Bestellen in 3 eenvoudige stappen

Camper of caravan winterklaar maken

Donderdag, 3 Oktober 2019

Om je caravan of camper winterklaar te maken moet je rekening houden met enkele onmisbare punten. Met onze checklist vergeet je niets meer!!


1. Zet de caravan schoon in de stalling

Zorg er als eerste voor dat je de caravan schoonmaakt voordat je hem in de stalling zet. Als je het vuil laat zitten, is de kans groot dat je de caravan niet volledig schoon krijgt. Vuil trekt namelijk in en met een schone caravan in de stalling voorkom je dit. In het blogartikel 'Je caravan schoonmaken: 3 tips' lees je meer over het schoonmaken van je caravan.


2. Zet de caravan in de wax

Vooral als je de caravan voor het eerst in de winterstalling zet is het aan te raden om de caravan te behandelen met wax. Een waxlaag beschermt jouw caravan ten minste 6 maanden lang tegen vuil, weersinvloeden en verkleuring. Heb je nog geen wax in huis? Bekijk dan onze onderhoudsproducten voor de caravan of camper.


3. Haal al je etenswaren uit de caravan

Het klinkt misschien logisch, maar het wordt vaak genoeg vergeten. Zorg ervoor dat je alle etenswaren uit de caravan haalt om ongedierte en schimmel te voorkomen.


4. Tap de boiler af en laat de leidingen leeglopen

Restanten water kunnen schade veroorzaken als ze bevriezen in de winter. Tap de boiler af en zorg ervoor dat alle leidingen leeg zijn. Denk eraan om alle kranen open te zetten en open te laten in de stalling.


5. Maak de toiletreservoirs leeg en schoon

Ook hierbij geldt dat als de toiletvloeistof bevriest, dit schade kan veroorzaken. Zorg dat je de toiletvloeistof opslaat op een plek waar het niet kan bevriezen.


6. Verwijder de gasfles(sen)

Verzekering technisch is het beter om geen gasflessen in je caravan te hebben. Daarnaast wordt het in veel stallingen ook niet toegestaan, omdat het extra gevaar oplevert. Haal dus altijd je gasflessen uit de caravan.


7. Verwijder accu’s

Verwijder alle accu’s uit je caravan. Bijvoorbeeld de accu van je mover. Bewaar ze op een vochtvrije en vorstvrije plek. Leg accu’s die een langere tijd niet gebruikt worden aan een druppellader om ervoor te zorgen dat ze onder spanning blijven staan. Een druppellader zorgt ervoor dat een accu actief blijft door hem pulserend bij te laden. Wanneer een accu volledig leeg raakt, kan die sneller kapot gaan. Daarom is het belangrijk om de accu geladen te houden.


8. Zet de ramen op ventilatiestand

Als je niet goed ventileert, is de kans op condensvorming groot. Condensvorming tast bijvoorbeeld de kussens en gordijnen aan en tevens is de kans op schimmel erg groot. Ventileren is dus erg belangrijk in de periode dat de caravan in de stalling staat.


9. Zet de deuren open

Zet de deur van de badkamer open om condensvorming op de spiegel te voorkomen. Zet ook de koelkast en normale kastjes iets open, zodat er geen muffe geur ontstaat.


10. Draai de pootjes niet uit

Mocht er brand ontstaan in de stalling, dan is jouw caravan eenvoudig te verplaatsen. Het indraaien van de pootjes kost in zo’n noodgeval te veel tijd.


11. Leg geen plastic over de caravan

Hierdoor wordt de lak dof en bovendien is de kans op schimmel groter aangezien plastic niet ademt.


12. Zet de kussens omhoog

Zet als je losse kussens in je caravan hebt de kussens rechtop. Zo kunnen ze goed luchten.


13. Maak foto’s van je caravan

Zorg ervoor dat je goed weet hoe je caravan eruit ziet voordat je hem in de stalling zet. Maak hierbij foto’s. Mocht er schade ontstaan, dan kun je dit duidelijk aantonen.


14. Zorg dat de caravan verzekerd is

Dit is belangrijk voor het geval er onverhoopt schade ontstaat aan jouw caravan in de stalling.


15. Verhoog de bandenspanning

Pomp de banden maximaal 0,5 bar boven de voorgeschreven waarde op. Zo voorkom je platte banden. Let er wel op dat de bandenspanning weer op het juiste peil is voordat je ermee gaat rijden.


16. Voorkom vierkante banden

Als je de mogelijkheid hebt, kun je de caravan af en toe iets verzetten zodat je geen platte banden krijgt. De banden kunnen iets vervormen als ze maanden lang stilstaan op dezelfde plek. Je kunt ook deze Flat-Jack leveller onder de banden leggen. Deze zorgen ervoor dat je caravan in de stalling geen platte banden krijgt en tijdens het kamperen kun je ze gebruiken om je caravan waterpas te zetten. Multifunctioneel dus!


17. Zet de caravan niet op de rem

Door viezigheid en roest kan de rem vast komen te zitten als je de rem gebruikt.


18. Doe de horren omhoog

Wanneer je de horren een lange periode dicht laat, staan de veren lang op spanning. Als gevolg zijn ze dan onnodig lang uitgerekt wat de levensduur niet ten goede komt.


19. Leg geen vochtvreter in je caravan

De een zweert erbij en de ander raadt het zeker af om vochtvreters in je caravan te leggen. Vochtvreters trekken ook vocht van buiten de caravan aan wat zorgt voor extra vocht in je caravan. Als je de caravan goed ventileert, is dat voldoende.


20. Zorg voor een goede caravanhoes

Zorg als laatste voor een goede caravanhoes. Op deze manier is je caravan tegen vuil, water en UV-straling beschermd. Een caravan kan ook buiten blijven staan met een caravanhoes.


Dit zijn de belangrijkste tips die wij jou willen meegeven. Heb jij nog aanvullingen?

Reacties

MK
"Voordat de caravan naar de stalling gaat haal dan ook de batterijen uit de afstandbediening van de radio, tv en mover."
CD
"als je de caravan in de winter stalling zet smeer alle rubbers in met olijfolie tegen uit drogen."
S
"Geen vochtvreters in je caravan zetten. Het zout in de vochtvreters trekken namelijk juist extra vocht van buiten aan...!!! Beter een raam op een kier om te ventileren."
CU
"Een papier met duidelijk je naam en telefoonnummer zichtbaar achter het raam plaatsen, wordt je sneller gebeld als er zich iets voordoet."
C
"Koelkastdeur ook iets open of op de tochtstand om te ventileren"
D
"Bij het water aftappen, ook de leidingen doorblazen!
Dan blijft er op de horizontale gedeeltes in de waterleiding ook geen water staan! Dit voorkomt alg vorming in de leiding."
HH
"Denk bij het aftappen van de boiler en watertank ook om de kranen open te zetten en open te laten staan"
J
"Accu van je mover verwijderen en thuis opladen met een druppel lader.
Kussens rechtop zetten zodat alles kan luchten "
AW
"Zet geen vochtvreters in de caravan/camper. Vochtvreters bevatten zout waardoor de metalen schroeven gaan roesten."
H
"Vergeet het contact niet uit te draaien,anders loopt je accu leeg."
Laden...