Bestellen in 3 eenvoudige stappen
Omloopmaat blog banner

Hoe bereken je de juiste omloopmaat van jouw caravan?

Vrijdag, 9 Februari 2018

Je voortent of caravanluifel is aan vervanging toe. Of misschien heb je wel een nieuwe caravan aangeschaft. Tof! Altijd leuk om iets nieuws uit te mogen zoeken toch? Maar welke maat luifel of voortent heb je eigenlijk nodig, en hoe kom je daarachter?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat deze maat officieel de omloopmaat heet. In de caravanpapieren kun je hoogstwaarschijnlijk informatie over deze zogenaamde omloopmaat vinden. Ook op Internet circuleren lijsten waarmee je aan de hand van caravanmerk en bouwjaar de omloopmaat van jouw caravan kunt vinden. Die lijsten zijn handig, maar baseer daar alsjeblieft niet alleen je maat op. Het kan namelijk zijn dat caravanfabrikanten wijzigingen aan wielen of assen doorvoeren, waardoor de omloopmaat wijzigt en de informatie in jouw papieren of een door jou gebruikte Internetlijst niet meer klopt.

Wij raden daarom al onze klanten ALTIJD aan zelf de omloopmaat van hun caravan te meten. Waarom zeggen we dat, vraag je je misschien af? Om je voor onnodige moeite en kosten te behoeden!


Waarom zelf de omloopmaat meten?

Stel je eens voor wat een gedoe je allemaal hebt wanneer je de verkeerde maat voortent of luifel hebt. Je moet de tent terugbrengen (bij een winkelaankoop) of terugsturen. De kosten zijn hierbij voor jouw rekening. Dat is dan tot daar aan toe. Maar als je de tent gepast hebt, door de rail hebt gehaald, zullen daarvan vrijwel altijd sporen te zien zijn. Je zult begrijpen dat de tent dan niet meer in nieuwstaat is. De verkoper kan deze dan niet meer als nieuw verkopen en is in dat geval genoodzaakt een percentage van de nieuwwaarde in te houden op het bedrag dat jij voor de tent betaald hebt. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste omloopmaat van jouw caravan.


Meten is weten

Maar hoe ga je te werk? En maakt het verschil wat voor soort caravan je hebt? Ja, dat maakt inderdaad uit. We maken onderscheid tussen een normale (een rechte) en een aerodynamische caravan. De caravans van Kip, Beyerland, Delta en Eifelland zijn in ieder geval aerodynamisch. Als je voor jezelf helder hebt welk type caravan je hebt, dan kun je daadwerkelijk gaan meten.


Hoe meet je een "normale" caravan?

Zorg er eerst voor dat je een lang touw, koord of meetlint bij de hand hebt. Om goed te kunnen meten, moet jouw caravan op een vlakke ondergrond staan. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen, en aan de andere kant weer terug naar de grond. De totale lengte van het touw dat je gebruikt hebt is de omloopmaat van je caravan. Deze lengte meet je vervolgens op met een meetlint of rolbandmaat en voilà, je hebt jouw omloopmaat.


Hoe meet je een "aerodynamische" caravan?

Ook nu heb je een lang koord of touw nodig om te kunnen meten. Zet de caravan waterpas op de wielen en zonder uitgedraaide steunen. Meet de lengte vanaf de grond onder de caravanrail recht naar boven, door de caravanrail heen. Aan de schuine kant op een hoogte van 185 cm meet je recht naar de grond. Je volgt dus de caravanrail niet verder.


Tot op de grond meten

In de uitleg over hoe je meet, hebben we aangehaald dat je tot op de grond moet meten. Onze ervaring is helaas dat veel mensen de fout maken om bijvoorbeeld tot op een vlonder of betonplaat te meten. Dat is dus NIET de goede manier! Als je op die manier meet, klopt de gemeten maat niet meer met de caravan. Een vlonder hoort in de tent te liggen en de tent niet bovenop de vlonder.


Waar let je op bij de aanschaf van een voortent of luifel?

Zo, het nodige voorwerk is gedaan. Nu het leuke werk, een voortent of luifel uitkiezen.

De voortenten van ons huismerk Hypercamp zijn voorzien van een zogenaamde aeroflap. Ze passen op 99% van alle "normale" en aerodynamische caravans, maar let op: de caravan moet een railhoogte hebben tussen de 235 cm en 250 cm. Uitzonderingen zijn alle lage en extreem gestroomlijnde caravans, zoals Eriba Touring, Kip Compact, Polar 400 en Tabbert Wind. Heb je een heel schuine caravan, dan kan een voortent over het algemeen beter iets te krap zijn dan te ruim. Anders is de voorkant van de voortent namelijk meestal te breed.

