Profiteer nu van hoge korting tijdens de Paas sale 🐣

Hoe bevestig ik een bustent?

bustent bevestigen aan bus

Ben jij in het bezit van een bus en ben je van plan om een bustent aan te schaffen? Dan is het belangrijk om eerst te kijken welke bevestigingsmogelijkheden je bus heeft, voordat je overgaat tot aankoop. Er bestaat vrijwel altijd wel een manier om de tent aan je bus te bevestigen. Een bustent kan namelijk op 8 verschillende manieren worden bevestigd. Wij zetten ze voor je op een rij!

  1. Aansluitflap met scheerlijnen over het dak spannen
  2. Bevestiging met pees in een rail
  3. Bevestiging met pees in een Fiamma of Thule Omnistor luifel
  4. Aansluitflap bevestigen met peesadapter
  5. Aansluitflap met meegeleverde sluisstang en klemmen vastklemmen in een regengoot
  6. Aansluitflap vastzetten op het dak met zuignappen
  7. Aansluitflap vastzetten op een metalen dak met magneetadapter
  8. Aansluitflap met geïntegreerde klittenbandjes vastmaken aan een imperiaal

Hoe weet ik welke bevestigingsmogelijkheden mijn bus heeft?

Op onze website staat bij iedere bustent, in de beschrijving en/of specificaties, aangegeven welke bevestigingsmogelijkheden de tent heeft.

1. Aansluitflap met scheerlijnen over het dak spannen

Deze methode is bij iedere vrijstaande bustent mogelijk. Hierbij bevestig je de bustent met behulp van scheerlijnen. Deze scheerlijnen span je over de bus heen en zet je aan de andere kant vast met haringen.

Op onderstaande afbeelding zie je hoe de bustent met scheerlijnen over de bus gespannen wordt en aan de andere kant wordt vastgezet met haringen.

bustent bevestigen met scheerlijnen en haringen

2. Bevestiging met pees in een rail

Wanneer je bus een rail heeft (bijvoorbeeld een tentrail, een Brandrup Rail of een Reimo Multirail) kun je hier de pees van de bustent in schuiven. De dikte van zo’n rail is vaak 7mm, maar check voor de zekerheid altijd welke peesdikte er in jouw rail past.

3. Bevestiging met pees in een Fiamma of Thule Omnistor luifel

In Fiamma en Thule Omnistor luifels zit een rail waar je een peeskoord doorheen kunt halen. Hiervoor moet de pees wel de juiste dikte hebben, meestal is dit 5mm bij Fiamma en Thule. In de onderstaande afbeelding zie je een bustent die bevestigd is aan de rail van een luifel.

bustent bevestigd aan rail van luifel

Sommige bustenten, zoals de Obelink Traveller bustent, hebben twee pezen: één voor de tentrail en één voor bevestiging aan een luifel. Als de bustent voorzien is van een dubbele pees kun je hem direct zonder peesadapter aan een luifel of tentrail bevestigen. Meer hierover bij bevestigingsmogelijkheid 4.

4. Aansluitflap bevestigen met peesadapter

Wanneer de pees van je bustent niet in je luifel of tentrail past, kun je een peesadapter gebruiken. Dit is een koppelstuk waarmee je de bustent alsnog kunt bevestigen aan je bus. Daarnaast maakt een peesadapter het aan- en afkoppelen van de tent makkelijker, daarom wordt de set ook wel 'Drive Away Kit' genoemd.

Een peesadapter bestaat uit een peeskoord (A), een enkele pees (B) en een koppelprofiel (C).

peesadapter set

De bevestiging gaat als volgt:

  • Schuif het dubbele peeskoord (A) door de rail van je luifel of tentrail.
  • Schuif vervolgens het koppelprofiel (C) over het dubbele peeskoord (A).
  • Schuif de pees van de bustent in de andere kant van het koppelprofiel (C).

Let op: in een enkel geval komt het voor dat een bustent geen pees heeft. Daar is onderdeel B voor. Deze schuif je door de sleuf van de bustent, waar ook de sluisstang doorheen gaat(meer hierover bij bevestigingsmogelijkheid 5 en 6). Op deze manier maak je zelf als het ware een pees. Dit komt weinig voor aangezien de meeste bustenten wel een pees hebben.

5. Aansluitflap met meegeleverde sluisstang en klemmen vastklemmen in een regengoot

Bij de meeste bustenten wordt een sluisstang meegeleverd. Dat is een metalen stang waarmee je een bustent kunt bevestigen. In onderstaande afbeelding zie je de sluisstang (zwart) en daaronder nog de pees (wit).

sluisstang met pees

De sluisstang kun je bevestigen aan de regengoot van je bus, dat werkt als volgt:

  1. Schuif de sluisstang door de sleuf die aan de bustent vastzit. Houd ruimte aan de zijkant over voor de bevestiging.
  2. Vervolgens schuif je de sluisstang door de regengoot.
  3. Ten slotte plaats je aan beide uiteinden een klem met een vlindermoer om de stang aan de regengoot vast te klemmen.
bevestigen sluisstang met vlindermoer

6. Aansluitflap vastzetten op het dak met zuignappen

De sluisstang kun je ook eenvoudig op het dak vastzetten met twee zuignappen. Deze zuig je vast op het dak van de bus, waaraan je vervolgens de sluisstang vastklemt. De bevestiging gaat als volgt:

  • Klem twee zuignappen vast op het dak. Houd bij het plaatsen van de zuignappen de lengte van de sluisstang aan, deze plaats je namelijk aan de uiteinden. Bij sommige bustenten zit er in het midden van de sleuf nog een opening voor een extra zuignap. In dat geval heb je er dus drie nodig.
  • Schuif de sluisstang door de sleuf van de bustent en houd ruimte over voor de bevestiging aan de zuignappen (een paar cm is genoeg).
  • Vervolgens bevestig je de sluisstang aan de zuignappen.
Obelink zuignap

7. Aansluitflap vastzetten op een metalen dak met magneetadapter

Bevestiging met een magneetadapter is heel eenvoudig. De magneetadapter kan op de meeste voertuigen bevestigd worden. Ze moeten echter wel van blik zijn én een vlak stuk op het dak hebben waar de magneetadapter op past. Ook moet er voldoende ruimte zijn. Heb je bijvoorbeeld een dakdrager? Dan kan het zijn dat deze in de weg zit. De bevestiging met een magneetadapter werkt zo:

  • Plaats de magneetadapter op een recht stuk op je dak.
  • Haal de pees van de bustent door de koppelstrip van de magneetadapter.
magneetadapter op bus plaatsen

8. Aansluitflap met geïntegreerde klittenbandjes vastmaken aan een imperiaal

Een van de eenvoudigste manieren om een bustent vast te maken is met behulp van klittenbandsluitingen. Sommige bustenten hebben deze sluitingen aangenaaid. Wanneer je bus een imperiaal heeft, oftewel een bagagerek op het dak, kun je de klittenbandsluitingen gebruiken om de tent aan het imperiaal vast te maken. Kijk eerst of je bustent deze optie wel heeft.

In onderstaande video laten we je alle mogelijkheden nog eens zien:


Deel dit artikel: