Bestellen in 3 eenvoudige stappen
7 tips voor een goedkope reisbestemming banner

7 tips voor een goedkope reisbestemming

Woensdag, 29 April 2015

Je kunt een vakantie natuurlijk heel duur maken, maar ook met een beperkt budget kun je een topvakantie hebben. Steeds de hand op de knip houden is echt niet nodig. Als je gaat waar de meute heen gaat, ben je al snel duur uit. Maar sta eens open voor minder bekende streken. Daar valt veel te ontdekken en de natuur is nog niet platgetreden. Het is mijn sport om zo goedkoop mogelijk de leukste plekken te ontdekken, maar ik wil wel kwaliteit en niet hoeven afzien. Wie ik ben? Ik ben Jos, boekhouder bij Obelink en door collega's uitgeroepen tot bespaargoeroe. Ik geef je ongeveer één keer per maand een aantal bespaartips, zodat je na je vakantie niet een tijdlang op een houtje hoeft te bijten.


Tip 1: Ga buiten het hoogseizoen

Heb je de mogelijkheid om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan, doe dat dan vooral. Sommige campings zijn echt de helft goedkoper en bovendien veel rustiger, want weg zijn de vaak rumoerige kinderen. Heb je kinderen en gaan die al of nog naar school? Dan zit je helaas aan de schoolvakanties vast, maar ook binnen de schoolvakanties kunnen de prijzen behoorlijk verschillen. Valt in jullie regio de vakantie vroeg? Ga dan ook meteen op vakantie. Valt de vakantie laat? Ga dan ook laat. Dat scheelt al snel tientjes of zelfs meer. Wat ook invloed op de prijs heeft, is het in jouw vakantieland ook vakantieseizoen is. Is dat niet zo, dan bespaar je zeker!


Tip 2: Kleinschaligheid tegen een kleine prijs

Wil je naar een streek of een camping waar veel toeristen heen gaan, dan ga je dat voelen in je portemonnee. Maar kies eens voor een ander gebied of een kleine camping. De natuur is daar vrijwel ongerept en je hebt er volop ruimte. En bovendien veel te ontdekken én te vertellen, omdat vrienden en bekenden er nog niet geweest zijn. Op een kleine camping of in een minder toeristisch gebied heb je dan misschien minder voorzieningen, maar je kunt jezelf en je kinderen toch wel vermaken en hebt daarvoor geen kinderclub nodig. En vijf zwembaden, ach, je kunt er maar in één tegelijk zwemmen...


Tip 3: Op tijd inpakken en wegwezen

Maak een lijst van dingen die je mee wilt nemen op vakantie en begin op tijd met inpakken. Op die manier heb je rustig de tijd om alle spullen bij elkaar te zoeken. Is er iets op, kwijt of over de datum? Dan heb je nog lekker de tijd om aanbiedingen in de gaten te houden en kun je de nog ontbrekende spullen misschien wel tegen een spotprijs aanvullen. Pak je alles op het laatste moment in. Tja, dan is de kans aanwezig dat je dingen vergeet en deze vaak tegen een hogere prijs elders moet aanschaffen.

Wanneer je vaak ruimschoots van tevoren boekt of al weet wat je volgende vakantie gaat doen, dan kun je de uitverkoop van afgelopen vakantieseizoen nog meepikken.


Tip 4: Op weg

Onderweg kun je ook op de centen letten. Reis zo licht mogelijk, controleer vooraf je oliepeil en breng de banden op de juiste spanning, zo bespaar je benzine en dus geld. Vermijd ook de tolwegen. Op je navigatiesysteem kun je dat prima instellen. Je bent dan wel wat langer onderweg, maar hé, je hebt vakantie. Daarbij, een toeristische route is vaak mooier dan de reis over de autobaan. Bovendien heb je geen last van file, ook zo'n brandstofslurper. Denk ook aan 'verplichte dingen', zoals in sommige landen een autobaanvignet, een veiligheidshesje, een alcoholtest (Frankrijk). Schaf die voor je vakantie al aan.