Kom je naar onze winkel, bespreek dit dan met mij of met één van mijn collega's. Wil je liever online bestellen en heb je nog vragen, bel dan gerust met ons via 0543 532632 of stuur ons een mail. Wij adviseren en helpen je graag bij het bepalen van de voor jou beste voortent of luifel.

Reacties

A
"Ps. de caravan is 495 hobby 1989 "
A
"Ik heb de omloopmaat van mijn hobby uit 1989 gemeten 905.
Ik heb op een tabel gekeken en die zegt de omloop 905/930 is maat 11.
Deze heb ik gekocht en nu blijkt dar de tent aan beide kanten 10cm te lang is.is er een andere maat tent voor onze iets ouderw caravan."
"Hoi Anton, Welke voortent heb je gekocht? Als een maat precies tussen 2 maten valt, dan is het altijd het beste om de kleinste maat aan te schaffen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JD
"Kan ik bij elke caravan voortent ook een aluminiumframe bestellen ik zie nl bij een aantal voortenten alleen maar stalen frames"
"Hoi Jannes, Bij PVC tenten is aluminium niet mogelijk omdat dit materiaal te zwaar is. Bij seizoenstenten raden wij het ook niet aan om een aluminiumframe te gebruiken. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JD
"hallo ik heb een vraag over de omloopmaat van mijn Hobby caravan 460UFE exellent van 2010 is dit nu maat 10 of maat 11"
"Hoi Jannes, Hier hebben wij helaas geen gegevens van. Wij adviseren altijd zelf de omloopmaat te meten met bovenstaande instructies. Fabrieksgegevens kunnen namelijk wel eens afwijken. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
HL
"Geachte medewerker, Ik heb een Caravelair Antares Style 420 .Bouwjaar 2017. Wat is hiervan de omlooplengte? Graag jullie antwoord.
Hans"
"Hoi Hans, Hier hebben wij helaas geen gegevens van. Wij adviseren altijd om zelf je omloopmaat op te meten met bovenstaande instructies. Zelf meten is de beste manier om je omloopmaat te achterhalen. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
RD
"Graag wil ik de omloopmaat weten van de TEC Travel King bouwjaar 2007"
"Hoi Ria, die gegevens hebben wij helaas niet. Wij adviseren altijd om zelf de omloopmaat te meten met bovenstaande instructies. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
JS
"Hallo,

Wij hebben een caravan Kip Grey-Line Special 50 TDB bouwjaar 1997 gekocht. Wat is de Omloopmaat van deze??"
"Hallo, Hier hebben wij helaas geen gegevens van. Wij adviseren altijd zelf de omloopmaat te meten met bovenstaande instructies. Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
GV
"Hallo, wij hebben een Kip hy-line uit 1987 met een omloop van 8.70 M. Er zit een hypercamp voortent bij, en willen graag een luifel en uitbouw aan de zijkant van de voortent. Wat is de omloopmaat en kan dit? BVD groetjes Ginger"
"Hallo, Hiervoor is het belangrijk te weten of de tent wel of niet 10+ is. Dit is te herkennen aan de groene of blauwe verpakking waar de tent origineel in zat. Zit dit er niet meer bij dan moet je de zijwand meten: Tussen de naad waar de zijwand overgaat in het dak naar beneden waar de zijwand overgaat in de slikrand.
Is dit 179 cm dan is het 10+ Is dit 169 cm dan is het geen 10+. Alleen als we dit weten kunnen we een luifel en uitbouw adviseren. Groetjes, Team Obelink.
"
Antwoord Obelink
ML
"Aan onze Dethleffs c’go 415 QL van 2016 zit een Dorema Garda 240 tent, ik weet de omloop maat niet precies, maat wij willen graag een luifel en een uitbouw, welke moet ik dan hebben? "
"Hoi Maureen, De Rhodos of Sunstar passen op een Dorema voortent. Belangrijk is hierbij wel dat je de juiste maat meet. Hoe je dat precies doet, lees je in dit blog: https://www.obelink.nl/blog/advies/welke-maat-voortent-heb-ik-nodig.html Groetjes, Team Obelink." Antwoord Obelink
SB
"Nog even dit: toen ik hem kocht stond er bij Swift Toscane 460."
Laden...
Wij gebruiken cookies