Jubileumdeals: Feestelijke kortingen op heel veel producten! Bekijk acties 🎈

Hoe pak je de auto in voor de vakantie?

Auto inpakken vakantie

Je volgende kampeervakantie komt eraan en je wilt zoveel mogelijk meenemen. Want, wat als… Geloof ons, je bent zeker niet de enige! Maar veel spullen meenemen in je auto heeft ook nadelen, het kan zorgen voor slecht zicht en je kunt het maximale gewicht overschrijden. In dit blog geven we je een aantal tips over hoe jij je auto op de beste manier kunt inpakken, zodat je onbezorgd op je volgende kampeervakantie kunt gaan!

Maximaal gewicht voor belading

Om te beginnen: ook voor personenauto's geldt een maximaal gewicht voor de belading. Je kunt dus niet onbeperkt spullen in je auto stapelen. Je denkt misschien dat dit alleen aan de orde komt als je zware spullen verhuist of bijvoorbeeld een heel bankstel in de auto vervoert, maar onderschat niet hoeveel gewicht er bij elkaar komt wanneer je met een heel gezin op vakantie gaat, inclusief een zware tent.

Het is goed om te weten wat het maximale gewicht van je auto is en wat er gebeurt als je dit overschrijdt. Het maximale gewicht dat je beladen auto mag hebben, staat op de kentekenkaart, het kentekenbewijs en in het kentekenregister. Ook mag de aslast en de druk op de koppeling (trekhaak) niet te zwaar zijn. Het is natuurlijk lastig je auto op de weegschaal te zetten. Het is daarom wel aan te bevelen om zwaardere bagagestukken te wegen voordat je ze in de auto plaatst. Natuurlijk moet je ook het gewicht van de inzittende personen, dieren en eventuele dakkoffers met inhoud mee rekenen. Een overbeladen auto is veel moeilijker te controleren in noodsituaties. Een plotselinge uitwijkmanoeuvre of een noodstop kan tot gevolg hebben dat de auto oncontroleerbaar wordt. Ook kan de auto bij hoge snelheid in de bochten gaan slippen. Afgezien van een flinke boete die je daarmee riskeert.

auto inpakken vakantie

De juiste verdeling

Niet alleen het gewicht, maar ook de verdeling daarvan is belangrijk bij het inpakken van de auto. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Neem niet te veel mee. In veel gevallen blijkt dat, eenmaal op de kampeerbestemming aangekomen, je veel minder nodig hebt dan je vooraf had verwacht. Houd hier dus rekening mee bij het uitzoeken van je vakantie benodigdheden. Naast dat je gewicht bespaard, bespaar je daarmee ook benzinekosten. Want hoe zwaarder je auto beladen is, hoe hoger het benzineverbruik.
  • Plaats zware spullen zo veel mogelijk onderin en tegen de achterbank aan. Hiermee wordt het zwaartepunt van de auto lager. Dit is een stuk veiliger bij een eventueel ongeluk.
  • Leg geen zware spullen op de hoedenplank. Bij een noodstop zullen de spullen op de hoedenplank waarschijnlijk naar voren vliegen. Zorg er dus altijd voor dat dit lichte spullen zijn, bij zware dingen kan dit namelijk gevaarlijk worden.
  • Gebruik een stevig bagagenet. Dit zorgt ervoor dat, bij een eventuele noodstop, de kampeerspullen in de kofferbak blijven liggen en niet naar voren vliegen.
  • Neem zo min mogelijk glas mee Mocht er onderweg wat gebeuren, dan kan glas erg gevaarlijk zijn.
  • Houd nog iets ruimte over. Soms kom je op vakantie wat leuks tegen dat je graag mee naar huis zou willen nemen, wel zo handig dat hier nog wat ruimte voor over is!
  • Zorg voor de correcte bandenspanning. De bandenspanning moet bij een zwaar beladen auto hoger zijn dan anders. Hiermee verbeter je niet alleen het rijgedrag, maar verbruik je ook minder benzine.

Gebruik een dakkoffer

Een dakkoffer is ideaal om je bagageruimte uit te breiden. Maar ook hier zijn er een paar punten die je in de gaten moet houden:

  • Plaats de dakkoffer altijd in het midden van het dak. Smalle koffers zie je vaak aan een zijde van het dak gemonteerd, omdat je er dan van één kant beter bij kunt. Echter raden we dit af. Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag en levert in het midden van het dak de minste problemen op.
  • Leg geen losse of zware spullen in de dakkoffer. Als je hard remt worden deze spullen als het ware ´gelanceerd´, waardoor de spullen en dakkoffer beschadigd kunnen worden. Zeer zware dingen horen altijd in de achterbak van de auto, zodat het zwaartepunt van de auto laag blijft.
  • Denk aan de maximale daklast die voor je auto geldt. Als de maximale daklast bijvoorbeeld 80 kg is, moet je daarvan eerst het gewicht van de dakkoffer (bijvoorbeeld 20 kg) en de dakdrager (bijv. 10 kg) aftrekken: wat je overhoudt (in dit geval 50 kilo) is het gewicht dat in de dakkoffer mag. De daklast ligt meestal tussen 70 en 100 kilo.
  • Leg geen dingen in de dakkoffer die niet nat mogen worden. Niet alle dakkoffers zijn volledig waterdicht.
  • Pas op als je een parkeergarage inrijdt. Zeker in het buitenland kunnen parkeergarages soms lager zijn dan we in Nederland gewend zijn en is je auto met dakkoffer soms net te hoog.
  • Pas je rijsnelheid aan.Er zijn geen wettelijke beperkingen voor het rijden met een dakkoffer, maar het is wel zo veilig niet te hard rijden, vooral in de bochten.
  • Houd rekening met een hoger benzineverbruik. Met een dakkoffer verbruikt je auto meer brandstof, ongeveer 2 liter extra per 100 kilometer, bij een snelheid van 130 km/h. Rij dus niet onnodig met een (lege) dakkoffer rond.
auto inpakken vakantie

Met bovenstaande tips kun jij zorgeloos de weg op gaan naar je volgende kampeerbestemming. Ga je met de caravan op kampeervakantie? Lees dan ook zeker ons blog Hoe belaad ik mijn caravan? eens.


Deel dit artikel: