Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Vrijdag, 9 Februari 2018

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

HL
"Als ik ga voor de brandt voortent welke maat moet ik dan nemen de omloopmaat is 958 is het dan maat 21 of maat 13?"
"Hoi Lieve, als een maat precies op de grens valt, kies je bij voortenten altijd voor de kleinste maat. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
HB
"ik heb een merk LMC caravan type 490 munsterland bouwjaar 2006 .omloopmaat 950 cm moet ik nu uitgaan voor no12 voor de voortent,ik hoor het graag"
"Hoi Huub, bij een omloopmaat van 950 cm kies je bij Hypercamp & Goldcamp voortenten inderdaad voor maat 12. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
G
"Ls.
We hebben een Chateau Caratt 1997op de zijkant staat een plaatje van 385, maar heb gemeten en hij is iets langer, Welke maat kan ik het beste nemen,"
"Hallo, Je kunt altijd het beste uitgaan van de maat die je zelf hebt gemeten. Wat is de omloopmaat die je zelf gemeten hebt? Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
H
"Wij hebben caravan burnster club 440 omloopmaat 842 ongeveer,welke maat moeten wij dan kopen voor een voortent?"
"Hoi, Het is belangrijk om de omloopmaat precies te weten. Als de omloopmaat precies 842 cm is, dan heb je bij Hypercamp & Goldcamp tenten een maat 8 nodig. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
DJ
"hallo, kan ik de grondmaat van een isabella commodore concept G22 ergens te weten komen,grts"
"Hoi Johnny, dat is 300 x 800. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
AD
"Hallo,
Ik vraag me af welke type voortenten passen bij een KIP Kompact 37 en wat de omloopmaat is van deze caravan."
HV
"De caravan van Anton is maar 2.47m hoog (volgens de brochure)
Een nieuwe Hobby 2.62m, een nieuwe Dethleff 2.65m
Dus past een kleinere voortent beter. De flappen aan de caravan kant zijn lang genoeg."
HV
"Oudere caravans zijn over het algemeen lager dan de nieuwe !!
Dat betekent dat de omloop maat tegen de caravan aan wel past maar dat de voorkant van de tent eigenlijk te smal en te hoog is , waardoor je hem niet aan de grond kunt vastzetten. Mijn Chateau uit '94 heeft zelfde probleem. De maat tabel gaat hiet gewoon niet op."
A
"Ps. de caravan is 495 hobby 1989 "
A
"Ik heb de omloopmaat van mijn hobby uit 1989 gemeten 905.
Ik heb op een tabel gekeken en die zegt de omloop 905/930 is maat 11.
Deze heb ik gekocht en nu blijkt dar de tent aan beide kanten 10cm te lang is.is er een andere maat tent voor onze iets ouderw caravan."
"Hoi Anton, Welke voortent heb je gekocht? Als een maat precies tussen 2 maten valt, dan is het altijd het beste om de kleinste maat aan te schaffen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies