Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Kamperen met kinderen: hoe maak je het leuk?

Maandag, 11 Juni 2018

Ben je al een ervaringsdeskundige op het gebied van campingvakantie met kinderen? Dan weet je als geen ander hoe leuk dit is. Of zit je nog te twijfelen of het iets voor je gezin is, dan is dit blog voor jou. Wij leggen je uit waarom kamperen voor kinderen zo goed is en hoe je het als ouders nog leuker kunt maken.


Het positieve effect van kamperen op kinderen:

 • Frisse lucht: De hele dag (en nacht) in de frisse lucht zijn is heel gezond en bevordert een goede slaap. Je zult zien dat menig kind, dat thuis maar moeilijk het bed in te krijgen is, op de camping als een blok in slaap valt.
 • Goed voor de ogen: Kinderen hebben tegenwoordig door hun veelvuldig omgang met tablets, telefoon en televisie veel meer kans op bijziendheid dan vroeger. Buiten spelen en dus je ogen scherpstellen op objecten in de verte, is goed voor kinderogen. Ook daglicht speelt een rol. Hoe meer kinderen buiten komen, hoe kleiner de kans op bijziendheid.
 • Veel beweging: Ook hardnekkige bankhangers komen op de camping vanzelf in beweging.
 • Natuurlijk speelgedrag: Onlangs meldde het expertisecentrum VeiligheidNL dat kinderen ´gevaarlijker´ zouden moeten spelen. Bepaalde risico’s nemen bij het spelen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van kinderen. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen, worden zelfstandiger en motorisch vaardiger. Op de camping hebben kinderen daar volop de gelegenheid toe. Tip: Wees niet te overbezorgd en gun de kinderen hun (soms ook pijnlijke) ervaringen bij het spelen.
 • Sociaal: Op de camping maken kinderen meestal snel contact met anderen kinderen ongeacht hun sociale achtergrond of afkomst.
 • Contact met het eenvoudige leven: Thuis alle luxe en elke dag met de auto naar school? Op de camping maken de kinderen contact met het eenvoudige leven zonder veel luxe. Wedden dat ze het niet erg vinden?

Redenen genoeg om met je kinderen op kampeervakantie te gaan. Je kunt het nog een stukje leuker maken als je een paar tips behartigt.


Vóór de vakantie

Voorpret is misschien de leukste pret. Dat geldt zeker ook voor kinderen. Het is leuk maar ook zinvol als je kinderen voorbereidt op de vakantie. Op die manier maak je van de dagen vóór de reis al een leuke tijd.

 • Wensenuurtje: Ga voordat je een camping uitkiest met je kinderen bij elkaar zitten voor een wensenuurtje. Laat iedereen vertellen, wat hij graag zou willen. Zeker met wat grotere kinderen is dat essentieel om samen tot een beslissing te komen.
 • Maak een aftelkalender met de kinderen voor bijvoorbeeld de laatste tien dagen voor de vakantie. Kinderen vinden het heel leuk om op die manier naar de vakantie toe te leven. Vooral handig voor kinderen die veel structuur nodig hebben. Een aftelkalender geeft hun een visueel beeld van de dagen voor de vakantie. Hierdoor heeft je kind een houvast en voelt hij zich betrokken bij de planning.
 • Laat je kinderen zelf hun koffer inpakken, natuurlijk met de nodige hulp. Het maakt kinderen trots als ze hun eigen dingen kunnen inpakken. Bovendien leren ze daarbij verantwoording voor hun eigen spulletjes te nemen. Je zult verrast zijn hoeveel ook kleine kinderen al zelfstandig kunnen doen.
 • Vakantiekussen maken: Koop een witte kussensloop en laat de kinderen deze sloop met textielverf leuk versieren tot een persoonlijk vakantiekussen. Dit gaat mee in de auto en natuurlijk bij de slaapplek. Niet alleen leuk voor op de camping maar later ook als herinnering aan deze vakantie.
 • Laat je kinderen zelf spulletjes uitzoeken, zoals zaklantaarns, slaapzakken, kinderbestek, stoeltjes en andere dingen. De Wander Wonder Collectie heeft leuke campingspulletjes speciaal voor kinderen.
 • Proefslapen in de tent: Zet samen met de kinderen de tent op in de tuin of elders en laat de kinderen één nacht proefslapen. Leuk voor de kinderen, maar ook handig om te zien of je in de slaapcabine nog wat mist.
 • Opdracht geven: Geef de wat oudere kinderen de opdracht via internet uit te zoeken wat in de omgeving van de camping te doen is. Daarmee betrek je ze bij de planning.
 • Eigen auto-koffertje: Laat je kinderen een eigen koffertje of tas samenstellen met allerlei leuke dingen om onderweg te doen zoals spelletjes, puzzels, tekenspullen, films om te kijken. Laat ze ook wat van hun lievelingssnoepjes inpakken (niet te veel!). Dit koffertje mag dan echt pas in de auto gebruikt worden. Extra Tip: doe voor elk kind een kleine verrassing in zijn koffer en laat ze één dag van tevoren alvast beginnen met raden wat het zou kunnen zijn. Dat maakt het extra spannend!

Er zijn nog veel meer dingen die je zou kunnen doen om je kinderen (en jezelf) alvast in vakantiestemming te brengen. Laat je fantasie de vrije loop en probeer als een kind te denken. Misschien weet je nog wat jij als kind spannend vond aan vakantie? Neem even bewust de tijd dit soort herinneringen op te roepen. Dat is niet alleen leuk, maar ook ontspannend tijdens de drukke vakantievoorbereidingen.


Onderweg met de auto

En dan is er natuurlijk de autorit naar de vakantiebestemming. Soms maar een paar uurtjes, soms een hele dag. Veel ouders kijken erg tegen deze rit op. Niet nodig, als je op een paar dingen let:

 • Laat merken dat je zin hebt in de autorit: Als je van tevoren al gespannen bent en allerlei strenge regels opstelt, is dat niet goed voor de stemming. Maak er een vrolijke dag van!
 • Ga elke 1,5 uur pauzeren (tenzij de kinderen slapen). Ook al zou jezelf liever langer doorrijden. De kinderen hebben beweging en afwisseling nodig.
 • Beweging: Ga in de pauze een balspelletje, verstoppertje, of iets anders doen waar de kinderen beweging krijgen en een beetje moe worden. Met het praktische FiveStars junior sport set heb je maar liefst vijf buitenspelen in één set. Handig voor de pauze onderweg en later ook op de camping.
 • Vergeet het auto-koffertje niet.
 • Maak spelletjes met zijn allen in de auto. Op internet vind je veel voorbeelden van grappige en eenvoudige (woord-)spelletjes die je onderweg kunt doen.
 • Eten en drinken: Let bij kinderen die snel misselijk worden in de auto op, dat ze geen prik drinken en geen vette dingen eten. Gehaktballetjes en kaasblokjes zijn een geliefd en makkelijk tussendoortje.

En dan ben je eindelijk op de camping en kan het genieten met en van elkaar beginnen.


Op de camping

 • Wensdag: Laat elk kind (en ook de volwassenen) één dag kiezen, waarop hij mag bepalen wat er gebeurt. Laat het kind al voor de vakantie daarover nadenken en het opschrijven of een tekening daarover maken. Je kunt een bepaald budget aangeven wat die dag mag kosten maar het kan ook zonder kosten zijn. Bijvoorbeeld: een hele dag iedereen met de vingers eten; schat verstoppen die de ouders moeten vinden; één avond zo laat naar bed als het kind zelf wil; een pyjama-dag etc..
 • Slechtweer-feestje: Maak van een dag slecht weer juist een leuke dag. Ga met laarzen en regenjas op pad en stamp door alle plassen die je maar kunt vinden. Wedden dat niet alleen de kids, maar ook jezelf – na aanvankelijke schroom – veel plezier zult hebben?
 • Organiseer een familietoernooitje (voetbal, tafeltennis of een ander spel) met andere gezinnen op de camping. Goed voor het familiegevoel!
 • De drie R´s (regelmaat, rust, reinheid). Ben je een grote voorstander van de drie R`s in de kinderopvoeding? Laat deze dan op de camping zo veel mogelijk los!

Samengevat: Kamperen met kinderen is een uitgelezen kans om op een leuke, sociale en gezonde manier met elkaar tijd door te brengen, dichter bij de natuur en bij elkaar te komen. Waar wacht je nog op?Heb jij nog tips over kamperen met kinderen? Deel je ervaring dan met ons en onze lezers door een reactie te plaatsen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...