Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Hoe bevestig ik een bustent blog banner

Hoe bevestig ik een bustent?

Maandag, 8 Oktober 2018

Ben jij in het bezit van een bus en ben je van plan om een bustent aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te kijken welke bevestigingsmogelijkheden je bus heeft voordat je overgaat tot aankoop. Er bestaat vrijwel altijd wel een manier om de tent aan je bus te bevestigen. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje!


Een bustent kan op 8 verschillende manieren worden bevestigd:


Hoe zie ik welke bevestigingsmogelijkheden een bus heeft?

Op onze website staat bij iedere bustent aangegeven welke bevestigingsmogelijkheden de tent heeft. Deze vind je onder de productspecificaties. Wanneer er ‘optioneel’ bij staat betekent dit dat je voor die methode extra items moet aanschaffen.


1. Aansluitflap met scheerlijnen over het dak spannen

Deze methode is bij iedere vrijstaande bustent mogelijk. Hierbij bevestig je de bustent door middel van scheerlijnen. Deze scheerlijnen span je over de bus heen en zet je aan de andere kant vast met haringen.


Op de onderstaande foto zie je een voorbeeld van hoe de tent over de bus wordt gespannen en de scheerlijnen aan de andere zijde zijn vastgezet.


2. Bevestiging met pees in een rail

Wanneer je bus een rail heeft (bijvoorbeeld een tentrail, een Bradrup Top-Rail of een Reimo Multi Rail) kun je hier de pees van de bustent doorheen halen. De dikte van zo’n rail is vaak 7mm, maar check voor de zekerheid altijd welke peesdikte er in jouw rail past.3. Bevestiging met pees in een Fiamma of Thule Omnistor luifel

In Fiamma en Thule Omnistor luifels zit een rail waar je een peeskoord doorheen kunt halen. Hiervoor moet de pees wel de juiste dikte hebben, meestal is dit 5 mm bij Fiamma en Thule. In de onderstaande afbeelding zie je een bustent die bevestigd is aan de rail van een luifel.

Sommige bustenten - zoals bijvoorbeeld de Obelink Traveller - hebben twee pezen: één voor de tentrail en één voor bevestiging aan een luifel. Als de bustent voorzien is van een dubbele pees – zoals in de onderstaande afbeelding - kun je hem dus direct aan een luifel of tentrail bevestigen, zonder een peesadapter (methode 4) nodig te hebben.


4. Aansluitflap bevestigen met optionele peesadapter

Wanneer de pees van je bustent niet in je luifel of tentrail past, kun je een peesadapter gebruiken. Dit is een koppelstuk waarmee je de bustent alsnog kunt bevestigen aan je bus. Daarnaast maakt een peesadapter het aan- en afkoppelen van de tent makkelijker, daarom wordt de set ook wel ‘Drive away kit’ genoemd.


Een peesadapter bestaat uit een peeskoord (A), een enkele pees (B) en een koppelprofiel (C).

De bevestiging gaat als volgt:

 • Schuif het dubbele peeskoord (A) door de rail van je luifel of tentrail.
 • Schuif vervolgens het koppelprofiel (C) over het dubbele peeskoord (A).
 • Schuif de pees van de bustent in de andere kant van het koppelprofiel (C).

Let op: in een enkel geval komt het voor dat een bustent geen pees heeft, daar is onderdeel B voor. Deze schuif je door de sleuf van de bustent, waar ook de sluisstang doorheen gaat (methode 5 en 6). Op deze manier maak je zelf als het ware een pees. Echter is dit vrijwel nooit nodig, aangezien de meeste bustenten wel een pees hebben.5. Aansluitflap met meegeleverde sluisstang en klemmen vastklemmen in een regengoot

Bij de meeste bustenten wordt een sluisstang bijgeleverd, dat is een metalen stang waarmee je een bustent kunt bevestigen. In de onderstaande foto zie je de sluisstang (zwart) en daaronder nog de pees (wit).

De sluisstang kun je bevestigen aan de regengoot van je bus, dat werkt als volgt:

 • Schuif de sluisstang door de sleuf die aan de bustent vastzit, houd ruimte aan de zijkant over voor de bevestiging.
 • Vervolgens schuif je de sluisstang door de regengoot.
 • Ten slotte plaats je aan beide uiteinden een klem met een vlindermoer om de stang aan de regengoot vast te klemmen.

6. Aansluitflap vastzetten op het dak met optionele zuignappen

De sluisstang kun je ook eenvoudig op het dak vastzetten met twee zuignappen. Deze zuig je vast op het dak van de bus, waaraan je vervolgens de sluisstang vastklemt.

 • Klem twee zuignappen vast op het dak. Houd bij het plaatsen van de zuignappen de lengte van de sluisstang aan, deze plaats je namelijk aan de uiteinden. Bij sommige bustenten zit er in het midden van de sleuf nog een opening voor een extra zuignap. In dat geval heb je er dus drie nodig.
 • Schuif de sluisstang door de sleuf van de bustent en houd ruimte over voor de bevestiging aan de zuignappen (een paar cm is genoeg).
 • Vervolgens bevestig je de sluisstang aan de zuignappen.

7. Aansluitflap vastzetten op een metalen dak met optionele magneetadapter

Bevestiging met een magneetadapter is heel eenvoudig. De magneetadapter kan op de meeste voertuigen bevestigd worden. Ze moeten echter wel van blik zijn én een vlak stuk op het dak hebben waar de magneetadapter op past. Ook moet er voldoende ruimte zijn. Heb je bijvoorbeeld een dakdrager? Dan kan het zijn dat deze in de weg zit.


De bevestiging met een magneetadapter werkt zo:

 • Plaats de magneetadapter op een recht stuk op je dak.
 • Haal de pees van de bustent door de koppelstrip van de magneetadapter.

Een variant op de magneetadapter is de Kampa Limpet Drive-Away Kit. Deze werkt op dezelfde manier als de magneetadapter alleen dan is de magneetstrook vervangen door zuignappen.8. Aansluitflap met geïntegreerde klittenbandjes vastmaken aan een imperiaal

Een van de meest eenvoudige manieren om een bustent vast te maken is met behulp van klittenbandsluitingen. Sommige bustenten hebben deze sluitingen aangenaaid. Wanneer je bus een imperiaal heeft, kun je de klittenbandsluitingen gebruiken om de tent aan het imperiaal vast te maken. Kijk wel eerst of je bustent deze optie heeft.Wat zijn jouw ervaringen met het bevestigen van een bustent? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Reacties

GV
"Hallo,
Ik heb een Renault Kangoo met een hoogte van 1.80. Kun je daar een bustent voor zetten?"
A
"Obelink Portellonne: kun je de sluis niet iets verder over de auto vastzetten?"
CN
"Ik heb de vacation air bustent van obelink moet ik deze elk jaar impregneren en zo ja waar mee. De tent is100 procent polyester"
W
"IK ben op zoek naar een adapter met 1 mannetje en 2 vrouwtjes zodat ik een voorstuk en een sunblocker aan mijn Thule omnistore kan bevestigen (bestaat dit?)"
"Hoi William, Dit hebben we helaas niet. Een alternatief zou een losse pees zijn die je zelf op de voorwand naait. Daar kun je dan met een koppelstrip een Sun Blocker aan verbinden. De Thule Residence G3 Voorwand heeft deze constructie standaard al. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
CM
"Klapzuigers blijven niet vastzitten!
Ik heb er vier geplaatst i.p.v. twee, maar toch.
Oorzaak is misschien het matzwarte dak van de VW Multivan. Gladde lak of glas is veel beter en zal waarschijnlijk goed zijn in de praktijk."
"Goedemiddag Chris,

Je zou een mailtje kunnen sturen naar voortenten@obelink.nl met een aantal foto's van (de zijkant van) je bus.
Dan kunnen mijn collega's je misschien verder helpen en een andere bevestigingsmethode adviseren.

Met vriendelijke groet,
Team Obelink"
Antwoord Obelink
K
"Hallo,ik heb een babybenz en wil ook graag een tent eraan.Welk model zou het beste zijn??"
"Hallo, Je zou hiervoor een achterklep tent kunnen proberen, zoals de Reimo Uni Van https://www.obelink.nl/reimo-uni-van.html of de Kampa Tailgater: https://www.obelink.nl/kampa-tailgater.html Het is hierbij belangrijk dat je op de aanbouwhoogte let. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
W
"Wat is het verschil tussen de traveller en de trinity (behalve de prijs). Ik zie bij de trinity bijv. geen aansluitflap. Wij hebben een California ocean T6 en zoek een voortent met een vast grondzeil."
"Hoi Wil, De Trinity heeft geen vast grondzeil en de vorm is anders. De Traveller heeft een vast grondzeil. De aansluitflap van de Traveller is op de website beter te zien, maar iedere bustent heeft een aansluitflap, de Trinity ook. Anders kun je geen verbinding met de bus krijgen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
GV
"Hallo,
Ik heb een Renault Kangoo met een hoogte van 1.80. Kun je daar een bustent voor zetten?"
"Hallo Gea, Dat kan! De bustenten zijn behoorlijk universeel. Je kunt op onze pagina filteren op aanbouwhoogte van 170 cm of aanbouwhoogte van 180 cm om de passende bustenten te vinden. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
RR
"ik heb een volkswagen caddy uit 2015
en ik wil graag in combinatie met een obelink trinity weg gaan maar deze span ik liever niet over de auto heen ik heb hem liever aan mijn auto vast alleen zit er geen regen rail op alleen 3 vasten punten met schroef er op is hier wat voor"
"Hoi Richard, Zou je van de 3 vaste punten met schroef een foto willen sturen? Aan de hand van de foto kunnen wij je beter adviseren. Je mag mailen naar customerservice@obelink.nl. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
K
"welke zuignappen zijn het meest geschikt om de trinity bustent aan vast te zetten op het dak van mijn bus ? en hoe bevestig ik de sluisstang aan de zuignap? hang ik deze er gewoon in ?
mvg kim "
"Hoi Kim, Het beste is de zuignap metaal: https://www.obelink.nl/goldcamp-zuignap-metaal.html Het bevestigen kun je in dit blog lezen, stap 6: https://www.obelink.nl/blog/advies/hoe-bevestig-ik-een-bustent.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...