Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Condensvorming bij tenten blog banner

Hoe voorkom je condensvorming bij tenten?

Vrijdag, 6 Oktober 2017

Je heb je tent opgezet en wordt de volgende dag wakker. Het heeft ’s nachts een beetje geregend en je vindt plasjes water in je koepeltent. De tent is lek, denk je. Dat kan, maar dat is vrijwel nooit de oorzaak van het water in jouw tent. Dat is namelijk in vrijwel alle gevallen condensvorming. Je zult het misschien niet verwachten, maar condensvorming kan vele liters water veroorzaken wanneer de omstandigheden daar naar zijn. Wij leggen je uit hoe condensvorming ontstaat en hoe je het kunt beperken!Lekkage of condens

Tenten van polyester kunnen op sommige plekken op de naden wat water doorlaten. De naden zijn wel getaped, maar op moeilijke plekken zoals punten waar extra lusjes of iets dergelijks zijn ingenaaid (slaapcabines bijvoorbeeld) werkt dit niet altijd helemaal voor 100%. Daarom raden wij altijd aan om extra naadverdichter mee te nemen om deze plekken alsnog te behandelen (aan de binnenzijde). Lekkage midden op het doek is praktisch onmogelijk, of het moet zo zijn dat er echt zichtbaar gaten in het tentdoek zitten of er zichtbare beschadiging aan de coating is. Het kan wel zijn dat er ergens een lek op een naad is waarvan het water doorloopt naar het dak en daar weer naar beneden komt.Polyester ademt niet

Polyester tentdoek heeft als nadeel dat het niet ademend is. Hierdoor kan condensvorming vanaf de binnenkant maar één kant op en dat is vanaf het dak naar beneden. Het lijkt dan dat het tentdoek lekt, maar in werkelijkheid is het dus pure condens die naar beneden valt doordat er regendruppels tegen de buitentent aantikken. Vaak wordt gedacht dat condens slechts een klein beetje water kan betreffen, maar in de praktijk blijkt dat het soms om liters water kan gaan.Hoe ontstaat condensvorming?

Condensvorming kan 5 verschillende oorzaken hebben:


1. Temperatuursverschillen

Dit gebeurt met name tijdens regenbuien. De temperatuur buiten koelt tijdens een regenbui snel af en zelf ga je vaak binnen in de tent zitten. Het tentdoek koelt van de buitenkant af en de warme lucht van binnen gaat aan de binnenkant van het doek condenseren. De condens kan het hele dakoppervlak bedekken en dus erg veel water veroorzaken.


2. Uitademing/transpiratie

’s Nachts verlies je vocht als je slaapt: gemiddeld zo’n 0.5 liter per persoon. Als je met bijvoorbeeld vier personen in een polyester tent overnacht, betekent dat zo’n twee liter vocht. Ook dit vocht gaat allemaal condenseren tegen de buitenkant.


3. Warme lucht

Als het zomer is in Nederland, is de luchtvochtigheid overdag over het algemeen hoog. Dringt er overdag warme lucht de tent binnen, dan bevat deze lucht extreem veel vocht en gaat dus condenseren zodra het afkoelt. Warme lucht in je tent krijg je ook wanneer je in de tent kookt.


4. Natte of klamme kleding

Ben je nat geworden tijdens een regenbui en zijn je kleren en schoenen doorweekt? Laat ze dan niet drogen in je tent, dit zorgt ook voor condensvorming.


5. Gras

Gras ‘ademt’ ook. Als je de tent op een grasveld zet, komt er ook condensvocht/damp van het gras af. Hoe hoger het gras, des te meer condens je in je tent krijgt. Dit geldt voor tenten met een los grondzeil.


Condensvorming verminderen

Condens helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, want we hebben geen invloed op de weersomstandigheden. Er zijn wel een aantal manieren waardoor je condensvorming kunt beperken.


1. Ventileer

Kies bij aanschaf van een tent voor een tent met veel ventilatiemogelijkheden. Condensatie kun je verminderen door ventilatieopeningen te gebruiken, bijvoorbeeld door ventilatieramen of de deur te openen. Gebruik meerdere ventilatiepunten, één is niet genoeg. Een luchtontvochtiger kan ook een uitkomst bieden, dit is een reservoir met speciale korrels dat vocht, condens en muffe geuren uit de lucht opneemt.


2. Warm klimaat? Houd overdag de tent dicht!

Ga je kamperen in een warm land? Zorg er dan voor dat je overdag de tent zo dicht mogelijk laat en pas ’s avonds als het afgekoeld is, gaat ventileren. Thuis houdt je bij warm weer ook alles dicht en laat je het ’s avonds pas doorwaaien. De ‘avondlucht’ bevat namelijk veel minder vocht. Bij een tent zonder een vast grondzeil kan alles dichthouden wel lastig zijn.


3. Bewaar natte spullen buiten de tent

Natte kleding en andere natte spullen zorgen voor veel condensvorming. Leg ze dus buiten de tent neer. Heb je die mogelijkheid niet? Pak de natte spullen dan goed in een afgesloten plastic zak, zodat er geen lucht van de natte spullen in de tent kan komen.


4. Kook niet in je tent

Thuis kook je altijd met de afzuigkap die de warme kookdampen opneemt. Wanneer je kampeert met een tent heb je natuurlijk geen afzuigkap. Het is daarom beter om buiten de tent te koken. De warme lucht van het koken stijgt op en kan niet naar buiten omdat polyester doek niet ademt.


5. Vermijd gas en olieverwarming

Net zoals bij koken, komt er natuurlijk bij een kacheltje ook warme lucht vrij, wat de kans op condensvorming verhoogt. Vermijd daarom kachels in je tent.


Houd jij je aan de vijf bovenstaande punten? Dan doe je er alles aan om condensvorming te beperken. Heb jij misschien nog aanvullende tips? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Reacties

T
"Naast waterdicht onderzeil gebruik ik ook tenttapijt in voortent en slaaptent. 'S Morgens geen koude voeten."
E
"Een waterdicht grondzeil werkt eveneens heel goed!"
A
"Een hemeltje in de voortent hangen helpt ook tegen condens"
F
"Wat is een hemeltje??? "
"Hoi Frida, dit is een binnenhemel die je aan de binnenkant van je tent op het oppervlak van je tentdak monteert om condensvorming te voorkomen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
A
"Vraagje: als wij gaan kamperen dan is smorgens alles klam. Inclusief het bed en beddengoed. Ik vind dit gewoon vies aanvoelen en het is koud. Wat hieraan te doen?? we hebben gekampeerd bij temperaturen van 25+ overdag en rond de 12 snachts.
Tips??"
"Hoi Anouk, dit klinkt precies als condens. Gebruik de bovenstaande tips om het te verminderen, maar helemaal voorkomen kan helaas niet. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...