Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Donderdag, 9 Februari 2017

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

ES
"ik zoek voor een kip caravan 1987 kg 40 ek een voortent, welke heeft u hiervoor"
"Hallo Eef, Het is belangrijk eerst de omloopmaat te berekenen. Zoals hierboven beschreven kun je dit het beste zelf doen, aangezien informatie via internet of folders vaak niet helemaal klopt. Als je de omloopmaat gemeten hebt, kunnen we je verder helpen." Antwoord Obelink
W
"wat houd 10plus in bij voortenten en luifels?"
S
"Hallo, Ik heb een Predom N126E, ik heb gemeten en de omloopmaat is ongeveer 6m20. Welke maat voortent heb ik dan nodig? Is er een bepaald type/merk voortent die aan deze caravan past? Ik hoop dat u mij kunt helpen want ik zoek me een breuk..:)
Susa"
J
"Ik heb hobby 420 de voortent maat is 7 ik wil een nieuwe luifel bestellen een rhodos is dan maat 7 goed ?"
"Hi Johan, Om de maat voor de voortentluifel te bepalen, kun je beide dakhelften opmeten. " Antwoord Obelink
J
"Ik meet 8meter 18.
Wat is dan de maat"
"Hi Johan, Bij Hypercamp en Goldcamp voortenten heb je dan een maat 7 nodig. " Antwoord Obelink
S
"Wij hebben een Hobby 440 2005.
Mijn vraag wij willen graag een omnistor zakluifel past daar een 350 op?"
S
"Hi,
ben van plan een Kampa opblaasbare voortent aan te schaffen. De railhoogte van de caravan moet dan tussen de 235cm en 250 cm zijn. Echter kan ik dit nergens vinden over mijn caravan, de Knaus Sudwind, 500FDK. In de omschrijving staat totale hoogte 257. Is dat dan ook de railhoogte? Met andere woorden kan zo'n Kampa air daar dan niet aan? Als ik zelf meet kom ik aan ongeveer 245cm, maar meet ik misschien iets te veel/te weinig? Moet het tot op de grond gemeten worden? Staat nu wel op poten, maar uiteraard staat het wiel nog op de grond. Dus ja...?"
"Hi Sylvia, de railhoogte wordt gemeten vanaf de grond tot aan de opening van de caravanrail. Bij de genoemde caravan zal deze hoogte tussen de 235 en de 250cm liggen, dus we verwachten dat je met de 245cm goed gemeten hebt. De Kampa tent zal passend moeten zijn!" Antwoord Obelink
M
"Ik heb een Chateau Elite Touring uit 1978 en een Brand Palazzo voortent, maar wil graag een luifel in plaats van voortent. Ik kan nergens vinden wat de omloopmaat is voor deze Chateau? "
"Hi Monika, wij raden altijd aan de omloopmaat zelf op te meten. Hierboven staat beschreven hoe je dit het beste kunt aanpakken!" Antwoord Obelink
H
"Welke maximale maat van een Eurotrail dakluifel kan ik gebruiken bij een Hobby 495?"
"Hi Hennie, Je kunt hiervoor het rechte stuk van de caravan meten, met een klein stukje daaronder aan beide kanten, zoals je kunt zien op de productfoto van de Eurotrail dakluifel. Dit is de doeklengte, dus uiteindelijk ook de maat die je nodig hebt." Antwoord Obelink
JV
"Wil een schuifluifel kopen voor mijn Biod Scout (omloopmaat 765 cm). Zijn er verschillen tussen luifels en schuifluifels bij het bepalen van de juiste maat? Welke maat zou ik moeten nemen?"
"Hallo Jan. Het meten van de juiste lengte van een schuifluifel heeft helaas niet zoveel te maken met de omloopmaat. De lengte van de schuifluifel wordt als volgt gemeten: Vanaf de grond mee omhoog in de rail tot aan het einde van de ronding aan de andere kant van de caravan. www.obelink.nl/boca-240.html, precies zoals het doek op de foto van deze schuifluifel. " Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies
Naar boven