Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Condensvorming bij tenten blog banner

Hoe voorkom je condensvorming bij tenten

Maandag, 29 Augustus 2016

Je hebt je tent opgezet en wordt de volgende dag wakker. Het heeft 's nachts een beetje geregend en je vindt plasjes water in de tent. De tent is lek, denk je. Dat kan, maar dat is vrijwel nooit de oorzaak van het water in jouw tent. Dat is namelijk in vrijwel alle gevallen condensvorming. Je zult het misschien niet verwachten, maar condensvorming kan vele liters water veroorzaken wanneer de de omstandigheden daar naar zijn. De ene keer gebeurt dit wel en de andere keer in mindere mate of helemaal niet. Om je even uit de droom te helpen, condensvorming bij tenten kun je nooit helemaal voorkomen, maar reduceren kan wel. Uit ervaring weten mijn collega's en ik dat zelfs de meest ervaren kampeerders condensvorming onderschatten en dit ten onrechte voor lekkage aanzien. In dit artikel zal ik eerst iets vertellen over lekkage en ik ga je uitleggen hoe condensvorming ontstaat en wat jij eraan kunt doen om condensvorming te beperken.Lekkage of condens

Tenten van polyester kunnen op sommige plekken op de naden wat water doorlaten. De naden zijn wel getaped, maar op moeilijke plekken zoals punten waar extra lusjes of iets dergelijks zijn ingenaaid (slaapcabines bijvoorbeeld) werkt dit niet altijd helemaal voor 100%. Daarom raden wij altijd aan om extra naadverdichter mee te nemen om deze plekken alsnog te behandelen (aan de binnenzijde). Lekkage midden op het doek is praktisch onmogelijk, of het moet zo zijn dat er echt zichtbaar gaten in het tentdoek zitten of er zichtbare beschadiging aan de coating is. Het kan wel zijn dat er ergens een lek op een naad is waarvan het water doorloopt naar het dak en daar weer naar beneden komt.Polyester ademt niet

Polyester tentdoek heeft als nadeel dat het niet ademend is. Hierdoor kan condensvorming vanaf de binnenkant maar één kant op en dat is vanaf het dak naar beneden. Het lijkt dan dat het tentdoek lekt, maar in werkelijkheid is het dus pure condens die naar beneden valt doordat er regendruppels tegen de buitentent aantikken. Wij merken dat deze vorm van condensvorming vaak wordt onderschat. Mensen denken dat het slechts een klein beetje water kan betreffen, maar in de praktijk blijkt dat het soms om liters water te kunnen gaan.Hoe ontstaat condensvorming?

Condensvorming heeft de vijf volgende oorzaken:


1. Temperatuursverschillen
Dit gebeurt met name tijdens regenbuien. De temperatuur buiten koelt dan snel af en zelf ga je dan vaak binnen zitten. Het tentdoek koelt dus af en de warme lucht van binnen gaat aan de binnenkant van het doek condenseren. De condens kan het hele dakoppervlak bedekken en dus erg veel water veroorzaken.


2. Uitademing/transpiratie
's Nachts verlies je best wat vocht, gemiddeld een halve liter per persoon, al verschilt de hoeveelheid vocht dat je verliest per persoon. Als je met bijvoorbeeld vier personen in een tent overnacht, betekent dat zo'n twee liter vocht. Ook dit vocht gaat allemaal condenseren tegen de buitentent.


3. Warme lucht
In warme landen of klimaten is de luchtvochtigheid overdag over het algemeen hoog. Dringt er overdag warme lucht de tent binnen, dan bevat deze lucht extreem veel vocht en gaat dus condenseren zodra het afkoelt. Warme lucht in je tent krijg je ook wanneer je kookt in de tent.


4. Natte of klamme kleding
Ben je overvallen door een regenbui en zijn je kleren, schoenen of handdoeken nat? Wanneer je deze spullen in je tent legt, kun je ook rekenen op flinke condensvorming.


5. Gras
Gras 'ademt' ook. Als je je tentje op een grasveld zet, komt er ook condensvocht/damp van het gras af. Hoe hoger het gras, des te meer condens krijg je in je tent. Dit geldt voor tenten met een losse kuip (los grondzeil).


De oorzaken van condensvorming zijn nu bekend. Condens helemaal voorkomen kan dus niet, want je hebt bijvoorbeeld geen invloed op de weersomstandigheden, maar er zijn zeker manieren waardoor je condensvorming kunt beperken. Hoe doe je dat eigenlijk?Condensvorming verminderen

Zoals er meerdere oorzaken voor condensvorming zijn, zo heb je ook verschillende manieren die bijdragen aan het reduceren van condens.


1. Ventileer
Voordat je een tent aanschaft, kijk dan naar de ventilatie. Kies een tent met veel ventilatiemogelijkheden. Condensatie kun je verminderen door ventilatieopeningen te gebruiken, bijvoorbeeld door ventilatieramen of de deur te openen. Eigenlijk zouden er permanent meerdere ventilatiepunten geopend moeten zijn. Ik hoor regelmatig dat mensen aan één kant een raamdeel openzetten en denken dat ze daarmee al voldoende ventileren. Helaas is dat niet het geval. Een luchtontvochtiger kan ook een uitkomst bieden, dit is een reservoir met speciale korrels dat vocht, condens en muffe geuren uit de lucht opneemt.


2. Warm klimaat? Houd overdag de tent dicht!
Ga je kamperen in een warm land? Zorg er dan voor dat je overdag de tent zo dicht mogelijk laat en pas 's avonds als het afgekoeld is, gaat ventileren. Thuis doe je dat ook, dat je bij warm weer de boel dicht houdt en het 's avonds door laat waaien. De 'avondlucht' bevat namelijk veel minder vocht. Bij een tent zonder een vaste kuip kan alles dichthouden wel lastig zijn.


3. Bewaar natte spullen buiten de tent
Zijn je kleding en schoenen nat geworden. Heb je natte handdoeken? Bewaar ze dan niet in de tent, want natte kleding en andere natte spullen zorgen voor veel condensvorming. Leg ze dus buiten de tent neer. Heb je die mogelijkheid niet, pak de natte spullen dan goed in een afgesloten plastic zak, zodat er geen lucht van de natte spullen de tent in kan komen.


4. Kook niet in je tent
Als je thuis kookt, zet je doorgaans de afzuigkap aan. Die neemt de warme kookdampen op. Wanneer je kampeert met een tent heb je natuurlijk geen afzuigkap. Kook daarom buiten (je tent). Je kunt je anders voorstellen wat er gebeurt als je wel in de tent kookt. Al die warme lucht die tegen het tentdoek slaat.


5. Vermijd gas en olieverwarming
Net zoals bij koken, komt er natuurlijk bij een kacheltje ook warme lucht vrij, wat de kans op condensvorming verhoogt. Vermijd daarom kachels in je tent.


Houd jij je aan de vijf bovenstaande punten, dan doe je er alles aan om condensvorming tot een minimum te beperken. Heb jij misschien nog aanvullende tips? Deel ze dan met ons en andere lezers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...
Wij gebruiken cookies
Naar boven