Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Ongeluk in een klein hoekje blog banner

Ongeluk in een klein hoekje

Maandag, 22 Juni 2015

Je vertrekt op vakantie met de auto en voordat je het weet, gaat er van alles mis: Tijdens een korte stop valt je dochtertje op de grond en haalt haar knie open, jij snijdt je aan een mes terwijl je een broodje aan het smeren bent en je zoontje heeft zich bezeerd aan een paar brandnetelstruiken. Je baalt als je erachter komt dat de pleisters helemaal onderin de koffer liggen en realiseert je dat een verbanddoos op de achterbank op dit moment dé oplossing was geweest.


Verplicht?!

Een verbanddoos in de auto is in Nederland niet verplicht, dus deze wordt snel vergeten op het jaarlijkse inpaklijstje voor op vakantie. Better be safe than sorry en neem altijd een EHBO-doos mee voor onderweg! Zorg dat de verbanddoos op een handige plek in de auto ligt. In bovenstaande situatie wil je pleisters en verband binnen handbereik hebben zodat je snel kunt handelen. Leg de doos bijvoorbeeld onder de bijrijdersstoel (als dit past), op de achterbank of op de hoedenplank. Heb je nergens plek meer, leg de doos dan bovenop de rest van de spullen in de kofferbak. Een klein schrammetje is snel te verhelpen met een leuke dierenpleister, maar als er echt iets gebeurt, heb je onderweg niet de mogelijkheid om binnen een paar minuten aan goede pleisters of verband te komen. Een verbanddoos in de auto is in dit geval letterlijk je eerste hulp.


In o.a. de volgende landen is het zelfs verplicht om een verbanddoos bij je te hebben onderweg: België, Duitsland, Hongarije, Griekenland, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije. Formeel gezien geldt deze verplichting alleen voor de inwoners van het land zelf, maar je kunt in het buitenland beter het zekere voor het onzekere nemen voordat je in aanraking komt met de lokale politie.


Inhoud

Per land is het verschillend wat er precies in de verbanddoos moet zitten, maar zorg dat je in ieder geval voldoende bij je hebt. Je kunt de doos zo uitgebreid kopen/maken als je zelf wilt van simpele pleisters tot allerlei medicijnen. Mocht je verbanddoos verschillende vloeibare geneesmiddelen bevatten, controleer hiervan dan jaarlijks of halfjaarlijks de houdbaarheid. Vooral drankjes zijn na openen niet lang meer houdbaar. Een standaard verbandtrommel voor in de auto volgens de richtlijnen van het oranje kruis heeft de volgende inhoud:

 • Wondpleisters
 • Hechtpleisters
 • Snelverband
 • Verbandwatten
 • Driekantige doek
 • Ontsmettingsmiddel
 • Pincet
 • Eerste hulp schaar
 • Paar vinyl handschoenen
 • Reddingsdeken
 • Tekenverwijderset
 • Instructie eerste hulp

Je moet ook maar net weten waarvoor je alles kunt gebruiken, maar als je dit bij je hebt, kun je in ieder geval een hoop wondjes verbinden. Het zal ongetwijfeld minder stress en traantjes opleveren tijdens de reis, want pleisters en verband kunnen wonderen verrichten.


Heb jij standaard een verbanddoos in je auto?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...