Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Hoe kan ik mijn gaskachel aansteken?

Vrijdag, 22 December 2017

Ga je kamperen in de winter of heb je een gaskachel aangeschaft voor in de schuur? Een gaskachel kan binnen no-time een grote ruimte verwarmen, zodat je niet hoeft te koukleumen. Onze ervaring echter is dat het niet altijd even makkelijk is om een gaskachel aan te krijgen. Het ontsteken van de vlam kan nog wel eens tegenzitten, maar dat betekent niet dat de gaskachel niet goed werkt. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je de gaskachel aan de praat krijgt en nog belangrijker: hoe de gaskachel lang blijft branden zonder dat de waakvlam uitvalt. Het voorbeeld dat wij gebruiken is de rolkachel infrarood.


*Deze manier van ontsteken geldt voor iedere gaskachel met een piëzo-ontsteking.

Stap 1

Voordat je de waakvlam ontsteekt, is het eerst belangrijk dat de gasfles goed aangesloten zit. Aan de binnenkant van de rolkachel vind je de slangtule zoals hieronder op de foto te zien is. Hier sluit je de gasslang op aan.


Stap 2

Over het algemeen zijn gasslangen erg stug en kan het lastig zijn om deze ver genoeg over de slangtule te schuiven. De slang is flexibeler te maken door deze te verwarmen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een haarföhn of warm water. Zorg er wel voor dat de binnenkant van de slang zo droog mogelijk blijft.


Stap 3

Controleer vervolgens of het schroefje van de thermische beveiliging goed vastgedraaid is. Wanneer dit schroefje los zit, zal de kachel uitgaan op het moment dat je de kachel probeert aan te steken.


Stap 4

Voordat je de gasfles open draait, is het belangrijk dat de kachel op startstand staat.


Stap 5

Draai de gasfles open. Dit doe je door de knop naar links te draaien.


Stap 6

Druk vervolgens de start/regelknop en de rode knop (ontsteking) tegelijkertijd in totdat de waakvlam gaat branden.


Stap 7

De waakvlam brandt!


Stap 8

Als de waakvlam brandt, houd je de start/regelknop nog 10/20 seconden ingedrukt op stand 1. Dit zorgt ervoor dat de thermische beveiliging warm wordt waardoor de gastoevoer naar de rest van de kachel geopend blijft.


Stap 9

Je kachel brandt en wordt lekker warm.


Afslaan van de kachel

Slaat de kachel na een tijdje af? Dan kan dit te maken hebben met de zuurstofgebrek beveiliging. Dit betekent dat er niet genoeg ventilatie in de ruimte is. Zet daarvoor een raampje open of zet de ventilatiekieren van een voortent open. Als er te weinig zuurstof in de ruimte aanwezig is, dan slaat de gaskachel vanzelf af.


Met bovenstaand stappenplan staat jouw gaskachel straks lekker te branden in je voortent of schuur! Heb je nog vragen? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties

R
"Altijd handig deze tips!"
A
"Wil de gas kachel weer gebruiken.schoon gemaakt, maar de ontsteking werkt niet, geen vonk.zit er soms een batterij in, of ? Wert wel als ik er een lucifer aan steekt brand de kachel wel"
"Hoi Arno, Welke kachel heb je? Sommige modellen van Gimeg hebben inderdaad een ontsteking via een batterij. Het kan dus inderdaad zijn dat de batterij leeg is. Andere modellen werken met een piëzo ontsteking. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JO
"De waakvlam brandt en het element wordt heet.
Zodra ik de startknop loslaat ( ik houd hem dan langer dan 20 sec vast) , gaat de kachel uit.
Wat kan ik hieraan doen."
"Hoi Johan, Wij verwachten dat het thermo element kapot is. Dit is niet te repareren. Als je product nog in de garantietermijn valt, mag je de kachel ruilen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
P
"Als één van de roosters niet meer mooi blauw afgeeft maar eerder gelig oranje, hoe kan je dat opnieuw regelen zodat deze opnieuw mooi blauw afgeeft?
Reinigen? Wat? Hoe?
met dank!"
"Hoi Patrick,
Dat komt inderdaad wel eens voor, vooral bij een veelgebruikte kachel. Wat wij zelf altijd doen, is even met een compressor al het stof uit het rooster wegblazen. Houd een beetje afstand zodat je niet de stenen kapot blaast. Gebruik in ieder geval geen water of sop, want hiermee kan je ontsteking defect raken. Groetjes, Team Obelink."
Antwoord Obelink
Laden...