Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Hoeveel luchtdruk in een opblaasbare (voor)tent?

Woensdag, 4 April 2018

Ook in 2018 blijft het een trend: de opblaasbare tenten. Een opblaasbare (voor)tent biedt een heleboel opzetgemak en is bovendien erg stevig. Bij het oppompen van je tent is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid luchtdruk toevoegt. Op die manier blijft je tent stevig staan en kan er niets misgaan. Benieuwd wat nou de juiste luchtdruk is voor de luchtbuizen in je tent? Wij leggen het je uit!Hoe meet je de luchtdruk?

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe de luchtdruk precies gemeten wordt. Dit kan op verschillende manieren:


Luchtpomp met manometer

Meestal zit op de pomp van een opblaasbare (voor)tent een manometer. Met een manometer meet je de druk van de luchtbuizen. Deze geeft twee waardes weer: de luchtdruk in PSI en de luchtdruk in Bar. Tijdens het oppompen van je tent, kun je dus via deze meter in de gaten houden hoeveel druk je op dat moment toevoegt.


Luchtpomp met overdrukventiel

Soms heeft een pomp alleen een overdrukventiel zonder manometer. Met een overdrukventiel kun je door pompen totdat de luchtdruk 7 PSI heeft behaald. Als dit behaald is, komt de lucht er via het overdrukventiel weer uit.


Het is beter om met een luchtpomp met manometer te werken: dit is preciezer en je kunt zelf in de gaten houden hoeveel PSI je toevoegt. Met een overdrukventiel heb je niet de optie om meer lucht toe te voegen dan 7 PSI, terwijl dit in sommige situaties wel beter zou zijn in verband met de temperatuur.Luchtdruk in verhouding tot buitentemperatuur

In het instructieboekje van je opblaasbare (voor)tent staat aangegeven hoeveel luchtdruk er in de luchtbuizen moet worden toegevoegd. De ideale druk ligt tussen de 7 en de 12 PSI (0.55 -0.8 bar). Uit onderzoek van Kampa is gebleken dat de druk verandert door de buitentemperatuur. De luchtdruk zet door de temperatuurstijging uit en visa versa. Het onderstaande schema laat zien hoe de luchtdruk in de luchtbuizen varieert bij verschillende temperaturen:Luchtdruk PSILuchtdruk BARTemperatuur °CTemperatuur °F
120,8350°C122°F
10,50,7640°C104°F
9,70,6930°C86°F
90,6220°C<68°F
8,20,5510°C50°F
7,50,50°C32°F
6,70,48-10°C14°F
5,90,41-20°C-4°F
5,20,34-30°C-22°F

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien, kun je bij 20 graden de buizen opblazen tot 9 PSI. Als de temperatuur vervolgens gedurende de dag stijgt naar 30 graden, dan zet de luchtdruk zichzelf uit tot 9,7 PSI. Stijgt de temperatuur richting de 40 graden, dan loopt de luchtdruk op tot 10,5 PSI. Daalt de temperatuur naar 0 graden, dan wordt de druk minder, rond de 7,5 PSI.


Als je bij 20 graden de buizen zal opblazen tot bijvoorbeeld 5 PSI en de temperatuur ’s avonds daalt tot aan het vriespunt, dan zou de druk zo laag kunnen worden dat er te weinig druk in de buizen zit, waardoor de tent in elkaar kan zakken. Let er dus op dat je genoeg luchtdruk toevoegt in de buizen. Luchtbuizen zijn erg sterk en stevig, maar het is wel belangrijk dat de juiste hoeveelheid druk wordt toegevoegd.Kan een luchtbuis kapot gaan door teveel druk?

Naast Kampa opblaasbare (voor)tenten, hebben we natuurlijk ook onze eigen Obelink opblaasbare tenten. Ondanks dat er in onze handleiding vaak staat aangegeven dat de maximale luchtdruk 7 PSI is, kan het geen kwaad om bovenstaande tabel te hanteren en dus waar nodig meer druk toe te voegen. Over het algemeen geldt dat er onder de 15 PSI vrijwel niets mis kan gaan. Als je onder de 15 PSI blijft, hoef je niet bang te zijn dat de luchtbuizen knappen.


Heb je een opblaasbare tent die niet van Obelink of Kampa is? Dan kun je het beste de handleiding raadplegen om de juiste luchtdruk te bepalen. Wat is jouw ervaring met een opblaasbare tent?

Reacties

JD
"Ik sta nu 28 april 2019 in Weisbriach (vlakbij de Weisensee) en het is nu -1 graden. Gisteravond bij +15 gr onze Doréma Contura 330 opgezet. Deze tent heeft 4 tubes die tussen de 0,3 en 0,4 bar luchtdruk mogen hebben. Vanochtend dus natte sneeuw op het dak en alles hangt door. Derhalve een tip: airtube-tenten zetten veelal iets sneller op dan frametenten maar zijn wel gevoelig voor koude (lees onder 0 gr temp met kans op sneew). Alles wordt te zwaar en gaat hangen. "
A
"Klinkt best vreemd, dat de luchtdruk in de buizen van de tent minder is dan de luchtdruk buiten (ca 1Bar) Lijkt mij dat de buizen dan door de buitenluchtdruk in elkaar worden gedrukt en dat de tent niet omhoog komt? Ik pomp mijn Kampa Air op totdat de buizen hard zijn..."
"Hoi Andre, de luchtbuizen zetten vanzelf meer uit als de temperatuur buiten stijgt. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
BR
"Ik heb de kampa rally air pro plus tent gekocht en er zit een pomp bij met bar-meter. Mij is niet duidelijk uit de handleiding als de site hoe ik precies kan zien wanneer er genoeg lucht in zit. De meter beweegt bij het oppompen maar stopt niet ofzo bij 0.8 bar....moet ik dan doorpompen of is het anders te zien? Ben even benieuwd naar het antwoord....groetjes Brenda"
"Hallo Brenda,
Dat klopt inderdaad. Alleen tijdens het pompen is de meter af te lezen. Als je stopt met pompen schiet 'ie weer naar 0. Tijdens het pompen moet je dus goed aflezen hoe ver de meter uitslaat, dan weet je op dat moment hoeveel druk erin zit.
Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
N
"moet je de obelink maimi air met de handpomp opblazen of kan dat ook met een elektrische pomp?"
"Goedemorgen Nico,
De Obelink Miami air kan je met de handpomp opblazen, maar ook met een elektrische pomp. Bijvoorbeeld met de Kampa Gale Electric Pump.
Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
H
"Ik heb een kampa tent op gepompt tot 7 psi en nu is het overdag warm en de buizen maken een knappend geluid , waar komt door of hoe kan dit. "
"Hallo, dit is lastig te zeggen aangezien we deze klacht vrijwel niet horen. Houdt het geluid aan of was het eenmalig? Om welke Kampa tent gaat het? Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
NS
"Goedenavond, ik heb een jamet air, en jamet geeft geen informatie over de hoeveelheid lucht wat un de buizen geblazen moet worden. Jullie verkopen ook deze vouwwagen. Hoeveel psi moet er in de buizen van de jamet air? Weten jullie dat?"
"Hallo Nico, Voor de jamet air geldt dezelfde hoeveelheid luchtdruk zoals hierboven beschreven. Gemiddeld zit je met 0,6 - 0,7 bar goed. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...