Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Donderdag, 9 Februari 2017

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

MR
"Hallo.
Ik heb een oude knaus uit 1978 met een maat van 764 cm.
Weet u welke omloopmaat dat is?"
"Hoi Michel, We raden je aan zelf de omloopmaat te meten met bovenstaande informatie." Antwoord Obelink
R
"Kunt u mij vertellen welke schuifluifel toepasbaar is voor de Eriba Puck 120 gt?
Met vriendelijke groet,

"
"Hoi Rinze, De schuifluifel is alleen geschikt voor caravans met een railhoogte van ca. 240cm. De Eriba Touring is helaas te laag. Hier passen alleen luifels op zonder zijwanden, bijvoorbeeld de sunlight caravanluifel of de universele luifel ten cate. " Antwoord Obelink
TE
"hallo , ik zoek een voortent met gemeten maat 935. Zo goedkoop mogelijk. Tweedehands of demomodel geen probleem. Kunt u mij wat aanbieden?"
"Hallo, We hebben geen demo modellen of uitloopmodellen in maat 12, omdat dit één van de meest gangbare tentmaten is. De goedkoopste voortent in deze maat is de Bermuda 240. Een allround voortent geschikt voor seizoenskamperen, maar ook voor de kortere vakanties. Je kunt deze voortent via de volgende link bekijken: https://www.obelink.nl/hypercamp-bermuda-240.html" Antwoord Obelink
W
"Beste.

Wij hebben een hobby prestige 545 gekocht. Een oudere caravan om te kijken of het ons bevalt. Weten jullie welke tent hier zo op past. "
"Hi Werner, Het is belangrijk dat je altijd zelf de omloopmaat van de caravan meet. Informatie van de leverancier of internet kan wel eens afwijken. " Antwoord Obelink
DD
"hallo obelink
Ik heb de rail voor de voortent opgemeten en kom op 830 cm. Nu is de vraag welke omloopmaat ik moet nemen maat 7 (tot 830cm) of maat 8 (vanaf 830cm).
Alvast bedankt."
"Hi Dennis,

Als je de omloopmaat op bovenstaande manier hebt gemeten, en er komt precies 830cm uit, dan kies je voor maat 7. Als de maat op de grens valt, dan raden wij altijd aan de kleinere maat te nemen."
Antwoord Obelink
A
"Hallo ik heb een chateau victory 375
Hebben jullie hier ook een voortent of luifel voor?"
"Hallo, Al onze voortenten passen op deze caravan, het is alleen belangrijk dat je met bovenstaande informatie de juiste maat meet." Antwoord Obelink
PS
"Wij hebben een Hobby 440 SF bouwjaar 2016 en willen een zakluifel bij u aanschaffen welke maat raadt u aan"
"Hi Piet, daar past een Thule 1200 (300) of een caravanstore 310 op. " Antwoord Obelink
GW
"Kunt u mij vertellen wat de omloop maat van de hobby 560 esy de Luc van bouwjaar2002"
"Hi Geert, wij raden je aan zelf de omloopmaat te meten op bovenstaande manier. " Antwoord Obelink
MG
"Hallo team Obelink,

Ik heb pasgeleden een andere caravan gekocht, een Beyerland 400D uit 2000. Helaas paste de luifel van mijn Hobby 440 niet meer, weliswaar leek de omloopmaat goed maar kwam het dak te laag te zitten. Nu is de vraag wat ik nodig heb, ik heb rondom 837 cm gemeten, dus dit zou een 8 moeten zijn, maar ik zie ook berichten dat dit een zogenaamde "aerodynamische caravan" zou zijn. Kunt u advies geven? Alvast bedankt!"
"Hi Mark, Het klopt dat je de caravan aerodynamisch moet meten. Dit kan veel invloed hebben op de omloopmaat. Je meet vanaf de grond recht naar boven door de rail en vanaf een hoogte van 185cm meet je recht naar beneden. Je kunt het hier nog even nakijken: www.obelink.nl/vragen-en-antwoorden-over-kamperen/omloopmaat-meten-van-de-caravan.html" Antwoord Obelink
H
"hallo, ik heb een Hypercamp voortent en een aurora luifel van 193-193. mijn vraag is wat voor erker past er bij mijn voortent. mvg"
"Hallo Henny, Dat hangt af van het type voortent en hoe oud deze voortent is. Om te bepalen welke erker er op je voortent past hebben wij een aantal gegevens nodig.

Eerst moet er vastgesteld worden of je een 10+ voortent hebt of niet. Sinds een aantal jaren zijn onze voortenten hoger dan voorheen. Omdat de caravans tegenwoordig hoger zijn dan vroeger waren wij genoodzaakt om deze aanpassing door te voeren. Dit heeft er toe geleid dat de maatvoering en de pasvorm van onze tenten veranderd is. De erkers voor onze huidige voortenten zijn namelijk hoger dan voorheen en passen niet op onze lage voortenten en omgekeerd.

Om te achterhalen of je een hoge of lage erker nodig hebt, moet je de zijwand van de voortent opmeten van ''naad tot naad''. Dit is vanaf de naad waar zijwand overgaat in het dak tot de naad waar de zijwand overgaat in de slikrand. "
Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies