Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Vrijdag, 9 Februari 2018

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

JT
"Wij hebben een LMC 470D 2012.
Omloopmaat lmc 950.
Zelf gemeten 936.Welke voortent moet ik nu nemen.
ventura 250 pasafic 950 936-963 of 940 926-950"
"Hallo, Voor de ventura Pacific 250 met een omloopmaat van 936cm heb je de maat 950 nodig." Antwoord Obelink
SG
"Wij hebben een kip de luxe 40 t uit 1992. Geen kompakt dus, maar wel een kleine caravan. De lengte van het rechte deel van de rail is 1.90 m. Past daar ook een hypercamp voortent op?"
"Hoi Stephanie, Dit zou moeten kunnen, maar om je een goed advies te geven hebben wij de omloopmaat van je caravan nodig. Bij een kip caravan is het belangrijk om de caravan aerodynamisch op te meten. Je kunt bovenstaande instructies gebruiken om de juiste omloopmaat te achterhalen." Antwoord Obelink
JH
"Heb een caravan en deze staat in Spanje. Het is een Hobby excellent easy 540 en is van 2007. Nu wil ik een nieuwe voortent bij jullie kopen.....welke maat zou ik dan moeten hebben."
T
"hallo,ik heb een knaus 485,met dorema voortent welke luifelmaat heb ik nodig?"
"Hoi Tim, De luifelmaat staat helemaal los van de omloopmaat. Voor de maat van de luifel is het belangrijk dat je de afstand tussen de middelste en buitenste pin van de petluifel meet. We hebben 3 luifels die passen op Dorema voortenten: de Sunstar, Rhodos en Aurora. Onze andere luifels zijn te hoog voor Dorema voortenten." Antwoord Obelink
L
"Hallo wij hebben een knaus sport 485 van juli 1994
En wilen een Fino voortent kopen Welke omloopmaat kan ik dan het beste nemen"
"Hoi Liesbeth, Gegevens via de fabrikant/internet kunnen afwijken van de originele maat, daarom adviseren wij altijd zelf de omloopmaat te meten. Dit kun je doen aan de hand van bovenstaande informatie!" Antwoord Obelink
JV
"We hebben een dethleffs 510 tk family. Omloopmaat met door jullie aangegeven methode komt op 921. Echter is de caravan nog beladen. Volgens fabriek zou dit 925 moeten zijn. Al met al goed.
Echter zou ik voorzichtshalve toch een grotere maat tent moeten aanschaffen om eventuele schuintes of onstabiele ondergronden op te vangen.
Meestal gaan de maten exact tot deze 925cm.
Wat is jullie advies?"
"Hoi Johan, Wij gaan altijd uit van de maat die je zelf hebt gemeten. Maat 11 loopt bij ons van 905 tot 930 cm, dus wij verwachten dat een maat 12 echt te groot is. Ons advies is een maat 11, uitgaande van de maat die je zelf gemeten hebt." Antwoord Obelink
P
"Hallo; wij hebben een kip sunline 47tdb en de omloopmaat van Isabella zou volgens de internet gegevens 900 zijn welke maat moet ik dan nemen met de verschillende merken bij de ene is het 9 en een andere weer 11! Dank u wel voor de moeitw"
"Hoi Paula, Isabella meet de caravans anders op dan andere fabrikanten. Als je een Isabella voortent wilt aanschaffen, dan kun je de Isabella maat aanhouden. Ga je voor een andere voortent? Dan zou je de caravan zelf kunnen meten (aerodynamisch!) zoals hierboven beschreven. " Antwoord Obelink
FB
"Hallo, onze caravan staat in de stalling dus een beetje lastig om zelf te meten. Wij hebben een Dethleff 510tk, bouwjaar 2001.
Kan u mij zeggen welke omloop maat voor een luifel ik moet gebruiken?"
"Hoi Froukje, De enige manier om achter de juiste maat te komen, is toch door zelf te meten. Gegevens op internet kloppen vaak niet, dus om te voorkomen dat je de verkeerde maat aanschaft, kun je met bovenstaande informatie beter zelf de omloopmaat meten." Antwoord Obelink
L
"Bedankt voor de snelle reactie. Mvg"
L
"Hallo. Ik heb een Hobby 400 sf de luxe. Uit 2009. Welke maat thule etuiluifel raad u aan? Kan 3m ? Mvg "
"Hoi Loes, Je caravan heeft een rechte raillengte van 280 cm. Je kunt hiervoor het beste een Caravanstore 280 nemen. De Thule 1200 300 zou eventueel passen, maar doordat de tas aan beide zijden in de ronding van de caravan gaat, kan het sluiten van de tas lastiger worden. " Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies