Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Donderdag, 9 Februari 2017

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

RV
"Beste medewerkers van Obelink.
Ik wil een nieuwe voortent aanschaffen,gemeten omloop maat kom ik uit op 808 cm.is mij de vraag moet ik.
Maat 6 omloopmaat 780-805
Of
Maat 7 omloopmaat 805-830 hebben.
Met vriendelijke groet Rinie van de Ven."
"Hallo Rinie, Als je het op bovenstaande manier gemeten hebt, dan kun je met een omloopmaat van 808 de maat 7 aanschaffen. " Antwoord Obelink
P
"Onze caravan. Adria unica 430 uit 2000 meten wij omloopmaat van 880/881
Nou zit datbprecies op de grens tussen maat 9 en maat 10 welke kunnen we dan het beste nemen? "
"Hallo Petra, Als de omloopmaat precies op de grens zit, dan kies je altijd voor de kleinste, in dit geval dus maat 9." Antwoord Obelink
TL
"we hebben een beyerland sprinter van 1996 met de omloopmaat 8

vraag is welke luifel moet er voor gaat om de maatvoering.

B.V.D"
VV
"Geachte LS, kunt u mij vertellen welke maat Thule Omnistor 1200 ik nodig heb voor mijn Hobby 460 uFe met geïntegreerde rails uit 2011"
SS
"Wij hebben een beyerland 400 ct uit (volgens mij ) 1989. Helaas komen we er maar niet achter welke omloopmaat en merk we kunnen aanschaffen. Dorema Estate omloop maat 8 was het in ieder geval niet. "
"Hallo Sabine, Wij raden je aan zelf de omloopmaat van de caravan op te meten. Dit kun je doen aan de hand van bovenstaande video. Als je de omloopmaat weet, wordt het ook duidelijk welke maat voortent je kunt bestellen." Antwoord Obelink
M
"Hallo we hebben ons een gruau floreal de luxe gekocht
Van 1993. Type B4000.
Weet iemand de omloopmaat voor deze caravan"
DV
"hoi ik heb een voortent van obelink de hypercamp Gold van ten cate doek. en zou graag uw advies krijgen over een uitbouw . wil er graag 1 bij jullie aanschaffen maar weet niet welke ik dan nodig heb.
graag ontvang ik uw advies.
mvg "
"Hallo, Op een tent van Hypercamp past deze aanbouw: https://www.obelink.nl/aanbouwen-nl.html. Voor meer advies kun je contact opnemen met onze klantenservice via het nummer 0543-532632. " Antwoord Obelink
N
"Ik heb vv een de wit zelte voortent en wil daar graag een uitbouw aan. Kan ik die bij jullie kopen?"
"Hallo Nanda, het is ons niet precies duidelijk welke voortent je hebt. Heb je een naam/type van de voortent?" Antwoord Obelink
W
"Wij hebben een Hobby 460 Ufe uit 2008 (omloopmaat 925 denken we) en willen een Eurotrail schuifluifel 240 met dubbele pees aanschaffen. Welke doeklengte moeten we selecteren bij onze bestelling ?

"
"Beste Wicher, De doeklengte is letterlijk de lengte van het doek. Meet de caravan als volgt: Aan 1 zijkant vanaf de grond (voor de zijwand), langs de rechte rail, tot aan de andere zijkant op 1.85m hoogte. Hiermee meet je dus welke doeklengte je nodig hebt." Antwoord Obelink
P
"Maat 6 brandvoortent wat voor een omloop maat heeft deze?"
"Hallo, ga niet uit van de maat van de tent, maar de maat van de caravan. Als je deze meet op bovenstaande manier, dan weet je de exacte omloopmaat." Antwoord Obelink
Laden...
Wij gebruiken cookies
Naar boven