Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Klaar voor de wintersport blog banner

Klaar voor de wintersport

Vrijdag, 13 November 2015

De blaadjes zijn bijna overal van de bomen, met andere woorden: de winter is in aantocht. Houd je wel van een actieve vakantie en ben je liefhebber van de kou en sneeuw? Dan is wintersport iets voor jou! Heb je weinig tot geen ervaring met wintersport of moet je hoognodig een nieuwe outfit? Lees dan zeker verder. We gaan in op het aanschaffen van skischoenen, ski's, skistokken, skihelm, skibril en skikleding.


Skischoenen

Je denkt wellicht, dat het niet zo veel uitmaakt, welke skischoen je kiest, maar niets is minder waar. De skischoenen verbinden jou met je ski's. Een skischoen moet natuurlijk comfortabel zitten, maar ook jouw gevoel en bewegingen overbrengen op je ski's. De keuze in skischoenen is reuze. Over het algemeen kiezen beginnende skiërs voor een wat soepelere en comfortabele schoen.


De stijfheid van skischoenen duiden we aan met flexwaarde. Hoe hoger de flexwaarde, des te stijver de skischoenen zijn. Een soepele schoen zit fijner en is vooral geschikt voor beginners. Ben je al meer geoefend, dan heb je waarschijnlijk voorkeur voor een stuggere schoen, die sneller op jouw gevoel en beweging reageert. Als je skischoenen gaat passen, mag je, als je rechtop staat, de voorkant van de schoen iets voelen, maar het moet wel mooi aansluiten. Wanneer je in je skipositie staat, creëer je ruimte bij de tenen. Hoe strakker de schoen zit, hoe minder moeite je hoef te doen om een bepaalde beweging te maken.


Kies de juiste ski

Net als bij skischoenen is bij ski's de keuze reuze. Je kunt ski's in verschillende categorieën indelen, bijvoorbeeld op de gebruikersniveau: beginner, gevorderd, zeer ervaren. Maar indelen kan ook aan de hand van waar je wilt gaan skiën. Zoek je alleen geprepareerde pistes op of ga je liever van de gebaande paden af en ga je off-piste door de diepere sneeuw?


In ons assortiment hebben we ski's voor de beginnende tot gemiddeld ervaren skiër. Pisteski's zijn zeer geschikt om op geprepareerde pistes te skiën. Wil je met je ski alle kanten op kunnen? Ga dan voor de all-mountainski. Een all-mountainski 'rockert' (loopt op) aan zowel de voor als achterzijde, waardoor deze breder inzetbaar is. Daarnaast zijn dit soort ski's over het algemeen wat breder waardoor ze wat beter op losse sneeuw blijven liggen en daarmee eigenlijk voor alle omstandigheden geschikt. Op de piste, maar ook daarbuiten.


De eerste ski's waren allemaal van hout. Ook nu zijn veel ski's deels nog van hout gemaakt. De kern is in dat geval van hout en eromheen zit kunststof, vaak polyethyleen. Uiteraard zijn er ski's die volledig van kunststof zijn. Een belangrijke term bij ski's is de vergevingsgezindheid. Hoe stijver een ski, hoe minder vergevingsgezind die is. In de praktijk betekent dit, dat een foutje moeilijker te corrigeren is dan bij een soepelere ski.


Bij het kiezen van de maat (lengte) van de ski, speelt meer mee dan alleen de lichaamslengte. Je moet ook rekening houden met jouw stijl van skiën en je persoonlijke voorkeur. Van groot belang is dat je een ski niet te kort koopt! Zoals al eerder aangegeven, rockert een all-mountainski, zoals de Rossignol Experience 80 zowel aan de voor- als achterkant en daardoor gebruik je minder effectieve lengte van de ski. Om dat de compenseren koop je deze tot wenkbrauwhoogte. Een pisteski, zoals de Rossignol Pursuit 400 ltd, rockert daarentegen voornamelijk alleen aan de voorzijde waardoor je meer van de lengte effectief gebruikt. Dit is de reden dat je deze wat korter kunt kopen. Wij adviseren deze tot neushoogte.


Welke skistokken kies je?

Net als ski's en skischoenen zijn skistokken er ook in verschillende soorten en maten. Je hebt ze nodig om te helpen overeind te komen wanneer je gevallen bent. Verder zet je je natuurlijk af met de stokken en duw je jezelf omhoog op stukken die licht hellen. Maar je hebt ze vooral nodig voor het bewaren van je evenwicht.


Net als bij de aanschaf van ski's is ook bij skistokken het bepalen van de voor jou juiste lengte van belang. Stelregel is doorgaans dat je de stok net onder het rozet vastpakt. Dan ga je in de skihouding staat, waarbij jij je het prettigst voelt. Houd dan aan dat de hoek van je onderarm ten opzichte van je bovenarm ongeveer 90 graden is. Als de hoek goed is, heb je de voor jou passende lengte. Skistokken zijn meestal van aluminium of carbon. Aluminium kan meebuigen, maar breekt niet snel. Bij carbon is precies het tegenovergestelde het geval. Een carbonstok verbuigt niet, maar kan onder grote extreme belasting wel breken.


Skihelm

Het dragen van een skihelm is voor volwassenen niet verplicht, – voor kinderen in veel gevallen wel –, maar is met de hoge snelheden die je kunt bereiken, zeker aan te raden. De helm moet goed aansluiten en redelijk 'vacuüm' om je hoofd zitten. Dat wil zeggen, als je je hoofd buigt of met je hoofd knikt, dat de helm goed blijft zitten. De meeste helmen zijn aan de achterkant voorzien van een draaisysteem of luchtpompsysteem, waarmee je de helm passend maakt en daarnaast meestal ook voorzien van een kinband.


Skibrillen

Naast skischoenen, ski's, skistokken en een skihelm is een skibril ook een onderdeel van de skibasics. Een goede skibril past goed, sluit goed aan op de helm, beslaat niet en beschermt. Deze beschermt je ogen tegen opspattende sneeuw, wind, maar vooral ook tegen de zon. Sneeuw reflecteert het zonlicht en vergroot zo de blootstelling aan UV-stralen. Een goede skibril verhindert dat het zonlicht via de zij- en onderkant van je bril in je ogen schijnt. Let op: een gewone zonnebril volstaat niet, want die biedt bij het skiën te weinig bescherming. Skibrillen zijn met verschillende kleuren lenzen, het belangrijkste deel van de bril, verkrijgbaar. Als het zonnig is, is een donkere lens het prettigst. Een skibril met oranje lenzen is tijdens vrijwel alle weersomstandigheden te gebruiken. Als de weersomstandigheden vaak wisselen, dan is een bril die meekleurt de beste optie. In ons assortiment hebben we de Sinner Mohawk, die zich binnen 7 seconden aan de weersomstandigheden aanpast.


Jouw ski-uitrusting is bijna compleet. Uiteraard moet je ook nog om kleding bekommeren, een ski-jas, broek, handschoenen. Daarover schrijven we binnenkort een blog. Waar let jij eigenlijk op bij de aanschaf van skispullen?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...