Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Hoe onderhoud je je zwembad blog banner

Hoe onderhoud je je zwembad?

Donderdag, 23 Juli 2015

Pas schreven we een blog over de verschillende soorten zwembaden: family pool, easy/quick pools en frame pools. Dat zijn ook de baden die wij in onze Megastore en in onze webshop verkopen. Bij family pools is het onderhoud heel gemakkelijk. Na een paar dagen gooi je het vieze water eruit en laat je schoon water in het bad stromen. Van easy pools en frame pools hoef je in principe maar één maal per seizoen van water te voorzien. Maar hoe houd je het zwembad nu schoon? Op welke manier geniet je eigenlijk zo lang mogelijk van je zwembad? Dan is regelmatig en goed onderhoud van groot belang. Ik zal je vertellen hoe ik het doe.


Basisbenodigheden: pomp en starterset

Mijn zwembad kocht ik zo’n drie weken geleden, toen die week met het mooie weer eraan kwam. Mijn keus viel op een frame pool van 3x2m. Daar zit standaard geen pomp bij, dus kocht ik daarbij de Intex Krystal Clear filterpomp en ook een zwembad-starterspakket van Interline. Omdat het zwembad bij ons op de tegels staat, kocht ik ook een ondertapijt van Interline. Zo’n tapijt beschermt het bad en houdt het vrij van schimmel. Het bad hadden we snel opgezet en het installeren van de pomp ging ook eenvoudig. Eindelijk konden we gaan vullen. Houd er rekening mee dat dat minimaal een paar uur, zoals bij ons pas, tot wel een dag, als je een groter bad hebt, duurt. Je gebruikt voor je zwembad gewoon leidingwater, géén grondwater.


Houd het water schoon en fris

Als je het zwembad gaat vullen, is het water nog prachtig schoon en helder, maar zodra er iemand het bad ingaat, wordt de kwaliteit van het water al minder. Dat komt onder meer door het gebruik van zonnebrandcrème, maar ook door zweten en vet. Je wilt natuurlijk wel dat het zwemwater schoon, fris en helder blijft toch? Zet dan het starterspakket als ‘wapen’ in. Ons starterspakket bevat 1 kg Chloortabletten, 1 kg pH minus, een Chloor-doseerdrijver, zwemwater-teststrips en een informatiekaart zwemwaterbehandeling.


Test het water

Om de conditie van het water goed te houden, begin je met meten. In ons starterspakket zitten teststrips, maar die kun je ook los kopen. Zo’n strip test het pH-gehalte van het water. Wanneer het pH-gehalte goed is, tussen 7,2 en 7,6 dan kunnen ook de chloorproducten optimaal hun werk doen. Is de pH-waarde niet helemaal goed, gebruik dan een middel om dit op peil te brengen. In ons starterspakket zit een bus met pH-verlagend poeder, maar is de pH-waarde juist te laag, dan moet je pH-verhogend poeder gebruiken. Met chloor houd je je zwembad vrij van bacteriën, algen, vet en lichaamsschilfers, of in ieder geval. Voordat je chloor toevoegt, moet eerst de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 zijn. Waarschijnlijk wel voor de hand liggend, maar als chloor gebruik je speciaal zwembadchloor, dus geen dikke bleek of Glorix.


Dagelijks onderhoud

In ons starterspakket zit ook een chloor-doseerdrijver, echt heel handig. Je doet daar één of meerdere chloortabletten in, draait ‘m dicht en de drijver dobbert vrolijk in het water rond en geeft continu een beetje chloor aan het water af, totdat de tablet is opgelost. Daarna stop je weer nieuwe in de drijver. Ook een skimmer is handig om je bad schoon en fris te houden. Een skimmer is ideaal om drijvend vuil automatisch uit jouw zwembad te verwijderen. Wanneer je het water regelmatig test, stelt het onderhoud niet veel voor. Wij testen het water zo’n twee, drie keer per week. Ik heb al wel gemerkt dat wanneer het heel warm is, het chloorverbruik flink toeneemt. Ook wanneer het weer omslaat, kan het gebeuren dat pH-gehalte behoorlijk verandert. Test in die periodes wat vaker, dan houd je goed de vinger aan de pols.


Handige hulmiddelen voor het zwembad

Niet per se hoogstnoodzakelijk, maar toch handig is dus het ondertapijt. Ik raad je ook aan een afdekzeil te nemen. Tijdens een flink onweersbui die met flinke wind gepaard ging, had ik er helaas nog geen. Resultaat: veel blaadjes, bloesems en zand in het water. Je begrijpt dat ik er maar snel één heb aangeschaft…. Om dat zand uit het zwembad te halen, is een zwembadstofzuiger erg handig. Zo’n stofzuiger verwijdert het zand dat op de bodem van het zwembad ligt. Je hebt stofzuigersets in verschillende vormen, maten én prijsklassen, passend bij de diverse types opzetzwembaden.


Ik hoop dat jij ook zo veel plezier van je zwembad hebt. Heb jij nog goede tips om je zwembadwater schoon, helder en fris te houden, laat het mij, maar vooral de andere lezers weten!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...
Wij gebruiken cookies