Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Hoe kan ik mijn tent waterdicht maken

Hoe kan ik mijn tent waterdicht maken?

Maandag, 14 Januari 2019

Je kijkt al maanden uit naar je kampeervakantie en als het eenmaal zo ver is, blijkt bij de eerste regenbui dat je tent lekt. Misschien lekt er een beetje water binnen via een naad, of lijkt het te lekken op het doek. Erg vervelend, want je gaat er vanuit dat je een waterdichte tent hebt. Gelukkig is een lekkende tent in de meeste gevallen snel op te lossen. Wij leggen je uit hoe je dit doet.In de meeste gevallen krijg je te maken met lekkage op de volgende manieren:

 1. Een lekkende naad bij een polyester tent
 2. Een lekkende naad bij een katoenen tent
 3. Een lekkend doek bij een polyester of katoenen tent


 1. Een lekkende naad bij een polyester tent

 2. Heb je een tent van polyester en druppelt het water bij een regenbui via de naden naar binnen? Dan is er gelukkig niet zoveel aan de hand. Bij de maak van polyester tenten worden naden aan de binnenkant getapet. Dat betekent in principe dat de gaatjes die zijn ontstaan door het garen worden gedicht zodat er niks meer naar binnen kan lekken. Soms komt het voor dat er een stukje niet zo goed is getapet, waardoor er water naar binnen lekt.


  Een lekkende naad in een polyester tent is heel eenvoudig te verhelpen met een naaddichter. Dit is een middel (op water gebaseerd) waarmee je gemakkelijk genaaide naden op synthetische stoffen kunt afdichten. Je kunt met dit middel zelf aan de binnenkant van de tent de naden tapen. Een naaddichter droogt snel op en je zit bij een volgende regenbui weer helemaal droog!


  Tip: stop voor de zekerheid een flesje naaddichter in je tenttas, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. 3. 2. Een lekkende naad bij een katoenen tent

 4. Is je tent van katoen en zie je water naar binnen lekken via de naden? Dan heb je waarschijnlijk net een nieuwe tent en staat je tent voor het eerst buiten tijdens een regenbui. De garen in een katoenen tent zetten zich uit als ze voor het eerst nat worden. Door het ‘zetten’ worden de gaatjes van de naden gedicht en zul je de volgende regenbui geen last meer ervaren. Als je dit wilt voorkomen, kun je de tent voordat je op vakantie gaat bijvoorbeeld eens nat maken in de tuin met een sproeier.


  Heb je de tent al wat langer in je bezit en is het niet de eerste regenbui voor de tent? Dan is het goed om even te controleren of de naad nog intact is. Dit kun je controleren door met je vinger over de naad te wrijven. Wrijf je het draad weg? Dan kun je er een expert naar laten kijken. Is de naad nog gewoon goed, dan kun je 123 seal of Ultramar op de naad smeren (dit kan zowel aan de binnen- als buitenkant) om de naad te dichten.
 5. 3. Lekkend doek bij een katoenen of polyester tent


 6. Polyester

  Een lekkend doek (zonder duidelijke gaatjes) is iets minder makkelijk te verhelpen dan een lekkende naad. Als het doek van een polyester tent lekt, is er vrijwel niets aan te doen. Het doek is dan gewoon 'op'. De tent heeft dan waarschijnlijk het einde van z'n levensduur behaald.


  Katoen

  Bij katoen kan het zijn dat de impregneer laag die op de tent zit 'op' is. Dit merk je het snelst bij de garen. Het is in dit geval makkelijker om lekkage te voorkomen, dan wachten tot het zover is. Een lekkend katoenen doek voorkom je door de tent met regelmaat te impregneren. Hoe dit werkt en hoe vaak je dit moet doen lees je in dit blog: Hoe en wanneer impregneer je een tent?


  Gaatjes of condens

  Is een gat in het doek de reden dat er water naar binnen drupt? Dan kun je dit eenvoudig repareren met een reparatiedoek:  Let op: liggen er plasjes water in je polyester tent (terwijl je tent nog in goede staat is) tijdens een regenbui, maar kun je geen gaatjes ontdekken? Dan is de kans groot dat het condensvorming is. Ben je benieuwd hoe je dit kunt reduceren? Lees dan ons blog: Hoe voorkom je condensvorming bij tenten?


  Op welke manier heb jij je tent wel eens waterdicht gemaakt? Laat het ons weten in de reacties!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...