Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Vrijdag, 9 Februari 2018

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

C
"Ik heb een caravan met omloopmaat 847 moet ik dan maat 8of 9hebben "
"Hoi Chris, Bij Hypercamp en Goldcamp tenten gaat maat 8 tot 855 cm, dus heb je maat 8 nodig. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
S
"Goedemiddag

Wij hebben een eiffeland holiday 395.
Graag willen wij een nieuwe voortent aanschaffen met uitbouw en luifel die aan beide kanten dicht kan.
Is dit mogelijk??
En kunt u mij de omloopmaat vertellen?
Bij voorbaat dank. "
"Hoi Sander, Hier hebben wij helaas geen gegevens van. Wij adviseren altijd om zelf de omloopmaat te meten met bovenstaande instructies. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
GV
"ik wil graag de omloopmaat weten i.v.m. aanschaf nw.voortent, van caravan ADRIA UNICA 432 PX . kenteken WF-TD-66 BOUWJAAR 2002 . kunt u ons helpen , vriendelijk dank ."
"Hoi Gerrit, Hier hebben wij helaas geen gegevens van. Wij adviseren altijd zelf de omloopmaat op te meten, aangezien fabrieksinformatie nog wel eens kan afwijken. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
EL
"Hoi ik ga een caravan kopen van het merk home-car bouwjaar 1989 type 552 welke omloopmaat moet ik daar voor kopen en is die omloopmaat dan hetzelfde voor verschillende merken van voortenten de tent die er nu aanhangt is niet de juiste maat en ik kan nu de omloopmaat niet zelf bepalen
Groetjes
Eric"
"Hoi Eric, Helaas hebben wij hier geen gegevens van. Het is altijd beter om zelf te meten, of om in dit geval even te wachten tot je zelf kunt meten. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JS
"Wij hebben een Hobby Excellent 495 UF uit 2000
Bij jullie lees ik dat ik een omloopmaat moet hebben van 934 940, nu heb ik mijn voortent ook bij jullie gekocht met exact deze maten. Wat blijkt ik krijg hem niet fatsoenlijk gespannen, te breed is hij ook.
Ik heb ruim 35 jaar Caravans dus aan onkundig opzetten is hier geen sprake. Ik wil een nieuwe bestellen wat nu.... "
CT
"Hoi
Wij hebben een knaus sudwind 395 tk.
Daarvoor hebben wij een dorema voortent omloopmaat 8. Nu willen wij deze uitbreiden door er een voortent extra aan vast zetten. Moeten we daarvoor ook omloopmaat 8 hebben of bereken je dat weer anders "
"Hoi Chantal, Ik denk dat je een voortent luifel bedoelt? De Rhodos en de Sunstar passen op een Dorema tent. Om de juiste maat te bepalen kun je dit blog lezen: https://www.obelink.nl/blog/advies/welke-maat-voortent-heb-ik-nodig.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
LF
"Wij.hebben een een kip 40 T de luxe uit 1989. We hebbeb de omloop berekend : 2x 185 = 390 cm. en horizontaal 380 cm. Samen 770 cm. Dus . Is dat omloopmaat 7 ?"
"Hoi Lucia, check met bovenstaande instructies of je de maat juist hebt gemeten. Meet vanaf de grond door de caravanrail van grond naar grond. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
S
"Goedendag,

Wij gaan voor het eerst met de caravan op vakantie.
Nu moet ik een onderzijl kopen voor de voortent. Hoe groot en wat voor een soort is het beste bij een Dorema voortent maat 11?
Behorend bij een TEC caravan 490 P1"
"Hallo, De breedte ongeveer 550cm x de diepte van de tent. Daarnaast is een Ecodoek op veel campings verplicht om op het gras te leggen. Daarop kun je dan het grondzeil van de voortent leggen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
E
"hallo.
ik heb een knaus sundwind 380 van bj 1985
wil heel graag weten wat hier de omloop maat van is voor een voortent.
gr eddy"
"Hoi Edddy, Wij raden je aan om zelf de juiste maat te meten met bovenstaande instructies. Gegevens van de fabrikant kunnen altijd iets afwijken. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
SB
"Wat voor maat voortent heb ik nodig voor een lmc munsterland 545 k1 uit 1992? Welke voortent raden jullie aan hiervoor. "
"Hoi Sonja, Hier hebben wij helaas geen gegevens van. Wij adviseren je om de omloopmaat op bovenstaande manier op te meten. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies