Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Vrijdag, 9 Februari 2018

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?


Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.


Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.Hoe meet je een "normale" caravan?

 1. Pak een lang touw, koord of meetlint
 2. Zorg dat je caravan op een vlakke ondergrond staat
 3. Zet de caravan waterpas op de wielen zonder uitgedraaide steunen
 4. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond
 5. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt, is de omloopmaat van je caravan
 6. Meet het touw op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat

Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

 1. Pak een lang touw, koord of meetlint
 2. Zorg dat je caravan op een vlakke ondergrond staat
 3. Zet de caravan waterpas op de wielen zonder uitgedraaide steunen
 4. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen
 5. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 centimeter meet je recht naar de grond
 6. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt, is de omloopmaat van je caravan
 7. Meet het touw op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat

Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.


Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

P
"Wij hebben een Knaus Eifelland 380 uit 1973. We zijn al de hele dag bezig, maar komen er niet uti met de omloopmaat. Volgens een lijstje dat we (na veel zoeken) op internet hebben gevonden, is die 751. Als we zelf meten komen we op 745, maar ook op 785. Hebben we nu een gewone of een aerodynamische caravan? Beide kanten hebben dezelfde vorm. Moeten we dan aan beide zijnde meten vanaf die 185? Wij komen er net meer uit:)"
"Hoi Pien, je hebt geen aerodynamische caravan als beide kanten dezelfde vorm hebben. Je kunt dan hetzelfde meten zoals in de video hierboven. Je hoeft dus niet vanaf de 185 cm te meten. Succes! Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
G
"Ik heb een voortent gekocht alleen weet ik niet welke maat. Hoe meet ik de maat van een voortent, dus niet die van de caravan."
"Hallo, Aan de hand van een voortent is het niet goed te achterhalen wat de omloopmaat exact is. Dit omdat de pees nooit tot de grond doorloopt. Je zou het zo kunnen proberen: Van het einde van de ladderspanner tot aan de andere zijde weer tot aan de ladderspanner. Dan weet je wat de maximale maat is. Trek daar beide lengtes van de ladderspanner af en je weet wat de minimale maat is. Let wel op: Bij deze manier van meten worden vaak fouten gemaakt. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
G
"Ik heb een Adria Linea 400. opbouwmaat is 411 cm.
Ik kom op een maat van 816 cm. Welke tent maat heb ik dan nodig?"
"Hoi Gerrit, bij Hypercamp en Goldcamp tenten kom je dan uit op een maat 7. (805 - 830 cm) Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
AS
"L.S.,
Wat is de omloopmaat van een Fendt Bianco 4.45m en hoe duur is een Unico caravanluifel bij jullie ?
vr.gr.,A Sluiter"
IV
"Goedemiddag,

Wij hebben een hobby 400 easy de luxe van 2005. Welke onloopmaar moeten we hiervoor hebben? En wat is beter wat betreft het spannen van de tent?

Mvg I van der linden "
AD
"Hallo,
Ik vraag me af welke type voortenten passen bij een KIP Kompact 37 en wat de omloopmaat is van deze caravan."
HV
"De caravan van Anton is maar 2.47m hoog (volgens de brochure)
Een nieuwe Hobby 2.62m, een nieuwe Dethleff 2.65m
Dus past een kleinere voortent beter. De flappen aan de caravan kant zijn lang genoeg."
HV
"Oudere caravans zijn over het algemeen lager dan de nieuwe !!
Dat betekent dat de omloop maat tegen de caravan aan wel past maar dat de voorkant van de tent eigenlijk te smal en te hoog is , waardoor je hem niet aan de grond kunt vastzetten. Mijn Chateau uit '94 heeft zelfde probleem. De maat tabel gaat hiet gewoon niet op."
A
"Ps. de caravan is 495 hobby 1989 "
SB
"Nog even dit: toen ik hem kocht stond er bij Swift Toscane 460."
Laden...