Bestellen in 3 eenvoudige stappen
6 tips voor het kopen van wandelschoenen blog banner

6 tips voor het kopen van wandelschoenen

Vrijdag, 11 Maart 2016

Heb jij dat ook wel eens? Dat schoenen zo lekker zitten dat je ze nooit meer uit wil doen? Of dat je hoopt dat ze nooit slijten? Helaas bestaan zulke schoenen nog niet. Bij wandelen zijn de juiste schoenen van groot belang, want het plezier in wandelen staat of valt met het hebben van goede/slechte schoenen. Goede wandelschoenen zorgen ervoor dat je voeten ondersteuning en balans krijgen, waardoor wandelen fijn en comfortabel zal zijn. Wandelschoenen heb je in diverse soorten en maten. Van lichtgewicht modellen tot speciale bergschoenen die het wandelen in heuvelachtige gebieden vergemakkelijken. Vanzelfsprekend heb je speciale wandelschoenen voor dames en heren en ook voor diverse voetvormen.


Heb je al eerder wandelschoenen aangeschaft, dan weet je waarschijnlijk wel zo'n beetje waarop je moet letten, maar ik zou zeggen, lees dit blog gewoon even door en doe er je voordeel mee. Schaf je voor het eerst wandelschoenen aan, neem dan zeker deze 8 tips ter harte.Tip 1: Koop je wandelschoenen 's middags

Ga tijdig op zoek, want wandelschoenen moet je goed inlopen. Wat ik zelf adviseer, is om later in de middag te gaan shoppen voor wandelschoenen. Je hebt dan, als het goed is, al aardig wat stappen gezet en daardoor zijn je voeten dikker dan 's morgens. En dat is een goede vergelijking wat een loopsituatie betreft, want als je wandelt worden je voeten ook dikker. Wandelschoenen koop je niet even voor 'erbij'. Ze zijn behoorlijk aan de prijs. Geef je geld dan ook verstandig uit en ga naar een winkel waar ze kennis van zaken hebben.Tip 2: Stel vast voor welke soort wandelingen je de wandelschoenen gebruikt

Ga je wandelen op redelijk vlak terrein of ga je een berg beklimmen? Dat is nogal een verschil. Je wandeldoel is bepalend voor de schoen die je kiest. Wandelschoenen worden meestal onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. Deze indeling helpt je al voor een deel op weg naar de juiste keus. Kies schoenen uit de categorie waarvoor je ze het vaakst zal gebruiken:


A. Lage, soepele wandelschoenen voor wandelingen door de stad of in het bos, mogelijk met paden die wat glooien. Ook zeer geschikt voor meerdaagse wandeltochten.

B. Bergwandelschoen met volledige enkelsteun voor wandelen in redelijk geaccidenteerd terrein, zoals de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen het meest geschikt.

C. Hoge bergschoen voor zwaardere trektochten in het hooggebergte. Schoenen in deze categorie zijn wat stugger en hebben een grover profiel dan schoenen in categorie B.

D. Schoenen voor gebruikt in het hooggebergte. Ze zijn hoog en heel stug. Op schoenen in deze categorie kun je ook stijgijzers bevestigen.


In ons assortiment vind je schoenen die in categorie A en B vallen.Tip 3: Kies uit waterdicht of ademend

Inmiddels zul je bepaald hebben in welke categorie je jouw schoen moet zoeken. Maar opnieuw moet je nu een keuze maken. Sommige wandelschoenen hebben een voering van Gore-Tex, een materiaal dat water- en winddicht is. Gore-Tex heeft heel kleine poriën waardoor water van buiten niet naar binnen kan, maar zweet wel naar buiten kan. Het klinkt ideaal, maar niet in iedere situatie is Gore-Tex ideaal, want een goede schoen die niet waterdicht is, ademt beter dan een 'Gore-Tex-schoen'. Wandel je vooral in koude streken met regen of sneeuw? Dan kan een waterdichte schoen ideaal zijn. Wandel je juist meer in gebieden waar het over het algemeen warm en droog is? Dan geniet in principe een wandelschoenen zonder Gore-Tex de voorkeur. Als je geen keuze kunt maken, kies dan simpelweg voor de schoenen die het fijnste zitten.Tip 4: Ga schoenen proberen

Oké, je weet waarnaar je op zoek moet. Het passen kan beginnen! Ik raad je aan om bij het passen sokken aan te trekken, die je ook tijdens het wandelen gaat aantrekken. Als eerste tip gaf ik je al aan dat het het beste is om 's middags wandelschoenen te kopen, omdat je voeten dan wat dikker zijn. Koop je schoenen om die reden nooit te klein, want ook tijdens het wandelen zwellen je voeten op. Vaak betekent dit dat je een maat groter uitkomt dan de maat die je normaal hebt. Koop ze ook niet te smal, want dan worden je voeten afgekneld en is het wandelplezier snel verdwenen. Koop je schoenen ook niet te groot en ook niet te breed, want als je te veel ruimte in je schoen hebt, gaan je voeten schuiven, wat snel tot blaren kan leiden. Probeer gerust verschillende merken. Een schoen die een ander prima past, hoeft nog niet jouw schoen te zijn. Heb je een brede voet, probeer dan eens de Meindl Comfort Fit Line of de Lowa WXL.Tip 5: Kies voor goede sokken die bij de schoenen passen

Ik stipte sokken al even aan bij het passen van schoenen. Goede sokken zijn belangrijk, dus investeer hier ook in. Het zou toch jammer zijn wanneer slechte sokken voetproblemen opleveren. Een sok van katoen en een schoen met een Gore-Tex-voering zijn geen goede combi. Heb je Gore-Tex-schoenen, dan moet je juist sokken dragen die zweet niet absorberen, maar doorlaten. Persoonlijk vind ik dat Falke prima sokken heeft. Die vind je uiteraard ook bij Obelink.Tip 6: Onderhouden en behandelen

Je hebt de passende schoenen gevonden, gefeliciteerd! Maar je wilt natuurlijk lang plezier van je schoenen hebben. Onderhoud is dan van wezenlijk belang. Laat je door de verkoper adviseren welke onderhouds- of impregneermiddelen voor jouw schoenen geschikt zijn en die hij je dan ook zeker zou aanraden. Ook na het wandelen is goed onderhoud belangrijk. Zijn ze vies geworden, maak ze dan na gebruik direct schoon. Om het leer mooi en soepel te houden, is het goed om het af en toe te behandelen. Heb je een Gore-Tex-schoen dan kan voorkomen dat de Gore-Tex verstopt raakt (door zout dat vrijkomt door transpiratie). Week de schoenen dan in lauw water. Verwijder wel eerst de binnenzolen en de veters. Het duurt wel even voordat de schoenen droog zijn, maar zorg ervoor dat je het drogen niet overhaast door de schoenen bij de verwarming of in de zon te zetten.


Ik hoop dat je met deze tips tot jouw perfecte wandelschoenen vindt. Ga niet over één nacht ijs en vraag de verkoper om advies. Misschien hanteer jij voor de aankoop van wandelschoenen heel andere criteria. Laat je me weten welke?


Voor nu: heel veel wandelplezier!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Laden...
Wij gebruiken cookies
Naar boven