anders? Laat het ons weten!

Reacties

A
"Wat is de prijs voor evt een extra pees op het dak te laten maken voor een zakluifel?"
D
"We willen graag op onze hymer 644 een thule omnistore 5200 luifel laten plaatsen. Wat zijn de totale kosten."
N
"Hallo. Kan in alle merken en modellen van cassette luifels een wintertent aangebracht worden ? Wij willen zondag een wintertent kopen maar weten niet of er op onze luifel een rail voorzien is om dit tentje door te trekken. Kunnen ook niet kijken want caravan is bij aankoop direct naar winterstalling gegaan, een eind rijden.
Graag hulp, alvast bedankt.
Groetjes Nancy"
TR
"Goeden middag,

Wij hebben een hobby 450 UF uit 2009 en welke maat omnistore 6002 kunnen wij hierop monteren?
In u verhaal geeft u aan dat het makkelijk zelf te doen is. Weet u ook of er een beschrijving is hoe dit moet gebeuren. Ook lees ik veel over lijmen van de bevestiging set welke lijm moet ik hiervoor gebruiken.
"
GV
"Goedenmiddag,
Ik heb een kip kompakt met hefdak. De ruimte tussen bovenkant deur en rail waaraan de luifel wordt bevestigd, is 13 cm. Ik wil graag weten of hier een zakluifel in opgerolde toestand tussen past zodat deze niet voor de deur hangt."
MV
"Dank voor uw antwoord. In antwoord op uw antwoord en vraag: het rechte gedeelte is 260 cm. Daarna loopt het nog zo'n 110 cm recht schuin naar beneden. "
"Hi Marco, Op je caravan past dus een luifel van maximaal 260cm. Dit is bijvoorbeeld de Thule Omnistor 1200 260 of de Fiamma Caravanstore 225." Antwoord Obelink
MV
"Dames/Heren,
Wij hebben een Bürstner 400 TS Fun. Deze caravan heeft een knikdak. Is het mogelijk om hier een zakluifel van 350 cm aan te hangen? Alvast onze dank. "
JV
"Wij hebben een sprite caravan van 4 meter met een dak dat in het midden schuin af loopt naar de zijkanten .Dus een onderbreking in het midden.
Heb gehoord dat een zakluifel op een recht stuk moet zitten en dat is dus te klein en loopt 2 kanten uit schuin naar beneden vanaf het midden."
TP
"Wat is de maximale lengte voor een wandcasetteluiel zoals de omnistore5200 voor mijncaravan een hobby ul 495"
OV
"Wat kost een handbediende cassetteluifel voor een Bürstner Belcanto bouwjaar 2008, die bevestigd wordt in de bestaande voortentrail?"
"Ik kan helaas niet bepalen wat het rechte stuk caravanrail is. Ik ga er vanuit dat je met 'handbediende luifel' bedoelt dat deze met een slinger mag worden uitgedraaid. We kunnen dan 2 luifels adviseren: De Fiamma F45s Polar White Box of de Omnistor-Thule 5200 White. Meet eerst het rechte stuk van je caravanrail op voordat je een keuze maakt betreft de lengte. Bij vragen kun je bellen naar 0543-532 632." Antwoord Obelink
Laden...