Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Donderdag, 9 Februari 2017

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

T
"Ik meet namelijk 865 van voor tot achter op de grond. "
TV
"Hallo. Bij een Delta caravan 4300tz. 1995. Wat is daar de omloopmaat van? "
R
"Ik zoek een voortent voor een Kip Greyline 44t uit 1996. Volgens omloopmaat.nl heb ik dan als A-maat 859 nodig. Het is een aerodynamische caravan (met schuine voorzijde). Welke Hypercamp maat heb ik dan nodig? Bedankt voor jullie hulp."
"Hallo Ramon, we raden je aan zelf de omloopmaat te meten zoals hierboven aan gegeven staat. De A-maat is namelijk niet gelijk aan de maat die wij hanteren." Antwoord Obelink
RF
"Hallo, wij hebben n Kip KL40T BJ 94 met omloopmaat 808 cms. Welke maat voortent moeten wij hiervoor gaan bestellen ?"
"Hallo Raymond! Wanneer je het zo gemeten hebt als in de blog staat, kies je bij omloopmaat 808 cm voor de maat waar deze tussenin zit. Bij Hypercamp is dat bijvoorbeeld maat 7 (805 cm - 830 cm)." Antwoord Obelink
S
"Hallo. Wij hebben een voirtent met omloop 875. Wat voor maat moet een losse luifel hebben ? Kan 150-170?"
"Hallo Saskia, voor een etuiluifel kun je de maat bepalen door het rechte stuk van de caravanrail te meten. " Antwoord Obelink
SK
"Hallo wij hebben een burstner holiday uit 1991 wat is hier de maat van "
"Hallo Sion, we raden je aan zelf de omloopmaat te bepalen. Deze kan namelijk iets afwijken. Groetjes, Anouk" Antwoord Obelink
P
"wij hebben een hobby 510 we hebben gemeten op 930. nu is er wat verwarring kies je dan voor omloopmaat 11 of 12?

Mvg patricia"
"Hallo Patricia! Wanneer de omloopmaat precies 930 is, dan is maat 11 de beste keuze. Als de maat op de grens valt kies je altijd voor de kleinste. " Antwoord Obelink
AO
"Onze omloop is 886

We hebben een burstner ventana wat voor maat hebben we dan nodig?"
"Hallo Annette, wanneer de omloopmaat 886cm is kies je voor een maat waar deze tussen zit. Van onze Hypercamp voortenten is dat maat 880cm - 905cm. " Antwoord Obelink
B
"goedemiddag,

wij hebben een tabbert regent 440 bouwjaar 1987 welke maat voortent hebben we dan nodig ? maat 11 ofzo ?"
"Hallo,

Wij raden je aan zelf de omloopmaat te meten. De maat kan namelijk altijd iets afwijken van de gegevens van de fabrikant. Bekijk hierboven in de video hoe je de maat kunt opmeten."
Antwoord Obelink
FD
"Hallo Obelink

Wij zouden graag een zakluifel willen aanschaffen welke maat moeten we nemen voor onze caravan?
Type Fendt saphire 450 QB bj 2002 "
"Hallo, om dit te bepalen hebben we meer info nodig. Ik raad je aan contact op te nemen met onze specialisten via het nummer 0543 532 632. " Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies
Naar boven