Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Hoe caravan waterpas zetten

Hoe kan ik mijn caravan waterpas zetten?

Woensdag, 1 Mei 2019

Als je aankomt op de camping met je caravan, is het belangrijk dat je eerst de caravan waterpas zet en stabiliseert voordat je begint met het opzetten van je voortent of luifel. Benieuwd hoe dit waterpas zetten werkt? Wij leggen het uit in dit blog.


Dit moet je weten voordat je een caravan waterpas zet

  1. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je de stabilisatievoeten nooit kunt gebruiken om je caravan waterpas te zetten. Voor het waterpas zetten van je caravan zijn altijd extra hulpmiddelen nodig.
  2. Een caravan moet je zowel in de breedte als in de lengte waterpas zetten. Begin altijd met de breedte.
  3. Zorg ervoor dat je altijd de linkerzijde omhoog zet, want anders loop je het risico dat de instap van je caravan te hoog wordt of dat je voortent niet aansluit op de grond.

Hulpmiddelen om je caravan waterpas te zetten

Meten of je caravan waterpas staat, kun je doen met een waterpas app op je telefoon of met een echte waterpas. Tegenwoordig zijn er ook systemen die je in je caravan kunt installeren, waarmee je op afstand met je mobiele telefoon kunt zien of je caravan waterpas staat. Er zijn dus genoeg manieren om te meten. Heb je gemeten en staat je caravan niet waterpas? Dan zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt inzetten:


  1. Oprijblokken
  2. Een oprijblok is ideaal als je genoeg ruimte hebt om te manoeuvreren. Je rijdt een oprijblok op door gebruik te maken van een mover of door je auto. Rijd door met de caravan tot je de hoogte bereikt die je nodig hebt om je caravan waterpas te laten staan. Zet vervolgens een keg tegen het wiel, zodat de caravan niet van het oprijblok afglijdt.  3. Leveller
  4. Als je niet genoeg ruimte hebt om te manoeuvreren, kun je gebruik maken van een leveller. Een leveller kun je eenvoudig om de band plaatsen en vervolgens kun je het wiel van de caravan hiermee eenvoudig omhoog krikken totdat het wiel op de gewenste hoogte staat.  5. Krik
  6. Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld een paar planken die je onder het wiel legt. Hiervoor heb je wel een krik nodig zodat je het wiel van de grond kunt krijgen. Vervolgens kun je een paar planken of andere hulpmiddelen plaatsen waar het caravanwiel op kan leunen. Let wel op: het gebruik van planken is niet zo duurzaam. Grote kans dat je ze na 1 keer gebruiken weg kunt gooien.


Als je met één van deze hulpmiddelen de caravan in de breedte waterpas hebt gezet, is het ook nog belangrijk om de caravan in de lengte waterpas te zetten. Dit kun je heel eenvoudig doen door het neuswiel op de gewenste hoogte te draaien.


Stabiliseren van je caravan

Na het waterpas zetten, is het belangrijk om te stabiliseren. Dit kun je doen door middel van de stabilisatievoeten uit te draaien. Begin hiermee altijd aan de achterkant van de caravan. Je kunt eventueel nog onderlegplaten gebruiken onder de uitdraaisteunen. Deze voorkomen dat je steunen wegzakken in de grond.


Sta je voor langere tijd op de camping met je caravan? Dan raden wij je ook aan om een extra steunenset aan te schaffen. Hiermee ontlast je de wielen, die in principe al het gewicht moeten dragen. Door het gebruik van een steunenset staat je caravan stabieler en is het draaggewicht voor de wielen beter verdeeld.


Als je caravan waterpas staat én gestabiliseerd is, kun je beginnen met het opbouwen van je voortent of het uitdraaien van je luifel. Bekijk het hele proces van waterpas zetten ook in onze video:Heb je nog vragen over het waterpas zetten van je caravan? Laat het ons hieronder weten in een reactie

Reacties

CV
"Graaf wanneer dit op de camping toegestaan is aan de hoge kant een gat waar je je wiel in laar rollen.dan hoef je aan de andere kant je caravan niet zo hoog op te tillen. Dit heeft een paar voordelen. 1. Je instap wordt niet te hoog. 2. Je voortent kan makkelijker opgezet worden. Er zullen ongetwijfeld nog meer voordelen zijn. "
JN
"Bij het omhoog brengen van één wiel, gebruik ik altijd plankjes welke ik trapsgewijs opstapel en naast het wiel leg. Dan rijdt ik het wiel met de mover naar voren of achteren afhankelijk van het terrein. Dan leg ik de plankjes op hun plek en rijdt het wiel op de plankjes met behulp van de mover terwijl ik de actie ondersteun door dwars aan de dissel te trekken. Het werkt altijd en veel ruimte om te manoeuvreren heb je niet nodig. "
FV
"Ik gebruik sinds een flat jack. Dit is een prima systeem en kan ook met een fietspomp worden opgepompt."
B
"Als er ervaringsdeskundige prefereer ik de leveler, als je geen moves hebt en manoeuvreren is vaak moeilijk op campings. Het duurt even maar dan heb je de caravan perfect staan."
D
"Een bericht van Frans van Schiak. 2 juni 2019.
Wat is een flat Jack???"
"Hallo, een flat Jack is een opblaasbaar luchtkussen voor onder de band van je caravan of camper: https://www.obelink.nl/flat-jack-leveller.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
F
"Het is handiger om de caravan achteruit op de spie te rijden en dan de handrem aan te trekken als je de caravan vooruit op de spie rijd en de handrem aantrekt dan rijd de caravan een stukje naar achteren."
"Hallo, bedankt voor de tip! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
B
"Blijft toch een hele rare onvolledige tip. De caravan zal tijdens het opkrikken hoe dan ook naar de zwaarste kant willen vallen. Misschien moet er bij de tip staan om de caravan dan wel aan de auto vast te laten zitten. Komt nog bij dat een gewone krik het wiel maar enkele centimeters van de grond krijgt zoals op uw foto ook te zien is of moeten we de krik ook op plankjes zetten? Zal trouwens wel moeten als je op het gras staat, en dan wel een heel stevig plankje anders zakt je krik zo door het plankje. Deze tip geeft wel het meest geinige kijkplezier op de camping. Ik zou er niet bij gaan helpen, Auw."
"Hoi Bert, Als je een te korte krik aanschaft of je chassis ligt hoog van de grond, dan moet je hem inderdaad op plankjes zetten. Dat verschilt per caravan. De caravan valt echter niet om, hij leunt op het neuswiel en op beide wielen. Je moet het eigenlijk zo zien: Als je de caravan op een oprijblok rijdt, valt er ook niets om. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een krik. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
B
"Linke soep om je caravan op de krik te zetten. Zo heb je nog maar 1 wiel op de handrem. Grote kans dat de caravan van de krik draait/ glijd en dan helpen je uitdraaipootjes echt niet."
"Hoi Bert, Je zet een caravan ook niet waterpas met een krik. Een krik is slechts een hulpmiddel om je caravan wat hoger te krijgen om vervolgens een plank o.i.d. onder het wiel te plaatsen. Daarna kun je de krik weer verwijderen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
L
"Waarom begin je achteraan om de steunen uit te draaien, het lijkt mij onlogisch want daardoor komt er veel druk op het neuswiel en de dissel."
"Hoi Leo, Je geeft geen extra druk op de dissel omdat je ze stabiliseert. Je draait hem uit tot die op de grond staat en niet verder. Je begint achteraan omdat de voorkant minder invloed heeft, omdat hij hier ook nog op het neuswiel leunt. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
TG
"Wat doe je als de caravan aan de linkerkant te hoog staat?"
"Hoi Theo, Je kunt in principe ook de rechterkant verhogen, alleen dan zou je goed moeten kijken of de voortent of luifel nog goed past en aansluit op de grond. Anders zou je nog kunnen proberen om de caravan iets te verplaatsen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...