Jouw manier van rijden kan je ook het nodige besparen: boetes, maar ook brandstof. Bij 120 km/uur verbruik je gemiddeld 42% meer dan bij 90 km/uur. Heeft jouw auto cruise control? Maak er gebruik van! Rijden op de cruise control kan je een besparing van 4 tot 10% opleveren. Als je snelheid moet minderen, bijvoorbeeld omdat het verkeerslicht in de verte op rood springt, dan is het het zuinigst om het gas los te laten, niet te ontkoppelen en niet terug te schakelen. Je rolt gewoon uit in de versnelling waarin je rijdt. Op die manier rem je af op de motor en daarbij wordt de benzinetoevoer helemaal afgesloten. Als je ontkoppelt, dan gebruikt de motor benzine om zichzelf draaiende te houden. Het gebruik van de airco kan tot 10% extra brandstofverbruik opleveren. Gebruik 'm dus met mate als je brandstof wilt besparen.


Uiteindelijk gaat de tank wel een keer leeg. Ga van de snelweg af om te tanken, dat scheelt zo 10 cent per liter. Voert jouw reis je (vlak) langs Luxemburg? Maak daar dan een tankstop. Dat scheelt zo'n 40-50 cent per liter voor Euro95. Houd er wel rekening mee dat je even moet wachten. Waarschijnlijk staan er veel Nederlanders voor je in de wachtrij...


Tip 5: Boodschappen

Veel campings beschikken voor een campingwinkeltje. Besef wel dat zo'n winkel vaak duurder is dan de supermarkt in het dorp of de stad. Deze is weliswaar verder weg, maar hij bespaart je veel geld. Heb je genoeg plek in je auto of caravan, neem dan een koelbox mee die ook kan vriezen. Dan neem je lekker een pak ijsjes mee uit de supermarkt met 10 stuks, terwijl je bij de snackbar voor één zo'n ijsje hetzelfde of zelfs meer betaalt. En in plaats van dat driedubbellaags-toiletpapier, neem je gewoon dat grijze schuurpapier. Want als je toch al luxe inlevert ten opzichte van thuis, doe het dan goed. Wat is het dan weer lekker thuiskomen!


Tip 6: Eten

Natuurlijk kun je iedere dag uit eten gaan. Op die manier vliegen de euro's wel uit je zak. Ga gewoon lekker zelf koken, op een kooktoestel of een skottelbraai bijvoorbeeld. Dan kun je veel besparen en misschien eet je zelfs wel lekkerder, maar in ieder geval veel unieker dan in een snackbar of een restaurant. Je hebt die zak aardappelen per slot van rekening niet voor niets meegenomen! Ga je dan een keer uit eten, vermijd dan de boulevard of andere drukke straten. Zie je vooral toeristen zitten? Loop vooral door naar de zijstraten of steegjes. Waarschijnlijk tref je daar wel de locals en realiseer je dat waar de locals eten, het eten prima is en de prijs ook.


Sta je thuis al iedere dag achter het fornuis en wil je op vakantie ook echt vakantie hebben, overweeg dan een vakantie naar een goedkoper land. Bij onze oosterburen is uit eten gaan al een stuk goedkoper, maar in landen als Tsjechië en Slovenië is uit eten gaan vaak vriendelijk voor je portemonnee. Die landen zijn sowieso leuk met kinderen weet ik van mijn eigen kinderen.


Tip 7: Bereikbaar op vakantie

Ik ben er niet mee opgegroeid, met constante bereikbaarheid, maar zelfs de generatie van mijn kinderen met een leeftijd van midden dertig, lijkt al niet meer zonder smartphone of tablet te kunnen. Je bespaart het meeste door die energievreters thuis te laten. Die besparing levert je bovendien meer tijd voor elkaar op. En daarbij, als je niet constant op Facebook post wat je gedaan hebt, heb je bij thuiskomst nog eens wat te vertellen. Kun je echt niet zonder, verdiep je dan van te voren in de mogelijkheden. Kies een camping met Wifi of schaf een goedkope buitenlandbundel aan.

Deze tips kun je uiteraard eindeloos aanvullen. Ik ben wel heel benieuwd of jij nog tips voor me hebt om op andere manieren te besparen. Wie weet kan ik jouw tips tijdens mijn volgende vakantie meteen toepassen.

Reacties

F
"Jos....ik ga je volgen!! Top! "
M
"Bezoek eens een kleine camping zoals een boer! Ook verhuren zij accomodaties. Goedkoop in nederland en ook leuk voor kinderen."
Laden...